UGLJAN: Održana korizmena duhovna obnova u godini Ugljanskog jubileja

Trodnevna duhovna obnova od nedjelje 5. do utorka 7. ožujka održana je u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na otoku Ugljanu u istoimenom mjestu.

Posebnost duhovne obnove je činjenica da se događala u godini kada se ugljanska župna zajednica prisjeća 1423. godine u kojoj je izgrađena prva župna crkva. Tim povodom Apostolska pokorničarna odobrila je milost potpunog oprosta za sve koji pohode taj Božji dom.

Duhovni hod koji je okupio i vjernike iz drugih otočnih mjesta započeo je nedjelju misnim slavljem koje je predvodio voditelj duhovne obnove o. Stjepan Ivan Horvat. Sve je bilo zamišljeno kao susret s istinom o sebi pred Bogom. Na početku je voditelj pozvao sve da promisle o svojim korizmenim odlukama i svom životu te da se pokušaju promatrati iz Božje perspektive priznajući sebi iskreno kakvi su prema Bogu i prema bližnjima.

Ponedjeljak je protekao u znaku susreta s djecom i roditeljima. Dok je o. Stjepan ispovijedao i imao nagovor za roditelje, djeca su bila s animatorima iz zadarske župe u Arbanasima, gdje djeluju salezijanci. Animatori su, na župnikov poziv, u mjesnom društvenom domu organizirali duhovno-rekreativni program za više od trideset okupljenih dječaka i djevojčica iz Ugljana i Lukorana. Vrhunac dana bila je misa u župnoj crkvi na kojoj su se okupili svi sudionici programa. U duhu zajedništva koje vlada među otočnim svećenicima i župama pjevanje je predvodio zbor djece i mladih iz Župe sv. Lovre u Kalima.

O. Stjepan izabrao je evanđeoski ulomak u kojem Isus priča prispodobu o milosrdnom Ocu. Na temelju tog teksta uveo je okupljene u razmatranje o slici Boga koji je savršen, svet i milosrdan. Naglasio je koliko je opraštanje važno misleći pritom osobito na ljude s kojima se živi, koji su čovjeku bližnji te je pozvao sve da se zapitaju pred Gospodinom: „Kako mogu mojim bližnjima olakšati život sa mnom ovakvim kakav jesam?“ Nakon mise o. Stjepan svjedočio je o svom životnom putu, usponima i padovima u vjeri te ljubavi koju mu je Bog na različite načine iskazivao.

Treći dan duhovne obnove bio je prilika za skrušenost i sabranost. Voditelj je bio na raspolaganju za razgovor i ispovijed gotovo tijekom čitavoga dana. Liturgijsko pjevanje tijekom mise predvodila je grupa mladih iz Zadra. U propovijedi je o. Stjepan tumačio evanđelje u kojem Isus oštro govori o licemjerju pa se zapitao jesu li kršćani i sami veliki licemjeri jer često nisu vjerodostojni pred svijetom. Dodao je da postoje situacije u kojima se pojedinac susreće s istinom, spoznaje svoje licemjerje i shvaća da nije onakav kakav bi trebao biti, tj. da mu Bog nije na prvom mjestu u životu.

Nakon euharistijskog slavlja, upriličeno je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Voditelj je pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom zahvaljivao Gospodinu za svu muku, trpljenje i bolnu smrt kojom je pokazao koliko mu je stalo do čovjeka. To je ujedno bila i zahvala za sve milosti koje je Bog darovao sudionicima duhovne obnove u Ugljanu.

M. D.