ZADAR, SVEČANA VEČERNJA UOČI SV. ŠIME – PROPOVIJED mons. Ž. Puljića

1. Žitelji ovoga grada i Nadbiskupije više od sedam stoljeća nerazdvojivo su povezani sa svetim Šimom  koga s pravom nazivamo svojim Pokroviteljem i na njegov blagdan hrlimo iskazati mu poštovanje. Jer, on je na svojim rukama držao sveto Tijelo Isusovo. Slaveći njegov spomen sjećamo se onoga dana kada je Isus po Mariji stigao među ljude. A na dan prikazanja u jeruzalemskom hramu dočekao ga je starac Šimun. Ova svetkovina podsjeća nas na to i priziva u pamet kako su se u tom trenutku susreli Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. I povezuje se Betlehem s Jeruzalemom. Naime, dok se u Betlehemu Isus rodio i postao stanovnikom zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun primio u naručje, on će podnijeti muku, umrijeti, uskrsnuti i uzići na nebo. Zbog toga i kličemo starcu Šimunu i radujem se s pjesmom: Pravedniče, sveti Šime, častimo ti sveto ime!

Osim ovog otajstvenog događaja, koji nas vodi u Jeruzalem, mi danas obilježavamo spomendan iz naše narodne povijesti za koji smo zahvalni Božjoj Providnost. U ovom Gospinom mjesecu, a uz svetkovinu osobitog Pokrovitelja našega Grada, svetoga Šime, želimo zahvaliti Gospi i svetom Šimi za sve što su učinili našem narodu, gradu i nadbiskupiji tijekom prošlih stoljeća. Posebice u danima Domovinskog rata. Uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu. Sjećamo se kako su zračni napadi na Banske dvore s nakanom da se ubije Predsjednika Tuđmana i njegove bliže suradnike, ubrzali donošenje odluke o raskidu svih državnopravnih veza RH s tadašnjom Jugoslavijom. To se dogodilo 8. listopada 1991., kada slavimo sv. Šimu.

2. Okupili smo se stoga u ovom svetištu svetoga Šime kako bismo svečanom Večernjom objavili gradu i nadbiskupiji da započinju svečani dani. Na takve svečanosti osobito se pazilo u prošlosti, pa se za bolju pripravu činilo trodnevnice ili devetnice koje su završavale svečanim pohvalama uoči samoga blagdana svetcu u čast. I mi ćemo se večeras našom pjevanom molitvom i pjesmom iskazati čast ovom osobitom Božjem miljeniku, svetom Šimunu. Kako bismo osjetili malo toga svečanog duha iz prošlosti putem pohvala i zahvala, donosim kratke izvatke iz jedne drevne molitve koja je nastala na kršćanskom Istoku u 6. stoljeću, a tu su molitvenu pjesmu nazivali na grčkom jeziku „Akatist“. Posebnost tih pohvala je što dobro spajaju biblijske i dogmatsko-teološke sadržaje s osobnom molitvom čovjeka-grješnika. To čini takve pjesme i pohvale vrlo prikladnim za tihu osobnu meditaciju i razmatranje. Poslušajmo neke od tih tekstova u čast sv. Šimi:

  • Izabran si za blagovjesnika, sveti pravedni starče Šimune, kako bi objavio Krista ljudima. Prinosimo ti pohvalne pjesme jer uživaš posebnu naklonost Gospodina kojeg si u naručju svome nosio. Moli za spasenje onih koji ti s ljubavlju večeras kliču: Raduj se, pravedni starče Šimune.
  • Raduj se, jer si u svojim staračkim sjedinama istinsku mudrost sjedinio, te kao muž pravedan i bogobojazan Duhom Božjim svjedočio. Raduj se, jer si prema Božjim zapovijedima neporočno hodio, te cijelim svojim životom  Gospodinu ugodio.
  • Raduj se, što te sila Duha Božjega ponukala da dođeš u hram baš kada su roditelji Isusovi tamo stigli da izvrše ono što je propisivao Zakon. Tada si uzeo dijete i u Duhu spoznao da je to Krist, obećani Spasitelj svijeta“.

3. Zadivljeni ozračjem susreta u Jeruzalemskom Hramu i mi večeras od srca kličemo:

  • Raduj se, preblaženi i pravedni starče Šimune, što si uz pomoć Duha Božjeg prepoznao Krista, ne samo tjelesnim, nego umnim i duhovnim očima, te kao vjerni stražar između Staroga i Novoga zavjeta bdio i iščekivao Spasitelja. A onda mu ususret pohrlio. Raduj se, preblaženi starče Šimune.
  • Tebi, čuvaru svetoga hrama, naša utjeho i nado ponavljamo riječi iz svečane himne:            „O proroče, pravedniče, veliki naš zaštitniče.. Ti si ponos Zadra grada, u tebi je svaka nada… Slomi snagu dušmaninu, brani našu Domovinu. Pravedniče, sveti Šime, slavimo ti sveto ime. Veliki naš Pokrovitelju, moli za nas. Amen.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Crkva sv. Šime, 7. listopada 2022.