ZADAR: Pozdravni govor mons. Josipa Lenkića na misi uvođenja u službu zadarskog nadbiskupa

Mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, na početku mise uvođenja u službu zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića na svetkovinu sv. Stošije u katedrali sv. Stošije u Zadru u nedjelju, 15. siječnja, uputio je pozdravni govor kojega donosimo u cijelosti. 

Preuzvišeni gospodine Apostolski nuncije, oci nadbiskupi i biskupi, braćo svećenici, dragi redovnici i redovnice, bogoslovi i sjemeništarci, braćo i sestre u Kristu!

Srdačan pozdrav svima. Na početku ovoga misnoga slavlja, u čast naše nebeske zaštitnice svete Stošije, radost mi je i dužnost uputiti nekoliko riječi – sjećanja, zahvale i pozdrava.

U siječnju 2010., nakon nagle smrti drage uspomene mons. Ivana Prenđe, pogledi svećenstva i puka ove drevne Nadbiskupije bile su uprte prema vječnom gradu Rimu, prema sada blagopokojnom papi Benediktu XVI.

Kada se Zadarskom nadbiskupijom proširila vijest da je papa Benedikt imenovao Vas, oče nadbiskupe Želimire, pastirom ove mjesne Crkve, osim molitve krenula je i priprema za Vašu dobrodošlicu koja se zbila u utorak 20. travnja 2010. na jugu naše Nadbiskupije, u župi Drage. Tada Vas je ovaj kršćanski puk sa svojim svećenicima radosno dočekao a Vi ste se istom puku obratili riječima; „Od srca vas pozdravljam s radošću što ćemo moći zajedno raditi, moliti, zajedno planirati i nadati se.“ – Ne znam koliko ste u tom trenutku bili svjesni da će ove riječi postati Vaš plan i program 13-godišnjeg djelovanja u Zadarskoj nadbiskupiji.

Zajedno – raditi, moliti, planirati i nadati se. – U tim riječima sažeto je ono što Papa Franjo na općem planu naziva sinodalnim hodom – dakle, bitnim aktualnim momentom života suvremene Crkve. – Na početku Vaše službe u našoj Nadbiskupiji tim mislima postavili ste okvir djelovanja do jučer u podne kada je Sveti Otac u skladu sa kanonskim odredbama prihvatio Vaše odreknuće od službe pastoralnoga upravljanja Zadarskom nadbiskupijom.

Bilo bi poduže kada bismo pojedinačno isticali sva Vaša htijenja, radnje, dobre želje i djela u službi zadarske Crkve, stoga sve to želimo dobrom Gospodinu prikazati kao zahvalu za dar Vašeg svećeničkog poziva i služenja Njegovoj Crkvi. Kao svjedoci Vašeg djelovanja riječima Vam odajemo priznanje mišlju apostola Pavla s kojom se možete i Vi ponositi „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao“ (2 Tim 4,7).

Premda ste završili formalni pastirski hod, molimo da Vam svemogući Bog podari, u danima koji predstoje, miran i zaslužen odmor. Poznavajući Vas znamo da u svojim molitvama nećete zaboraviti svoj vjerni kler i cjelokupni narod Božji. Znamo da ćete posebno moliti na nakanu koju ste nam postavljali u zadatak za vrijeme svog mandata – a to su obitelji kao ‘temeljne stanice Crkve i društva’. Osim pastirskih i duhovnih poticaja u dragoj će nam uspomeni ostati Vaša fizička blizina na rivi našega Grada i Kalelargi gdje Vas još mnoge dane očekujemo susresti. Sažimajući naše osjećaje i riječi u ovom trenutku želimo Vam još jednom izreći HVALA, sa željom da Vas prati Božji blagoslov i zagovor naših nebeskih zaštitnika Stošije, Krševana, Šime i Zoila. Živjeli!


Puna srca i sa jednakom radošću obraćamo se i Vama poštovani oče nadbiskupe Milane koji ste jučer preuzeli pastirsku službu zadarske Crkve. Crkva u Zadru prima Vas radosna i otvorena srca kao nasljednika apostola ove mjesne Crkve. Primamo Vas puni pouzdanja da će pod Vašim vodstvom ova naša biskupijska zajednica utvrđena u vjeri i zalijevana žrtvom, znojem i krvlju tolikih svjedoka vjere iz dana u dan sve više rasti u kršćanskom životu. Primamo Vas s punim poštovanjem jer od danas Vi u ovoj našoj Crkvi predstavljate samoga Krista – Pastira i Učitelja Svjesni smo da Vas čeka teška i odgovorna dužnost. Ali isto tako, puni smo povjerenja u snagu klera kojemu stojite na čelu i vjeru našeg naroda. I s Vama također želimo zajedno raditi, moliti, planirati i nadati se.

Rekoh u sinoćnjem pozdravu, igrom riječi: „Gabe ist Aufgabe“ – dar je zadatak! Oče nadbiskupe Milane, neka Vam dar biskupske službe u našoj Nadbiskupiji bude zadatak da cjelokupan narod Božji što više privodite Kristu našem Vrhovnom Pastiru. I neka dobri Bog, po zagovoru naše nebeske zaštitnice sv. Stošije, kojoj je posvećena ova naša katedrala, i u kojoj je Vaša učiteljska katedra, blagoslovi naš zajednički hod na putu spasenja pod Vašim pastirskim vodstvom da se Božje ime u ovoj Nadbiskupiji što više proslavi.

Još jednom, umirovljenom nadbiskupu Želimiru izražavamo svoju iskrenu zahvalu, a Vama nadbiskupe Milane srdačnu dobrodošlicu u grad Zadar i Nadbiskupiju zadarsku, sa željom da Vaše mladomisničko i biskupsko geslo „I rod donosite“ zasja u svim aspektima života Crkve. Neka Vas u služenju Kristu i njegovoj Crkvi prati zagovor nebeskih zaštitnika ove Nadbiskupije i Presvete Djevice Marije!

To Vam od srca želimo i čestitamo.

Živjeli!