ZADAR, KATEDRALA SV. STOŠIJE: BDJENJE MLADIH UOČI REĐENJA – NAGOVOR mons. Ž. Puljića

Mladi, vi ste nada Crkve  budućnost ovog društva

Mladost je doba nade, obećanja, entuzijazma, planova i ideala. Crkva o mla­deži razmišlja s optimizmom, vjerom i nadom. Vi proživljavate najljepše razdoblje vašeg života. A u vama Crkva vidi obnoviteljsku snagu rasta i pomlađivanja. Stoga, vi ste nada i budućnost Crkve i društva.

Isus vas voli. On voli mlade. Ovo je najljepša i najutješnija isti­na koju vam mogu navijestiti:  Isus vas voli. A najljepši i najsadržajniji dar koji vi njemu možete prinijeti jest vaša ljubav, vaše srce, vaša budućnost. Samo u njemu, u kojem “živimo, mičemo i jesmo” (sv. Pavao), možemo postići puninu ostvarenja naših mogućnosti i nadanja.

On želi progovoriti vašem razumu, vašem srcu, vašoj slobodi i savjesti. Otvorite mu se. Osluškujte njegove nagovore. Povjerite mu se i pitajte ga. stvarno blizu vas. A kad upoznate i osjetite poput Tome apostola da  Isus blizu vas, padnite na koljena i ponovite s Tomom dirljive riječi: Gospodin moj i Bog moj!

Još samo jedna riječ za kraj ovog kratkog nagovora, a odnosi se na vaše okruženje, na vaše roditelje i obitelj. Poštujte i volite svoga oca i majku. Oni su vaši najbolji prijatelji koji vam dobro žele! Jer, vi ste preko obitelji došli na ovaj svijet. Roditelji su vam poklonili svoju ljubav. Stoga, ljubite vaše roditelje velikodušno, strpljivo, s pažnjom. Podnosite njihove određene nesavršenosti, kojih ima kod svakoga. Trudite se učiniti sve kako vaša kuća bila oaza mira i povjerenja. Molite za svoju obitelj, ali i pripremajte se da i vi sutra svoju obitelj.

Družite se s Isusom jer on je jedini otkupitelj čovjeka. On je Sin Božji, učitelj, prijatelj koji i vama ponavlja ono što je rekao svojim apostolima: „Ne zovem vas više slugama; vi ste prijatelji moji“. Stoga ponavljam družite se s njime jer, nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4,12). On nosi ključeve povijesti. Njegova su vremena i vjekovi. Uz zahvalu za ovaj susret i pozdrav i blagoslov vama i vašim roditeljima, želim neka vas Gospodin blagoslovi i čuva. Neka svoj pogled svrati na vas i mir vam donese.   

✠ Želimir Puljić, nadbiskup

Katedrala, 24. lipnja 2022.