ZADAR: Govor vlč. Darka Zgrablića na misi uvođenja u službu zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića

Vlč. Darko Zgrablić, svećenik Porečke i Pulske biskupije, na kraju mise uvođenja u službu zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića, na svetkovinu sv. Stošije u katedrali sv. Stošije u Zadru u nedjelju, 15 siječnja, kao nadbiskupov rođak i krizmano kumče, uputio je prigodni govor u ime obitelji i roda Zgrablić kojega donosimo u cijelosti.

Poštovani Oče nadbiskupe Milane, poštovani oci nadbiskupi i biskupi, subraćo svećenici, redovnici, redovnice, Crkvo zadarska, ili kako je nadbiskup Želimir Puljić jutros nazvao vas Iadera christianitatis – kršćanski Zadre!

Dok sam i sâm, s druge strane ovoga Trga sv. Stošije, u sjemeništu ‘Zmajević’ rastao, tesao, prepoznavao i sazrijevao u svom zvanju, nadbiskup Marijan Oblak je bio tada nadbiskup Zadarske nadbiskupije.

Naslijedio ga je nadbiskup Ivan Prenđa, zatim nadbiskup Želimir Puljić, i od danas nadbiskup Milan Zgrablić.

Mogli bismo se vratiti u povijest, ne samo do prvog zadarskog nadbiskupa, nego do jednog od apostola.

Važni su nam ti korijeni, važna nam je ta ukorijenjenost u temelje Crkve.

Ti korijeni Crkve poznaju mnoge mučenike, mnoge svjedoke.

Na sjeveru kod nas u Istri, možda najsjajnije svijetle sveti Mauro i sveta Eufemija, u Zadru sveti mučenici Krševan i sveta Stošija.

Ali povijest Crkve i kod nas i kod vas posijana je mnogim svjedocima, do najnovijih vremena; kod nas bl. Francesco Bonifacio i blaženi Miroslav Bulešić, a ovdje kod vas i sva ona imena koja je nadbiskup Milan spomenuo u propovijedi.

Važni su nam svjedoci koji nas pozivaju da živimo te svoje temelje.

U Prvom Rimskom kanonu spomenuti su i rimski mučenici Ivan i Pavao. Njima je posvećena naša župna crkva, a posebno štujemo i častimo Blaženu Djevicu Mariju, Majku Božju od Zdravlja ili kako je vi ovdje nazivate i častite, Gospa od Zdravlja.

Znakovita je, velika i duboka ta naša povezanost. Važna je prošlost, ali važna je i budućnost.

Plašt s Ilije pada na Elizeja. I zadaća Elizeja je nastaviti Ilijine korake.

Tako je i zadaća nadbiskupa Milana nastaviti korake. I svaki život jednog nadbiskupa je jedan korak. Korak svjetionika, korak lučonoše, nositelja vjere.

U ime roda i obitelji Zgrablić, čestitam nadbiskupu Milanu, čestitam svima vama i stavljam ga u vaša srca, u vaše molitve.

Osim duboke ukorijenjenosti onih najvažnijih koraka u Isusa Krista, zagovora Blažene Djevice Marije, važna je i naša molitva.

Važna je molitva i snaga molitve može toliko toga. Sveto pismo je puno takvih svjedočanstava.

Molite za svoga nadbiskupa, molite i za nas svećenike, za sve biskupe, redovnike, redovnice.

Nadbiskup nosi Crkvu, ali Crkva nosi nadbiskupa.

Molite za njega, da bude dobar lučonoša za vrijeme koje Gospodin daje i daruje.

A Vi, nadbiskupe Milane, budite dobar pastir ovom stadu i neka se do Istre čuje kako se nadbiskup Milan i Crkva zadarska vole!

Čestitam svima vama zajedno! 

Vlč. Darko Zgrablić

Zadar, Katedrala sv. Stošije, 15. siječnja 2023.

Foto: I. Grbić