ZADAR: Pozdrav i zahvala mons. Milana Zgrablića na kraju biskupskog ređenja

Dragi Narode Božji!

1.

Pri kraju ovog euharistijskog slavlja i biskupskog ređenja, pridružujem se mons. Želimiru Puljiću, predvoditelju ovog slavlja i svima ovdje nazočnima, kao i onima koji nas prate putem medija, upućujem srdačne pozdrave.

2.

Neka je “Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu” (Ef 1, 3). Ove riječi svetoga Pavla i hvalospjev Tebe Boga hvalimo koji smo sada zajedno pjevali, najbolje izražavaju ono što osjećamo ovog trenutka. Pitam se zajedno sa svetim Augustinom: Bože, “tko će izbrojiti tvoja divna dobročinstva koje je čovjek iskusio sam na sebi samom?” (Ispovijesti IV, 8).  Od srca Bogu najveća hvala što mi je darovao život, preporodio i posvetio u sakramentima kršćanske inicijacije, uputio duhovni poziv, tijekom života obdario nebrojnim milostima, pratio u svakom trenutku života, bio sa mnom strpljiv i milosrdan te danas obdario puninom sakramenta svetoga reda. “Bože srca moga” (sv. Augustin), hvala za milost biskupske službe kako bih mogao služiti Narodu Božjem u ovoj dragoj, drevnoj i časnoj Zadarskoj nadbiskupiji.

3.

Osjećam potrebu izreći zahvalu i mnogim drugima koje je Bog stavio na put mojega života. Izričem samo neke.

Hvala mojim pokojnim roditeljima Josipu i Josipi Mariji, pokojnoj braći. Hvala cijeloj mojoj obitelji i rodbini na podršci i pomoći tijekom života.

Zahvaljujem i ovom prigodom Svetom Ocu papi Franji na povjerenju koje mi je iskazao imenujući me nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije.

Zahvaljujem preuz. gosp. mons. dr. Želimiru Puljiću, našem dragom zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, što me bratski primio ovdje u Zadru i danas kao glavni zareditelj predvodio ovo euharistijsko slavlje i podijelio sveti red episkopata.

Hvala mojim dosadašnjim biskupima mons. dr. Draženu Kutleši, nadbiskupu splitsko -makarskom, metropoliti i apostolskom upravitelju Biskupije Porečke i Pulske te mons. Ivanu Milovanu, biskupu u miru, koji su danas bili suzareditelji u ovoj liturgiji.

Hvala za molitvu i sudjelovanje u ovom činu ređenja svim nazočnim nadbiskupima i biskupima, braći svećenicima, mladomisnicima, redovnicima i redovnicama, zadarskim koludricama, bogoslovima, sjemeništarcima i svim Bogu posvećenim osobama.

Hvala mojim današnjim liturgijskim pratiteljima: mons. Sergiju Jeleniću i vlč. Darku Zgrabliću.

Hvala svim mojim nastavnicima i profesorima, odgojiteljima i svim drugim njihovim suradnicima u mom školovanju, studiju i odgoju. Oni su dio sebe i ljubavi prema Bogu i Crkvi ugradili u moj život.

Hvala biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, svim Bogu posvećenim osobama, vjernicima laicima Porečke i Pulske biskupije s kojima sam kao svećenik preko tri desetljeća živio, Boga slavio, dijelio život, kršćansko poslanje i otajstva naše vjere.

Hvala svim župnim vikarima s kojima sam dijelio život i pastoralnu i duhovnu brigu za povjerene nam župne zajednice.

Hvala nazočnim vjernicima iz rodne župe Sv. Ivan i Pavao u središnjoj Istri i vjernicima župa u kojima sam do sada djelovao: vjernicima Župe sv. Eufemije u Rovinju i Župe Uznesenja Marijina u Poreču. Hvala ovdje nazočnima iz ovih župa.

Hvala svim dobročiniteljima i podupirateljima na duhovnom i materijalnom području. Hvala svima koji ste me pratili blizinom i molitvom.

Velika i srdačna hvala Zadarskoj nadbiskupiji i svim tijelima u organizaciji ovog čina biskupskog ređenja. Hvala generalnom vikaru mons. Josipu Lenkiću, tajniku nabiskupa, ekonomu Nadbiskupije, katedralnom župniku, katedralnom zboru, dirigentu zbora, orguljašu, ceremonijarima, asistenciji u liturgiji, bogoslovima, sjemeništarcima, mladima, volonterima, svima koji su uređivali ovaj liturgijski prostor, medijskim djelatnicima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom slavlju i događaju.

Velika hvala svima koji su molili za ovaj trenutak.

Hvala Županiji zadarskoj i Gradu Zadru i drugim institucijama na suradnji i pomoći oko organizacije ovog događaja ređenja.

Hvala mnogima koji su mi na različite načine prigodom imenovanja izrazili svoju blizinu, čestitke i molitve.

4.

Dragi Narode Božji, dragi vjernici Zadarske nadbiskupije, danas kao novi biskup, stojim  ovdje s vama i pred vama svjestan kako me Bog pozvao u duhovni stalež i povjerio ovu biskupsku službu kao dar Crkvi. Ovo ređenje je djelo Božje ljubavi koju  iskazuje vama koliko i meni. Ova biskupska služba je radi posvećenja i spasenja vas i mene. Hvala vam na vašoj vjeri i opredjeljenju za Krista. Hvala vam na vašoj nazočnosti i molitvi. Rado ću s vama i za vas Bogu svakog dana prinositi molitve i žrtve. I ja računam na vašu pomoć u mojoj službi, na vaše molitve i žrtve. Dijeliti ću s vama radosnu vijest Isusa Krista, bratsku kršćansku ljubav i otajstva spasenja. Spreman sam s vama dijeliti vaše radosti i nade, vaše žalosti i tjeskobe.

5.

Dragi oče nadbiskup Želimire, draga braćo svećenici Zadarske nadbiskupije, po sakramentu svetoga reda, osobito po današnjem biskupskom ređenju kada postajem član ovog časnog prezbiterija, moje su misli i molitve s vama. Bog nas poziva, posvećuje, bratski ujedinjuje te šalje ovom narodu. U biskupu okruženu svojim svećenicima i Narodom Božjim nazočan je sam Gospodin naš Isus Krist. Neka naša živa vjera, naše iskrene molitve, naša intimna blizina s Kristom, naša bratska sloga i bezuvjetna ljubav, naše osobno posvećenje, naša spremnost na žrtvu i odricanje, naše neumorno zauzimanje za spas duša, za pojedinačno i sveopće dobro svakog čovjeka, bude izvor blagoslova i ponos ovom dragom narodu na području Zadarske nadbiskupije, našoj domovini Hrvatskoj i cijeloj Crkvi. Neka ova mjesna Crkva po našem duhovnom pozivu i služenju slavi Boga, prednjači u ljubavi, donosi obilni rod vječnog i neprolaznog dobra te tako nastavi obogaćivati svakog čovjeka u vremenskom tijeku već sedamnaeststoljetne neprocjenjive baštine vjere, duhovnosti i kulture.

6.

Po zagovoru Blažene Djevice Mariji čije Presveto Srce danas častimo, svete Stošije, svih zaštitnika Zadarske nadbiskupije, bl. Miroslava Bulešića i drugih ugodnika Božjih i naših prijatelja na nebu, svi donijeli obilni rod života i po završetku ovozemaljskog putovanja zajedno uživali plodove vječne radosti s Bogom u nebu.

Još jednom, od srca,  hvala svima i Bog vas blagoslovio.

Mons. Milan Zgrablić

zadarski nadbiskup koadjutor

Zadar, Katedrala sv. Stošije, 25. lipnja 2022.

Foto: I. Grbić