ZADAR, KATEDRALA SV. STOŠIJE – MISA POLNOĆKA: PROPOVIJED mons. Ž. Puljića

1. U ovu noć prije 2022 godine, u maloj zemlji Palestini, u gradu Betlehemu dogodio se Božić kao običan zemaljski događaj. Marija zaručena s Josipom rodila je dijete kojem dadoše ime Isus i položiše ga u jaslice, jer u betlehemskim kućama nije za njih bilo mjesta. Događaj Isusovoga rođenje ipak je bio poseban. Zbilo se u nečijoj zabačenoj štali čijeg vlasnika povijest nije zabilježila. Josip i Marija nisu imali komu javiti sretno rođenje sina jer nikoga u mjestu nisu poznavali. A ni telefona nisu tada imali. Tada se nebo uključilo, a Bog se poslužio svojim obavijesnim sustavom. Odredio je svojim  anđelima neka tu radosnu vijest hitno prenesu okolnim pastirima koji su čuvali svoja stada po betlehemskim brežuljcima. „Ne bojte se“, rekoše anđeli preplašenim pastirima, „evo javljam vam blagovijest i veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin. I evo  vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno u jaslama“ (Lk 2,10-12).

Ove svete noći nebo je objavilo golemu riznicu vjere, i označilo prekretnicu u povijesti ljudskoga roda. Otajstvo Božića združilo je zauvijek božansko s ljudskim, izvanvremensko s vremenskim. To je nedokučiva tajna o kojoj su razmišljali najveći umovi teologa i svetaca. A opet  je tako jasna i razumljiva svakome tko je promatra, tko se jaslicama približi. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan.

2. Ovom osobitom događaju ne treba tumačenja. Sve je u njemu rečeno. Svi krajevi svijeta vidješe spasenje Boga našega. U rođenom djetetu Isusu, koga je rodila Marija, dogodio se Božji poklon – dar zemlji, svim ljudima, svim vremenima i svim narodima. Po tajni utjelovljene Riječi našoj je duši sinulo novo svjetlo njegove slave, koja budi u nama čežnja za nebeskim dobrima. Ustani, probudi se. Moli i zovi. Kucaj i traži. I ne umaraj se upravljati Novorođenome molitveni vapaj: Isuse, Ti si čežnja duše moje. Ti si čežnja moje obitelji. Ti si Emanuel, Bog s nama. Ti si mir naš. Tvoja su vremena i vjekovi! Dođi, Gospodine Isuse, i ne kasni! I ostani trajno s nama,!

I mi smo povodom toga događaja ove svete noći došli pokloniti se novorođenom malom djetetu koje leži u jaslama (u kripti ove katedrale). Došli smo pridružiti se sretnim pastirima kako bismo od srca klicali i pjevali Novorođenome Kralju. Zahvalni smo našim očevima koji su u vjerničkom zanosu sročili divne božićne pjesme. Njih ćemo ovih dana pjevati po našim crkvama i našim obiteljima.

Vama, ovdje nazočnima, kao i svim slušateljima koji nas prate preko naših medija, želimo koadjutor i ja, čestit Božić i već sada blagoslovljenu Novu 2023. godinu, ispunjenu mirom, radošću, prosperitetom i blagostanjem, ali i čežnjom za nebeskim dobrima. Jer, Dijete nam se rodilo; Bog nam je darovan! Zato s radošću kličemo i pjevamo: “Teb’ Isuse hvalimo, sveto Trojstvo slavimo, Majku Tvoju častimo, svetu Djevu Mariju!” Amen!

Katedrala, 24. prosinca 2022.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup