ZADAR: Ljetni oratorij u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belafuži

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na zadarskoj Belafuži održao se
Salezijanski putujući oratorij za djecu osnovnoškolske dobi. Oratorij je trajao od 20. do 24. lipnja., a program je bio podijeljen na jutarnji i popodnevni dio.

Na inicijativu župnika don Zvonimira Mikulića skupina mladih – dvoje salezijanaca i dvoje salezijanskih animatora, organizirali su petodnevni oratorij za djecu uz pomoć skupine novookupljenih zadarskih srednjoškolaca i studenata – animatora iz župe Belafuža.

Budući da su ljetni praznici započeli, program salezijanskog oratorija
ukazao se kao lijepa prilika za kvalitetno korištenje vremena i druženje s mladima uz molitvu, zabavu, učenje i igru.

Kroz pet dana mladi su se nadahnjivali životom svetog Ivana Bosca gledajući film o njegovom životu i oratoriju koji je jednako živ danas kao i prije dvjesto godina. Djeca su bila podijeljena u dvije ekipe – Zadrani i Pobjednici, kroz koje su se bolje upoznali sa ostalim sudionicima i borili se za titulu pobjednika oratorija.

Djeca bi dan započinjali zajedničkom molitvom i pjesmom, nakon koje bi slijedilo vrijeme za igru kroz koju su se osvajali bodovi za ekipu. Nakon igre slijedilo je vrijeme za okrjepu i odlazak na duhovnu radionicu u sklopu koje se gledao film o don Boscu i učilo o zgodama iz njegovog života.

Tijekom oratorija bila je ispovijed svih sudionika, sv. Misa i klanjanje pred Presvetim. Oratorij je završen proglašenjem pobjednika dana i zajedničkom molitvom, nakon koje su djeca željno iščekivala nastavak popodnevnog programa.

Ovaj oratorij pokazao se kao lijepa prilika za širenje don Boscovog djela i okupljanje mladih na duhovno-zabavni program kroz koji su stekli nova prijateljstva, kvalitetno proveli vrijeme i imali priliku biti animirani od starijih mladih koji im mogu služiti kao primjer i uzor.