ZADAR: Svečana Večernja uoči blagdana sv. Krševana u katedrali sv. Stošije

Na uočnicu blagdana sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, Svečanu Večernju u katedrali sv. Stošije u Zadru u srijedu 23. studenog predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Birajući toga rimskoga časnika kao svoga zaštitnika, Zadrani su znali da biraju osobitoga Božjega viteza. Sv. Krševan je bio dobar vojnik i podanik cara Dioklecijana, ali i vjeran sljedbenik Isusa iz Nazareta. Bio je angažirani kršćanin koji je javno, bez straha i stida očitovao svoj životni stav i opredjeljenje“ istaknuo je mons. Puljić u propovijedi.

Slaveći sv. Krševana, „preko njega povezujemo se s nebeskom Crkvom koja nam po svjedočanstvu svojih svetih pruža znakove svoje ljubavi, a po mučeničkoj krvi očituje čudesnu Božju snagu i podupire našu ljudsku nemoć. Zato psalmist pjeva: ‘Iz tjeskobe Gospodina zazvah i on me usliša i oslobodi. Zahvalit ću mu što me uslišio i moj postao spasitelj’“ rekao je nadbiskup.

Pojašnjavajućipitanje izodlomka Pavlove poslanice Rimljanima „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?“, nadbiskup je rekao da je Pavao tom poslanicom toliko utjecao na povijest Crkve da su tu poslanicu nazivali „katedrom katoličke vjere“.

„U njoj Pavao povijest čovječanstva dijeli u dva velika razdoblja: vrijeme prije Krista koje uspoređuje s ‘vremenom strpljivosti’ (3, 26) i ‘iščekivanja’ te vrijeme poslije Krista po kome stječemo milost i pomirenje s Bogom.

Pavao kao vrhunski teolog uglavljuje povijest u dva lika: u Adamu i u Kristu – ‘novom Adamu’. Za prvoga Adama Pavao kaže da je „rušitelj sklada“ jer su grijehom u svijet unešeni elementi nereda, patnja i smrt. Grijeh i smrt žele ovladati ne samo čovjekom, nego i cijelim svemirom“ upozorio je mons. Puljić, ohrabrivši da nismo bez nade, jer po krštenju smo postali „sinovi Božji“ i možemo klicati Abba – Oče! 

„Krist nije samo Spasitelj i Otkupitelj čovjeka, nego i svega stvorenja koje „sa svom žudnjom iščekuje objavljenje sinova Božjih“ (8, 19), kada će zasjati novi svijet ljubavi, ljepote i mira. Zato Pavao dovikuje da nas od ljubavi Kristove neće rastaviti ni sedam gotovo beznadnih stanja: nevolja ni tjeskoba, progonstvo ni glad, golotinja, pogibao ni mač“ rekao je mons. Puljić.

Prema Pavlovim navodima, od Krista nas ne mogu rastaviti ni tajanstvene, nadljudske sile: smrt, život, anđeli, vlasti, sadašnjost, budućnost, sile, dubina i visina niti ikoji drugi stvor.

„Neka te Pavlove riječi na blagdan posebnog Božjeg junaka, sv. Krševana, budu svima nama poticaj kako biti i ostati vjerni Isusu do kraja“ potaknuo je mons. Puljić.

U liturgiji Večernje suslavili su zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić, kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije i drugi svećenici. U bogoslužju su sudjelovali i članovi Katehetskog društva sv. Krševana koji su 22. studenog, dan prije uočnice, održali svečanu sjednicu.

Pjevanje je predvodio Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića.

I.G.

Foto: I. Grbić