ZADAR: Održana sjednica Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije

Treća sjednica Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića održana je u četvrtak, 2. ožujka u uredu Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru.

Na tom susretu završno je određeno kako će izgledati dijelovi Korizmenog hodočašća Zadarske nadbiskupije na otok Molat koje se u prigodi 80. obljetnice okrutne smrti s. Agneze Petroša, redovnice rodom s Molata, održava u subotu, 11. ožujka.

Članovi Povjerenstva dogovorili su liturgijske i tehničke sastavnice toga hodočašća, kako će izgledati postaje Križnog puta, procesija, misno slavlje te su određena pojedina zaduženja sudionika u organizaciji hodočašća.

Za vrijeme hodočašća  ispred župne crkve Porođenja BDM na Molatu zasadit će se stablo masline koja će biti trajni podsjetnik na to hodočašće i u spomen na s. Agnezu čiji je završni čin mučenja bilo vješanje njenog tijela na stablo masline na Molatu.

Hodočasnici će se spomenuti svih žrtava Zadarske nadbiskupije u Drugom svjetskom ratu i poraću, među kojima je i don Janez Kranjc koji je bio kapelan župa Ervenik, Nunić i Kistanje u zadarskom zaleđu. Kranjc je ubijen  1941. na Božić. Četnici su ga mučili i ispekli na ražnju te ga nakon toga brutalnog čina donijeli u crkvu u Ervenik. 

Don Ivan Perković, župnik Kistanja, član toga Povjerenstva, istaknuo je: „Sjećati se svećenika mučenika jako je važno za Zadarsku nadbiskupiju i za narod. Jer mučenici su uzor vjere, primjer kako se naša vjera živi u teškim vremenima i kako nema kompromisa kod tih vjernika. Mi svi trebali bismo biti sposobni i uvijek svjesni da, ako treba, za vjeru moramo dati i svoj život“. U kontekstu misli da je krv mučenika sjeme novih kršćana, don Ivan je rekao da je nevina žrtva ubijenih svećenika i drugih članova Katoličke Crkve pomogla i pojavi novih zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji. 

Na sjednici je potvrđen i Zapisnik drugog sastanka toga Povjerenstva koji je bio održan 14. veljače.

Nadbiskup Zgrablić dekretom od 1. veljače 2023. imenovao je članove Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije.

U tom Dekretu mons. Zgrablić navodi da je „nakon potvrde Dikasterija za kauzu svetaca od 12. siječnja 2017. (prot. Br. 3297 – 2/16) kojom se ‘nihil obstat’ za kauzu Slugu Božjih don Eugena Šutrina, biskupijskog svećenika i njegove subraće, 14 biskupijskih svećenika, bogoslova, sjemeništarca, redovnice i vjernika laika te nakon uspostave Povjerenstva kauze Slugu Božjih don Eugena Šutrina, biskupijskog svećenika, drugih biskupijskih svećenika i vjernika laika Zadarske nadbiskupije od 1. veljače 2023. (Prot. br. 279/2023) te nakon razgovora sa svakim kandidatom i njihovog pristanka“, imenovao članove toga Povjerenstva na mandat od pet godina (od 1. veljače 2023. do 31. siječnja 2028.) u sastavu: don Filip Kucelin, predsjednik, don Božo Barišić, zapisničar te članovi Povjerenstva don Ivan Perković, don Krešo Ćirak i maestro Žan Morović, regens chori zadarske katedrale sv. Stošije.

Sluge Božje su svećenici: Eugen Šutrin, Ante Adžija, Ante Čotić, Šime Batković, Mirko Didović, Ivan Kranjc, Nikola Kuvač, Ante Letinić, Srećko Lovretić, Ljubo Magaš, Ivan Manzoni, Ivan Tičić, sjemeništarci Blaženko Dunatov i Vojko Gregov, redovnica s. Agneza Petroša i vjernik laik Ivo Mašina.

„Sukladno kanonskim propisima, odredbama i uputama Dikasterija za kauze svetaca, zadaća Povjerenstva je proučavati, pratiti i duhovno promicati kauzu Slugu Božjih u Zadarskoj nadbiskupiji te pomagati postulatoru kauze u njegovom radu. Zazivajući Božji blagoslov na rad članova Povjerenstva, neka nam Gospodin udijeli radost proslave čašću oltara svih miljenika i Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije“ poručuje zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

I.G.

Foto: I. Grbić