Nadbiskup Puljić u izjavi za HKR nakon sprovoda: ‘Na Trgu sv. Petra osjetila se zahvalnost koju je sabrani narod došao iskazati velikom papi Benediktu XVI.’

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić osvrnuo se u četvrtak 5. siječnja u izjavi za Hrvatski katolički radio na posljednji ispraćaj pape emeritusa Benedikta XVI. te istaknuo zahvalnost koja se, kako je rekao, mogla osjetiti na Trgu sv. Petra gdje je sprovodnu misu predslavio papa Franjo.

„Današnji liturgijski događaj, koji se zbio na Trgu sv. Petra, je povijesni događaj. Ne samo zbog toga što je jedan Papa vodio sprovodne obrede drugome papi, nego i zbog svega onoga što je Benedikt XVI. značio kao papa u hodu Crkve“, istaknuo je nadbiskup Puljić te se osvrnuo na homiliju pape Franje. „Iako se radilo o sprovodu, rekao bih da je to bila svečanost. Rastali smo se od pape koji je bio duša Crkve. Bilo je svečano i jednostavno. Papina homilija je bila izvrsna, onako kako samo papa Franjo to zna. Nije ni jednu riječ rekao o njemu, a cijela je homilija bila posvećena njemu“, dodao je.

Nadbiskup Puljić istaknuo je dvije slike iz Papine homilije. „Papa Franjo je temeljio svoju homiliju na riječima Svetoga pisma ‘Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!’ (Lk 23, 46). Papa je, kako samo on to zna, analizirao ruke. Ruke su, kako je rekao, pune oproštenja i suosjećanja. Govorio je o rukama koje su pune milosrđa i blagoslova. Sve nam to dolazi preko ruku. Taj dio o rukama završio je biblijskom slikom, ističući da je Gospodin naše ime urezao u dlanove svoje ruke. Na kraju homilije, Papa je upotrijebio sliku iz Isusovog života jer je evanđelje bilo o Isusu koji umire na križu. Upotrijebio je sliku gdje žene dolaze do Isusovog groba i ondje mirisom zahvalnosti i pomašću nade odaju počast Isusu koji je pokopan“, naglasio je mons. Puljić.

„To se, možemo slobodno reći, dogodilo i danas na Trgu sv. Petra. S tim mirisom zahvalnosti je došlo 120 kardinala, oko četiri tisuće biskupa, oko 3700 svećenika i, prema nekim procjenama, oko sto tisuća ljudi“, istaknuo je te dodao da je Trg sv. Petra mirisao zahvalnošću i nadom koja se mogla osjetiti u zraku. „Drago mi je da sam mogao biti ondje. Vjerujem da je svatko od nas mogao osjetiti zahvalnost koju je sabrani narod došao iskazati velikom papi Benediktu XVI.“, zaključio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio. (IKA)