Sažalnica predsjednika HBK u povodu smrti biskupa Slavka Večerina

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić uputio je sažalnicu privremenom upravitelju Subotičke biskupije Ferencu Fazekasu u povodu smrti mons. Slavka Večerina. U ime nadbiskupa Puljića i u ime HBK na sprovodu će sudjelovati đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Poštovani mons. Ferenc Fazekas,

Pratili smo prošli tjedan sa strepnjom vijesti koje su nam stizale iz Subotice u svezi s pogoršanjem zdravstvenog stanja biskupa mons. Slavka Večerina. A onda nam je javljeno da je u petak, 26. kolovoza 2022. godine, u Domu za smještaj starijih osoba Zrenjaninske biskupije „Misericordia“ u Kikindi, mons. Večerin blago usnuo u Gospodinu.

Preporučio sam u molitve dušu pokojnog biskupa mons. Slavka Večerina kao i subotičku biskupiju kojoj je „u ljubavi predsjedao“ nepune dvije godine.

Primite, poštovani mons. Fazekas, izraze iskrenog suosjećanja i kršćanske solidarnosti u moje ime, kao i u ime moga koadjutora Milana, svećenika i vjernika Zadarske nadbiskupije u kojoj je pokojni biskup Slavko nedavno boravio za vrijeme ređenja nadbiskupa Milana Zgrablića, 25. lipnja 2022. godine. Izraze suosjećanja prenesite, molim Vas, i rodbini pokojnog biskupa Slavka kao i kleru Subotičke biskupije.

Smrt nas uvijek iznenadi i ožalosti. No, očima vjere prihvaćamo neizbježni rastanak, jer Isus nam je svojom smrću i uskrsnućem najavio zoru nade. S tim uskrsnim pouzdanjem molimo i pokoj njegovoj plemenitoj duši. A Otac, „bogat milosrđem“, neka ga pridruži uskrsnuću Krista Gospodina.

S izrazima kršćanske i bratske solidarnosti
uz pozdrav u Gospodinu,

mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije
Zadar, 29. kolovoza 2022.