ZADAR: Susret ministranata Zadarske nadbiskupije u sjemeništu ‘Zmajević’

Dvodnevni susret ministranata Zadarske nadbiskupije koji je okupio ministrante iz raznih župa Nadbiskupije, završen je u nedjelju, 22. siječnja u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru.

Susreti ministranata u zadarskom sjemeništu duga su tradicija u organizaciji Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante. „Cilj je upoznati ministrante sa životom u sjemeništu i provesti vrijeme u zajedništvu korisno za njihov duhovni i ljudski rast. Smisao toga susreta je okupiti ministrante iz Nadbiskupije, da vide da nisu sami u svojim župama, nego da ih ima u svim župama. Jer danas nije baš često da u našim župama ministriraju djeca iz viših razreda osnovne škole“ rekao je don Ante Dražina, rektor sjemeništa ‘Zmajević’ i povjerenik za ministrante u Zadarskoj nadbiskupiji.

„Takvi susreti ministrantima poticaj su da se odvaže, da ustraju biti uz oltar i služiti Gospodinu uz oltar. Taj susret je i prilika da upoznaju život sjemeništa i sjemeništaraca. Ako Bog da, da se mogu odazvati pozivu, da jednog dana mogu reći, meni je bilo lijepo u tom sjemeništu, volio bih vidjeti kako je tamo, volio bih ostati u sjemeništu i vidjeti želi li Bog to uistinu od mene. Taj je susret prilika da ministranti vide i jednog dana možda dođu u sjemenište“ rekao je rektor Dražina. Na tom susretu neki ministranti izrazili su želju da će doći u sjemenište.

Ministrante je 21. siječnja pohodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Uručio je nagrade ministrantima koji su imali točan odgovor u kvizu o mjesnoj Crkvi i medalje pobjedničkoj ekipi iz sportskih aktivnosti. Na tom tragu govorio je o cjelovitosti ljudskog bića koje čine tijelo i duša.

Kako osjetimo tjelesnu bol od nekog udarca, tako nas od ružne riječi koju nam netko uputi može zaboljeti duša, rekao je mons. Zgrablić.

„Čovjek je stvarnost koju vidimo i koju ne vidimo. Čovjek nije samo tijelo, nego  i duša. Vidimo i osjećamo da nas boli neki dio tijela koji se i izvanjski vidi. Ali, osim tijela, imamo i dušu. Kad nam netko nešto ružno kaže, mi kažemo da nas boli srce. Ne boli nas srce kao organ, ali mi tako kažemo, boli nas srce. Boli nas duša, u nama se nešto događa, iznutra nas nešto boli“ rekao je mons. Zgrablić.

Podsjetio je da tijelo ne bi bilo zdravo i ne bismo se dobro osjećali kad bismo cijeli život samo ležali. „Nakon nekog vremena teško bismo hodali, jer nismo u pokretu. Jer naše tijelo je stvoreno na način da se mora razvijati, mora se gibati, mora se kretati. Naši mišići moraju raditi. Ako se ne krećemo, naši mišići oslabe i ne možemo biti stabilni. Nije dovoljno da nas kosti drže stabilnima, na nogama, nego i mišići nas drže stabilnima.

Tako je i s našom dušom. Ako duša miruje, spava, ako naša duša ništa ne radi, s njom će se dogoditi što i s našim tijelom. Mi ćemo se razboljeti, biti nezadovoljni, u našem srcu će biti nemir“ upozorio je nadbiskup Zgrablić.

U tom kontekstu, rekao je kako je lijepo da su ministranti došli na taj susret, da su zajedno, zabavili su se, ali je lijepo da su ministranti i molili.

„Kada molimo, mi vježbamo našu dušu. Ne može se dobro igrati, a da se ne trenira. Što si veći sportaš, moraš više trenirati. Duša nas čini sretnim ili nesretnim. Prema tome, ako želimo biti sretni u duši, moramo trenirati i razvijati našu dušu. Moramo je donositi pred svjetlo, pred svjetlo Božje, pred Boga, jer Bog nas prosvjetljuje, vodi, Bog trenira našu dušu, jer On nas liječi. Bog povija naše rane. Moramo staviti našu dušu u Gospodinovu prisutnost. Moramo voditi računa i o našoj duši. Zato ima smisao i dolazak ministranata“ poručio je nadbiskup Zgrablić, rekavši da mu je drago da su se ministranti igrali, ali i da su molili.

„Nemojte to zaboraviti, da uvijek trenirate, vježbate i svoju dušu, svoju nutrinu. To znači da postajemo sve više radosni i sretni, a to što postajemo je odgovor naše duše. Što budemo više radili na svojoj duši, to ćemo biti sretniji i to će nam biti ljepše u životu“ potaknuo je mons. Zgrablić.

Kao što čovjek treba održavati higijenu i čistoću tijela, to treba činiti i s dušom: čistiti je, njegovati, obavljati higijenu duše.

„Radujem se vašem dolasku u sjemenište, da nosite sjemenište u lijepoj uspomeni. Da je i tim susretom Gospodin razvježbao vašu dušu, da osjećate koliko vas Gospodin ljubi i nosi u životu. Zahvaljujući Gospodinu živite i On vas želi učiniti sretnima, a to možete biti ako Isus bude živ u vašem srcu i duši, ako ga nosite u srcu“ poručio je nadbiskup Zgrablić ministrantima.        

Aktivnosti tijekom toga susreta su u svrhu rasta u ljudskoj, intelektualnoj i duhovnoj dimenziji.

Ministranti su imali prigodu za ispovijed, molitvu i sudjelovanje u misnom slavlju oba dana. Igrali su i društvene igre, posjetili su Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. i znamenitosti Zadra.

Sada je u zadarskom sjemeništu pet sjemeništaraca. Dan započinju molitvom Časoslova, predvečer slave misu a onda mole povečerje. Četvrtkom imaju euharistijsko klanjanje kad osobito mole za svećenička i redovnička zvanja i za sve koji razmišljaju o svećeništvu ili redovništvu. Uz zajedničku, sjemeništarci imaju vrijeme i za osobnu molitvu, sabranost i razmatranje Svetog Pisma. Ponedjeljkom i srijedom imaju zajednička razmatranja s duhovnikom.

Vikendom sjemeništarci pohode župe ili idu na izlete. Jednom mjesečno odlaze svojim kućama, kao i za vrijeme školskih praznika.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić