Statistički podaci strukture Zadarske nadbiskupije ususret biskupskom ređenju

Za događaj biskupskog ređenja mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa koadjutora prijavljeno je 800 sudionika koji tijekom popodneva u petak, 24. lipnja, kao gosti pristižu iz cijele Hrvatske, uz brojni zadarski puk koji će sudjelovati u slavlju ređenja u subotu, 25. lipnja u 11 sati u prvostolnici sv. Stošije.

Portal zadarske katedrale sv. Stošije ukrašen je girlandom, velikim zelenim vijencem od lovorovog lišća dug 11 m. Zelena girlanda od lovorovog lišća duga osam metara nalazi se i u unutrašnjosti katedrale na željeznoj poveznici koja povezuje prednje i stražnje stupove ciborija u prezbiteriju katedrale.

Sa kamenog zida na desnoj i lijevoj strani pročelja katedrale spuštaju se bijela platna dužine 5 m. Na vrhu platna piše Zadarska nadbiskupija, u sredini se nalazi motiv biskupskog grba mons. Milana Zgrablića, a u dnu njegovo biskupsko geslo ‘I rod donosite’ (Iv 15,16).

Nasuprot katedrale, na zgradi Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević gdje je mons. Milan Zgrablić prije 35 godina bio odgojitelj u sjemeništu, na poziv tadašnjeg rektora mons. Ivana Prenđe, sa sredine pročelja spušta se također bijelo platno s grbom i geslom mons. Zgrablića. Na lijevo od toga platna izvješene su vatikanska i hrvatska zastava.

Ređenje je prigoda i povod upoznati javnost sa sintezom statističkih podataka u kakvu to crkvenu sredinu dolazi novi nadbiskup koadjutor.

Drevna Zadarska Crkva živi već 17 stoljeća, a grad Zadar još od 4. st. ima svoga biskupa (prvi poznatoga imena je Felix (oko 380 – 390. godine)).

Kroz bremenitu povijest, Zadar je potvrđivao svoj naziv Iadera Cristiana – kršćanski Zadar te je, kao i cijela Nadbiskupija, čuvan zagovorom svetaca zaštitnika: Stošije, Krševana, Zoila i Donata.

Zadar je jedina biskupija u svijetu, odnosno, naša zemlja Hrvatska, koja u svojoj sredini ima tijelo proroka, puku omiljenoga zaštitnika svetoga Šimuna, koji je na svojim rukama držao dijete Isusa i u njemu je prepoznao iščekivanoga Mesiju.

Zadarska nadbiskupija prostire se na 3 009 četvornih kilometara i zemljopisno je raznolika: uz Grad Zadar obuhvaća i zaleđe u Ravnim kotarima i Bukovici te otoke, središnji dio hrvatskog arhipelaga od 15 divnih otoka.

Prema zadnjem ažuriranom crkvenom popisu, (stanje 31. prosinca 2021.), u Zadarskoj nadbiskupiji živi 169 025 stanovnika, od kojih je 165 122 katolika. Godine 2021. u Zadarskoj nadbiskupiji bilo je 1 374 krštenih, a 1703 umrlih. Bilo je 1 215 krizmanika i 452 sklopljenih brakova. 

U Zadarskoj nadbiskupiji nalazi se 117 župa – 96 župa vode dijecezanski svećenici, a preostale župe vodi 21 redovnički svećenik.

Župe su pastoralno raspoređene u 13 dekanata.

Broj svećenika inkardiniranih u Zadarsku nadbiskupiju je 76; dvojica iz drugih biskupija djeluju u Zadarskoj nadbiskupiji.

Jedan zadarski svećenik boravi u službi među Hrvatima u Los Angelesu u Americi.

U Zadarskoj nadbiskupiji djeluje 8 ženskih redovničkih zajednica, među kojima su i dva klauzurna samostana, benediktinke u Zadru i Pagu te 6 muških redovničkih zajednica, među kojima je benediktinski samostan na Ćokovcu, jedini muški benediktinski samostan u Hrvatskoj.

U Zadarskoj nadbiskupiji djeluje 41 svećenik redovnik i 129 redovnica.

Trenutno je pet zadarskih bogoslova. U sjemeništu Zmajević je 5 sjemeništaraca; dvojica maturanata odlaze, a nada je u dolazak trojice novih sjemeništaraca.

Zadar je najstariji sveučilišni grad na hrvatskim prostorima.

Sveučilište u Zadru baštini tradiciju Generalnog učilišta dominikanskog reda iz 14. st. (1396.) te je najstarije hrvatsko sveučilište.

Zadar se ubraja u red starijih sveučilišnih gradova Europe, nakon Bologne (1088.), Pariza (1160.), Cambridgea (1209.) i Salamanke (1225.). To izaziva ponos i odgovornost pred budućnošću.

U 6 stoljeća hrvatske i europske kulture i znanosti utkana je djelatnost i Katoličke Crkve i njenih vizionara u procesu školstva, obrazovanja, znanstvenog istraživanja i prijenosa znanja.

Sveučilište u Zadru slavi svoj Dies academicus na blagdan Blagovijesti jer je status zadarskog Sveučilišta obnovljen 25. ožujka 2002.  

U Zadru je oko 5 000 studenata iz svih dijelova Hrvatske. Duhovnu skrb o njima vodi studentski kapelan, trenutno salezijanac. Svoje susrete imaju i u svom liceju, sveučilišnoj crkvi sv. Dimitrija.

Temeljem ugovora između Zadarske nadbiskupije i Sveučilišta u Zadru 2011. godine, nekadašnja Visoko – teološko katehetska škola u Zadru mijenja svoj status u Teološko – katehetski odjel Sveučilišta u Zadru kojega od akademske godine 2013./2014. pohađaju studenti iz cijele Hrvatske kao dvopredmetni studij.

Zadnjih godina u generaciji studenata od 1. do 5. godine studija je između 80 i 85 budućih kateheta.

Na Odjelu je 7 stalno zaposlenih profesora, 14 vanjskih suradnika profesora i 6 predavača s drugih odjela zadarskog sveučilišta.

U Zadru djeluje srednja katolička škola – Klasična gimnazija Ivan Pavao II. koja je najstarija odgojno – obrazovna ustanova u Zadarskoj nadbiskupiji.

U 8 razrednih odjeljenja pohađa je približno 200 učenika, a od nove školske godine, uz klasični program, upisuje i jedan razred (22 učenika) općeg gimnazijskog smjera.

Među građanima se jako afirmirala i tražena je nova Katolička osnovna škola Ivo Mašina na Bokanjcu čiji je kapacitet 500 učenika. Prošlu školsku godinu pohađalo ju je 62 učenika, jer je do nedavno ta škola, od svoga pokretanja, tri godine djelovala u sjemeništu Zmajević.

U Zadru postoje 4 katolička vrtića koje pohađa 174 djece.

U Nadbiskupiji djeluju 123 vjeroučitelja s mandatom: njih 88 u osnovnim školama i 35 u srednjim školama.

Caritas zadarske nadbiskupije sa svojih 20 socijalnih programa izvrsno je uređen sustav koji skrbi oko 1500 obitelji mjesečno za sve vrste materijalnih potreba naših sugrađana.

Pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu dnevno pripremaju 500 obroka i mnoge dostavljaju na kućne adrese.

U sklopu Caritasa djeluje i Socijalna samoposluga, Prenoćište za beskućnike, Obiteljsko savjetovalište i Kabinet za ranu intervenciju djece. Caritas pomaže sve kategorije ljudi, od rodilja i djece do obitelji s nedostatnim primanjima i umirovljenika.

Rad zadarskog caritasa prepoznat je i u Europskoj uniji te su već u tri navrata dobili višemilijunske iznose jer su zadovoljili kriterije za dobiti sredstva iz europskih fondova kako bi smanjili stopu siromaštva u Zadarskoj županiji.

U Zadarskoj nadbiskupiji djeluje oko 20 crkvenih pokreta i udruga. To je djelo Nove evangelizacije na koju Crkvu pozivaju i Pape, među kojima su brojni marljivi suradnici vjernici laici u župama kao prvi oslonac svojim župnicima.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić