ZADAR: Predbožićni susret u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar

Tradicionalni predbožićni susret u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar održan je u sportskoj dvorani te škole u srijedu, 21. prosinca.

Susret je okupio profesore i djelatnike gimnazije, učenike, njihove roditelje i članove obitelji, a prisutni su bili i nekadašnji učenici koji su pohađali tu najstariju odgojno – obrazovnu ustanovu u Zadarskoj županiji. 

Na početku večeri klasičari su izveli scenski prikaz ‘Lice milosrđa’ temeljem prispodobe iz Lukinog evanđelja o povratku izgubljenog sina. Za priredbu su ih pripremali voditeljica dramske skupine, knjižničarka škole Katarina Vukić i ravnatelj Klasične gimnazije, dr. don Ante Sorić.

„Božić je osobito vrijeme susreta s djetetom Isusom. Milosrdni otac uvijek iznova prima nas natrag, u milosrdnom času pomirenja. Prije susreta s Novorođenim, kao što uređujemo svoje domove, još pomnije i  ljepše trebamo pripremiti naša srca. To činimo kroz sakrament pomirenja“ poručili su učenici škole.

Prisutnima se obratio don Ante Sorić, ravnatelj Gimnazije. U duhu susreta obitelji učenika, don Ante je istaknuo: „Obitelj je temelj društva i Crkve. Ne postoji škola ravna onoj koja se zove obitelj. Obitelj je prva škola, temeljna škola koja nam daje smisao življenja. To je toplo i radosno gnijezdo koje nas nosi tijekom cijelog našeg života.

U toj školi života učimo vrijednosti, tu se događa odgoj. Ne postoji nijedna druga institucija, koliko god se mi u školi trudili prenijeti obiteljske vrijednosti, ali uzaludno je ako osoba ne primi temelje u svojoj obitelji“ rekao je ravnatelj Sorić.

Zahvalio je roditeljima učenika što imaju povjerenja u njih kao odgojitelje. „Ali najviše zahvaljujem na tome što se svaki dan žrtvujete, trudite, ustajete na posao da biste ove divne, mlade ljude odgojili i prenijeli im vrijednosti. Jako je važno u školi života koju nazivamo obitelj prenijeti i vjeru. To je prva Crkva“ istaknuo je ravnatelj, podsjetivši da su mnoge prvim molitvama naučili upravo roditelji, baka i djed.

„Uz svjetovne vrednote, važno je da članovi obitelji prenose i vjeru, da evangeliziraju; da dopuste Božjoj klici, daru vjere da raste među djecom, u članovima obitelji. Kad postoje dobri temelji, nama u školi kasnije je onda puno lakše usmjeravati ih,  pratiti, nadopunjavati“ poručio je don Ante.

Istaknuvši da je rast i odgoj ljudske osobe čudesan dar onima kojima je povjerena briga o odgoju, ravnatelj je rekao da se izazovi, teškoće i križevi mogu prebroditi milosrđem i oprostom koji su temelji svakog odnosa: prijateljstva, bračnih i obiteljskih odnosa.

Poželjevši da obitelji ojačaju milosrđem i oprostom i da u tom duhu radosno dočekamo Božić, ravnatelj Sorić je poručio: „Obitelj je nadvremenski Betlehem. To je Betlehem za sva vremena po kojem se Bog otvara s ciljem da se u obitelji uvijek iznova rodi Bog“.

Prisutnima se obratio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nadbiskup je pohvalio glumačku ekipu gimnazijalaca, rekavši da su neke misli bile poput zapisa nekih filozofa, ali cijeli scenarij nadahnut je na Evanđelju.

„Bog nas je stvorio za sebe, obdario nas je pameću koja bi trebala biti sposobna doći do pune istine i srcem da voli, da prašta, da grli.

A taj dramatičan scenski prikaz pokazao je dramu ljudskog života. I tu se nalazi razlog zašto slavimo Božić – jer nam je Otac nebeski odlučio poslati svoga Sina da nam pomogne da ispravno živimo, po Božjim zakonima. Da budemo što sličniji Isusu; Ocu nebeskom koji je milosrdan i Sinu koji se darovao da nas spasi“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je jako pohvalio glumce. Oca je glumio Marko Bralić, a sina Luka Vidović. Nadbiskup je izrazio zadivljenost kako su autentično glumački izrazima i pokretima tijela predstavili osobnosti brižnoga oca i prgavog sina.

„Najljepše mi je bilo doživjeti očevo pogledavanje svaki dan kroz prozor, misleći, ma vratit će se on, otkad je sin otišao. Valjda mu srce paralo od tuge. I doživio je povratak, zagrljaj i sreću jer se vratio.

I sin je prošao svu dramu i došao do spoznanja, otkrića, pa ipak mi je kod oca najljepše, kako i završava Lukina prispodoba u Evanđelju“ rekao je mons. Puljić.

Zatim je nadbiskup blagoslovio školu, djelatnike, učenike i njihove obitelji, moleći da „Bog, izvor svake mudrosti, njegova utjelovljena riječ Krist i Duh istine bude s učenicima; da ta škola odgoja mladih promiče znanstveni napredak u ljudskoj izgradnji gdje će se učenici i učitelji upućivati u riječ istine, slijediti nauk kršćanskog života i srcem prianjati uz Krista učitelja“.

Na susretu je nastupio i školski zbor pod vodstvom prof. Grge Ivkovića te učenice iz 1. raz., Lucija Marušići Paula Kalcina.

Na susretu je bio i zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić koji je svojevremeno bio učenik Nadbiskupske klasične gimnazije u Zadru te je čestitao ravnatelju i učenicima na prikazanome i pripremi toga tradicionalnog predbožićnog susreta u gimnaziji.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić