ZADAR: MISA ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE: PROPOVIJED mons. Ž. Puljića

1. Danas liturgija slavi svetkovinu „Uzvišenja svetoga Križa“ koja je vezana uz čudesnu pobjedu cara Heraklija (610-641) nad perzijskim kraljem koji je bio otuđio svete relikvije Isusova križa. Kao uvjet mira Heraklije je tražio da se dragocjena relikvija donese u Jeruzalem, što je i učinjeno. Križ je kršćanima svetinja pa u svojim domovima drže Isusovo raspelo na zidu ili na stolu. Kad se ujutro probudimo, mi činimo znak križa kako bi djela naša toga dana započela u znaku križa, u ime Oca koji nas je stvorio, u ime Sina koji nas je svojim križem otkupio, ta u ime Duh Svetoga kojega nam je Gospodin poslao da bude s nama  do svršetka svijeta. Tako, evo, i početak nove školske godine započinjemo ovim euharistijskim slavljem kao znak naše ponizne molitve neka nas prati Božji blagoslov.

Tim povodom uputio sam pismo župnicima, katehetama, roditeljima i učenicima, koje će se u nedjelju čitati, te poželio blagoslovljen početak nove školske godine. Potakao sam sve, posebice učenike neka ove godine upoznaju jednoga svoga vršnjaka, koji je od posljedica razorne leukemije preminuo u petnaestoj  godina života, a zove se Karlo Acutis (1991.-2006.). On je još kao dijete i tinejdžer pokazao osobitu ljubav prema euharistiji. Za njega vele da je posebice volio računala, koristio društvene mreže, uživao u filmovima i stripovima, a imao je i svoj profil na Facebooku. No, nešto se osobito doživio svojoj Prvoj pričesti pa su svi primjećivali da je mali Karlo zaljubljenik Euharistije. Rado je, naime, nakon pričesti ostajao ispred tabernakula u molitvi.

2. Jedna njegova bilješka iz dnevnika to objašnjava: „Primanjem euharistije sličniji smo Isusu i već na Zemlji imamo predokus neba”. No, početkom listopada 2006. na liječničkom pregledu otkriveno je da Karlo ima „agresivni oblik leukemije“. Vrhunac životne drame bila je šokantna spoznaja da će uskoro umrijeti. Pisac njegove biografije veli da je Karlo „prihvatio vlastitu bolest i smrt kao dio životnog puta i sazrijevanja“. A bolest i patnju prinio je za Papu i Crkvu. Preminuo je u dobi od 15 godina (2006.), a u veljači 2020. proglašen je blaženim u Asizu. (Nakladničke kuće Verbum i Salesiana objavila je Karlov životopis. Preporučuje se roditeljima i kumovima neka nabave knjigu kao poklon prvopričesnicima i krizmanicima).

Imamo i mi jednoga mladića koji je bio veliki štovatelj Mise i Euharistije, a to je Ivo Mašina komu je posvećena Katolička osmogodišnja škola na Bokanjcu.  On je u svom dnevniku od 21. kolovoza 1947. je zapisao: „Pošao sam ujutro na sv. Misu, primio sv. Pričest. Molio sam Isusa, da mi dadne milost, da izdržim sve kušnje ovoga života i da smjerno ustrajem uz Kristov barjak Ljubavi, Dobrote i Mira. Neka iz mojih mladenačkih oluja izađe moja duša prekaljena i očeličena, čista i netaknuta. Daj, o moj Kriste, da Ti do kraja ostanem Tvoj vjerni borac, te da za vjeru uvijek budem spreman sve podnijeti.” (D2, str. 55).

3. Uz ovo prigodno slavlje za početak nove školske godine biskupi Europe danas će posebice moliti za mir u Ukrajini. I mi ćemo se rado priključiti tom molitvenom vapaju jer smo i sami proživjeli strašnu ratnu Kalvariju, pa je i naša nedavna prošlost bila obilježena teškoćama i križevima svake vrste. Stoga, obraćamo se danas svetom križu našega Gospodina Isusa Krista, koji je tijekom muke osjetio strašnu dramu borbe dobra i zla, moleći nebeski zagovor i zaštitu Kristovoga križa svima, pa od srca kličemo: „Častimo te križu sveti, na kom umrije Isus naš. Na života tamnoj stazi, kao zvijezda ti nam sjaš. Ustima, srcem častimo te, sveti križu Isusov“.

Znamo također da je Bog tako uredio čovjekovo srce da gladuje za njim i njegovom Riječju (Am 8, 11). I „nemirno je ljudsko srce dok u njemu ne otpočine“, kako veli sv. Augustin. Stoga, prije početka školske godine upravljamo svoja srca i molitve prema nebu i molimo: Dođi, Gospodine Isuse! Dođi i blagoslovi naše đake, njihove roditelje, ravnatelje, učitelje i pomoćno osoblje. Dođi u naše obitelji i obdari sve svojim mirom i blagoslovom. Dođi euharistijski Isuse i blagoslovi nas! Amen. 

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Katedrala, 14. rujna 2022.