LECCE, TURI: Nadbiskup Puljić na proslavi završetka Jubileja 2000 godina od rođenja sv. Oronza u Lecceu

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić od 21. do 27. kolovoza sudjelovao je u danima velike proslave svečanosti završetka Jubileja sv. Oronza kojim je nadbiskupija Lecce u Italiji slavila 2000 godina od rođenja sv. Oronza, zaštitnika nadbiskupije Lecce čije se moći nalaze u župi sv. Anselma u Ninu u Zadarskoj nadbiskupiji.

Sv. Oronzo je ranokršćanski mučenik iz 1. st. nakon Krista, prvi biskup i zaštitnik talijanske nadbiskupije Lecce te naslovnik i zaštitnik župe u južnotalijanskom gradu Turi.

Relikvija sv. Oronza od 11. st. čuva se u Ninu i nalazi u riznici ninske župne crkve sv. Anselma koja je u vrijeme postojanja Ninske biskupije bila ninska katedrala.

Na poziv nadbiskupa Leccea Michelea Secciae, nadbiskup Puljić predvodio je u petak, 26. kolovoza na trgu ispred katedrale u Lecceu večernje svečano koncelebrirano misno slavlje povodom završetka Godine Jubileja sv. Oronza.

Za vrijeme te mise je bio i obred zatvaranja jubilejskih svetih vrata katedrale u Lecceu, što je uz prigodnu molitvu učinio nadbiskup Leccea mons. Seccia.

Jubilarna godina povodom dvomilenijske obljetnice 2000 godina od rođenja sv. Oronza otvorena je u Lecceu 26. kolovoza 2021., a završava u subotu 27. kolovoza 2022. večernjim zahvalnim misnim slavljem u katedrali u Lecceu.  

Sv. Oronzo posvjedočio je za Krista mučeničkom smrću u Lecceu 26. kolovoza 68. godine nakon Krista, za vrijeme vladavine cara Nerona. Providonosno je da se i naslovnik ninske župe, sv. Anselmo biskup, slavi istog datuma kad i sv. Oronzo, 26. kolovoza.

Obojica su bili navjestitelji iz vremena prvih Kristovih učenika. Prema predaji, ninski biskup Anselmo bio je iz kruga 72 Isusovih učenika, a Oronzo je bio iz kruga Pavlovih suradnika na kojega je Pavao položio svoje apostolske ruke i pomazao ga za biskupa.

U propovijedi misnoga slavlja uz završetak Godine Jubileja sv. Oronza, u petak 26. kolovoza, mons. Puljić istaknuo je povezanost hrvatskog i talijanskog naroda koji nisu povezani samo Jadranskim morem koje dotiče hrvatsku i talijansku obalu, nego nadasve vjerom u Isusa Krista i pripadnosti Katoličkoj Crkvi.

„Prije 40 godina kad je sv. Ivan Pavao II. bio u Santiago de Composteli, Papa je pozvao sve europske narode, cijelu Europu, da oživi svoje korijene, da se ponovno vrati kršćanskim vrednotama koje su je učinile poznatom u svijetu.

Neka sv. Oronzo čiju veliku, jubilarnu 2000. obljetnicu njegovog rođenja slavimo, pomogne u procesu oživljavanja naših kršćanskih korijena“ poručio je mons. Puljić u propovijedi.

Spomenuo je i dvije velike osobe koje su zadužile Hrvatsku i Italiju, ali i svijet, a čiji su korijeni u Hrvatskoj gdje su rođeni. To su bl. Jakov Zadranin, franjevački brat iz zadarskog samostana sv. Frane koji je živio u 15. st. a umro je u Bitettu u Italiji.

„Kao jednostavni redovnik, sveti Jakov znao je biti blizu ljudima. Bio je čovjek srca koji je osjećao potrebe ljudi i pomagao im je u raznim situacijama. Bl. Jakov jako je poznat u Bitettu i šire u Italiji, među Talijanima u svijetu. On je sv. Ante južnog dijela Italije“ istaknuo je mons. Puljić u propovijedi u Lecceu.

Zadarski nadbiskup spomenuo je i velikog znanstvenika Giorgia Baglivija (1668.-1707.) koji se rodio u Dubrovniku, u vrijeme velikog potresa koji je razorio Dubrovnik i također je povezao Hrvate i Talijane.

Podsjetio je kako ga je za vrijeme Domovinskog rata tadašnji nadbiskup Leccea, Cosmo Francesco Ruppi, pozvao dva puta da dođe u Lecce radi obilježavanja godišnjice spomena velikog znanstvenika Baglivije, liječnika i medicinskog stručnjaka.

Brigu o Giorgiu i njegovom bratu kada su imali svega dvije godine, nakon što su ostali bez stradalih roditelja, preuzeli su dobročinitelji i obojica su postali veliki ljudi. „Jedan je postao isusovac, a drugi je postao uvaženi znanstvenik koji je predavao na La Sapinezi, poznatom Sveučilištu u Rimu te je bio i liječnik dvojice papa, Inocenta XII. i Klementa XI. Baglivi je umro u Rimu i pokopan je u crkvi sv. Marcela“ rekao je mons. Puljić.

Izrazio je zahvalno sjećanje na ondašnjeg nadbiskupa Leccea mons. Ruppija koji je želio pomoći hrvatskom narodu i pokrenuo je velike dobrotvorne akcije za Hrvatsku u vrijeme srbijanske agresije na našu zemlju 1990.-ih godina.

„Mons. Ruppi jako je suosjećao s našim narodom i učinio je puno humanitarnih djela pomažući naš Caritas. Pozvao me bio da tijekom njihove manifestacije ‘Tjedan vjere’ koje je on organizirao za mir u Hrvatskoj, jedne korizmene nedjelje dođem na bdjenje i održim predavanje naslovljeno ‘Hrabrost ljubavi’.

Tada sam iznio naše muke, svoju ljutnju i iznenađenost svime što smo doživjeli ratom u Hrvatskoj. Spomenuo sam i sva moja obraćanja koja sam pisao papi Ivanu Pavlu II. i američkom predsjedniku Georgeu Bushu u kojima sam pokazao da kao pastir jedne mjesne Crkve ne mogu šutjeti pred tolikim zlom, razaranjem i mukama koje proživljava moj narod.

Rekao sam tada: ‘Dižem svoj glas u ime slobode koja nam je oduzeta! Dižem glas u ime tolikih koji su u životnoj opasnosti, dižem glas u ime djece, starih i bolesnih“’. No, isto tako rekao sam tada: ‘Nažalost, moj glas je ostao uzaludan, glas onoga koji viče u pustinji’“ rekao je nadbiskup Puljić u propovijedi u Lecceu.

Podsjetio je i kako je na Sinodi biskupa u Rimu 1991., na kojoj je baš i upoznao nadbiskupa Leccea mons. Ruppija koji je pokopan u njihovoj katedrali, pred biskupima bio rekao da je „razočaran političarima ovoga svijeta, osobito onima koji su mogli zaustaviti ruku koja ubija“ te je izrazio nadu „da će tom jadu doći kraj i da ćemo i mi uživati u slobodi i demokraciji“.

Nadbiskup Puljić zahvalio je sadašnjem nadbiskupu Leccea Micheleu Secciju na pozivu da dođe na svečanost sv. Oronza, da zajedno zaključe veliki milenijski Jubilej sv. Oronza.

„Neka čašćenje svetaca koje iskazujete sv. Oronzu bude poput onoga koje  iskazujete i u drugim gradovima u čašćenju vaših svetaca zaštitnika, poput sv. Ambrozija u Milanu, sv. Marka u Veneciji, sv. Gennara u Napulju (sv. Januarije) i sv. Oronza u Lecceu, kao što i mi častimo sv. Stošiju i druge zaštitnike Zadra: svete Šimu, Krševana, Zoila i Donata.

Sveci su most u bratstvu i povezivanju vjernika. Oni nas osnažuju u vjeri i opredjeljenju za Krista. Čuvajući uspomenu na sv. Oronza i naše svece, imamo hrabrosti s optimizmom gledati na budućnost, jer sveci su primjer kako nasljedovati Krista i orijentir su u našem vjerničkom životu“ poručio je nadbiskup Puljić u propovijedi pred brojnim vjernicima na Trgu ispred katedrale u Lecceu.       

Sveti Oronzo bio je suvremenik apostola Pavla. Rođen je u bogatoj obitelji iz Leccea. Upoznao je Korinćanina Tita Justa, učenika sv. Pavla koji ga je pokrstio. Pošao je s njim u Korint gdje je sv. Pavao posvetio Oronza za biskupa. Vratio se u svoju domovinu i naviještao evanđelje u Apuliji, jugoistočnoj talijanskoj regiji.

Oronzo je živio u špilji u gradu Turiju, naviještajući Evanđelje u katakombama jer je to bilo vrijeme progona prvih kršćana.

Kad je navalom barbara Lecce razoreno i tamošnja katedrala uništena, sačuvana je kost, fibula sv. Oronza za koju su stanovnici Turija, nakon puno stoljeća, 2018. godine, saznali da postoji u Ninu.

Ta se spoznaja providonosno dogodila baš u godini njihovog visokog jubileja obilježavanja 1950 godina od mučeništva sv. Oronza.

Stoga je 2018. delegacija iz Turija došla u Zadar jer Zadarska nadbiskupija, odnosno Nin, posjeduje relikvije sv. Oronza koji je bio prvi biskup Leccea.

Te godine Turijani su posudili iz Nina, odnosno Zadarske nadbiskupije, moći sv. Oronza i odnijeli ih na čašćenje u Turi gdje su moći bile 11 dana, što je bilo odobrilo i Ministarstvo kulture RH jer je relikvijar sv. Oronza kulturno dobro RH.

Dobrotom tadašnjeg ninskog župnika i dekana don Bože Barišića, delegaciji iz Turija župnik Barišić darovao je poslije, u rujnu 2019., i komadić relikvije sv. Oronza da ga imaju za trajno čašćenje u Turiju, u svojoj nadbiskupiji Lecce.

Kosti sv. Oronza došle su u Nin prilikom ponovne uspostave Ninske biskupije 1074. kada ih je kao poklon ninskom biskupu donio Papin delegat.

Spomen 1950. obljetnice mučeničkog stradanja sv. Oronza proslavljen je 2018. u Turiju gdje je Oronzo djelovao u katakombama za vrijeme progona kršćana, a proslava Jubileja 2000 godina od rođenja Sv. Oronza završava u Lecceu 27. kolovoza 2022. gdje je sv. Oronzo mučenički umro. 

„Regija Puglia na jugu Italije ovih dana obilježila je veliki jubilej sv. Oronza koji je svečano proslavljen na dva mjesta, u Turiju i Lecceu pa sam sudjelovao u proslavama danâ sv. Oronza na oba ta mjesta.

Godine 2018. u Turiju je proslavljena 1950. obljetnica mučeničkog stradanja sv. Oronza koji je ubijen u Lecceu gdje se nalazi svetište sv. Oronza. U Lecceu se nalazi mjesto gdje je sv. Oronzu odsječena glava i gdje je mučenički stradao.

U Turiju je poznata kripta u kojoj je djelovao sv. Oronzo, podzemna katakomba, u kojoj je u vrijeme kada je to bilo zabranjeno sv. Oronzo okupljao kršćane, krštavao, katehizirao, poučavao vjeri. Te katakombe u Turiju do danas su sačuvane. I u njima se na svečani način ovih dana obilježava Jubilej sv. Oronza“ rekao je nadbiskup Puljić opisujući dojmove o svom boravku u Turiju i Lecceu  gdje narod veličanstveno i pobožno, osvjedočeni u njegova uslišanja i zaštitnički zagovor kroz stoljeća, slavi sv. Oronza.

U zahvalnosti za posudbu moći sv. Oronza koje su 11 dana bile izložene u Turiju 2018., grad Turi dodijelio je nadbiskupu Puljiću i priznanje počasnog građanina Turija 2020. godine.

Nadbiskup Puljić predvodio je i u ponedjeljak 22. kolovoza 2022. svečano misno slavlje u Turiju gdje je brojni puk sudjelovao u Devetnici u pripremi za proslavu završnog Jubileja sv. Oronza.

„I u Lecceu i u Turiju osjeća se da je zahvaljujući jubilarnim slavljima mučeništva sv. Oronza 2018. i proslave njegovog rođenja 2022. još više oživjelo čašćenje sv. Oronza.

U Lecceu se završna svečanost Jubileja obilježavala 11 dana. U srijedu, 24. kolovoza bila je veličanstvena jednosatna procesija kroz grad Lecce u kojoj je sudjelovalo mnoštvo vjernika, ne samo iz Leccea nego i iz okolice te gosti koji su izašli na svečano okićene ulice“ rekao je mons. Puljić. 

U propovijedi mise u Turiju mons. Puljić govorio je o povijesnim datostima koje su povezale Zadar i Turi preko moći sv. Oronza te je zahvalio turijskom župniku Giovanni Amodiu koji je sa svojom delegacijom dva puta bio u Zadru i Ninu.

Prvi put župnik Amodio došao je 2018. da ponese u Turi moći sv. Oronza iz Nina, a drugi put došao je u Nin 2019. sa 60 turijskih hodočasnika zahvaliti za tu veliku gestu koju oni smatraju povijesnom i koja je dodatno učvrstila i obogatila njihovo štovanje sv. Oronza kojemu se u čast u nadbiskupiji Lecce moli zagovorna molitva te izrađuju nabožni predmeti, sličice, kalendari i kipovi sv. Oronza.

Ines Grbić

Foto: Nadbiskupija Lecce, Turi