ZADAR: Korizmenu duhovnu obnovu na Voštarnici predvodi fra Ivan Sesar

U srijedu, 8. ožujka, započela je korizmena duhovna obnova u Župi Presvetog Srca Isusova u Zadru koju predvodi fra Ivan Sesar, upravitelj Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na otoku Badiji.

Nakon molitve krunice, župnik fra Bojan pozdravio je okupljene vjernike i izrazio radost što nam je ova duhovna obnova prilika da uz blizinu Gospodnju mijenjamo svoj život. Fra Bojan je ukratko predstavio fra Ivana Sesara, koji je zahvalivši župniku i braći na pozivu započeo svoj nagovor.

Fra Ivan Sesar je na početku spomenuo kako iako su dosta često u ovoj župi duhovne obnove, redovito se naš govor o tome svede na predvoditelja tko je i kakav je bio, a pritom se zanemari sadržaj koji je izrečen i život koji bi morao biti promijenjen nakon takvog susreta. Fra Ivan je naglasio kako apsolutno nije važno tko je bio i kakav je netko bio, koliko je važno jesmo li osobno spremni prihvatiti načela te obnove.

“Kad netko želi obnoviti svoju kuću, dobro je čuti nečiji savjet”, rekao je fra Ivan, ali naglasio kako “to nije dovoljno jer savjet može biti koristan, možda jer dolazi i od stručne osobe, ali ako se ne dogodi odgovor u životu nas samih – ništa od toga. Slično tome bi bilo kao da idemo obnavljati neku starinu, tražimo savjete, skupimo projekte, sve pripravimo, ali jednostavno ne krenemo. Ta kuća nikada neće biti obnovljena, ako ne krenemo”, istaknuo je predvoditelj. “Plodnost duhovne obnove ovisi ponajprije od svakoga pojedinačno”, rekao je fra Ivan te podsjetio da smo pozvani otkriti vlastitu raspoloživost i spremnost u obnovi našega duha.

“Da bi se neka obnova dogodila u našem životu, važno je znati da ne možemo mi obnoviti nekoga drugog, osim samih sebe te je od presudnog značaja ispravno postaviti stvari, tj. znati što želim i koji je cilj ove duhovne obnove.” Fra Ivan je je istaknuo kako smo mi bića razuma te i pameću moramo znati koji su ciljevi ove obnove. U daljnjem promišljanju fra Ivan je napravio poveznicu između materijalne obnove o kojoj se često govori u našem narodu te je istaknuo kako “glagol obnoviti znači vratiti porušeno u obnovljeno stanje, dotrajalo u prijašnje i što bliže izvornom.”

Osim toga, govorio je predvoditelj i o potrebi prepoznavanja uzroka oštećenja našega života, a razlozi mogu biti zbog nagriženosti zubom vremena, utjecaja drugih ljudi, prirodnih nepogoda i katastrofa, ali slično je i u našem duhovnom životu gdje možemo biti razrušeni zbog svog nemara, nebrige za duhovni život, životnog umora i težine križa, kao i vlastitog neznanja zbog kojeg se događaju razaranja. “Nijedna se obnova ne može dogoditi bez ogromnih sredstava, truda i vremena”, naglasio je Sesar te rekao kako se trebalo vratiti našem izvornom stanju kojeg otkrivamo u Božjoj riječi na prvim stranicama Svetoga Pisma gdje smo definirani kao Bogu slični. “Najjasniji odgovor našeg izvornog stanja je Bogosličnost! I temelj svake duhovne obnove jest vratiti se našoj sličnosti Bogu, vratiti se izvoru milosti i snage koji jedini može obnoviti naš život”, istaknuo je fra Ivan pozivajući sve da nam ova duhovna obnova pomogne upravo u tome, u postajanju što sličnijima onoj savršenoj slici Božjoj darovanoj u Kristu Isusu.

Po nagovoru, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Ivan Sesar u koncelebraciji sa župnikom fra Bojanom Rizvanom i župnim vikarom fra Pavlom Ivićem. U homiliji fra Ivan se osvrnuo na značenje riječi korizma u kojem se snažnije i bogatije moramo oblikovati Božjom blizinom te je istaknuo kako nas u tom slavlju naviješteni evanđeoski odlomak upozorava da je Krist nasamo odveo svoje učenike kako bi im otkrio Očev naum sa svojim životom.

Fra Ivan je naglasio kako nam je za osluškivanje Božjega govora potrebno vrijeme, a često smo svjedoci kako ljudi govore da nemaju vremena. Upravo je to razlog zašto propadaju brojni odnosi, urušavaju se naši životi, lome se stabilne strukture življenja. “Nedostatak vremena svjedočanstvo je nedostatka ljubavi”, istaknuo je propovjednik. Na kraju homilije, fra Ivan je pozvao sve da imamo hrabrosti u svim situacijama života nasljedovati Kristov put poniznosti. “Krist nije došao da bude služen nego da služi, tj. on traži od svojih učenika da se u poniznosti predaju naumu spasenja čineći od vlastitog života dar. Samo darujući se počinjemo služiti u poniznosti!”, rekao je fra Ivan pozvavši sve na nasljedovanje Krista poniznoga.

Na kraju slavlja fra Bojan zahvalio je okupljenima na zajedništvu vjere koje za sve nas postaje obnavljajuće. “Zajedno moliti i Boga slaviti znači dopuštati mu da nas obnovi iznutra i cjelovito, a samim time nas potiče da budemo poziv jedni drugima živjeti vjerodostojno pronalazeći vremena za Boga i bližnjega. Zato ne bojmo se, jer kako je rekao sv. Augustin ‘kad su mogli ini i ine, zašto ne bi i ti Augustine?!”, spomenuo je fra Bojan zahvalivši osobito fra Ivanu na prvom danu razlamanja Božje riječi.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Program prvog dana pjesmom je animirao zbor mladih Župe Presvetog Srca Isusova. Program duhovne obnove nastavlja se i u četvrtak, 9. ožujka s početkom u 17:30 sati kad će se moliti Večernja iz Časoslova Crkve. (B.R.)

Foto: Župa Srca Isusova, Zadar