ZADAR: Svećeničko ređenje u katedrali sv. Stošije – Mršić, Šindija i Žilić

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je za svećenike trojicu kandidata za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je u subotu, 18. lipnja predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru. Novi zadarski svećenici su don Mario Mršić iz župe Biograd – Kosa, don Frane Šindija iz župe Bibinje i don Mate Žilić iz župe Briševo.

Uz brojne svećenike među kojima su bili i odgojitelji ređenika pristigli iz drugih dijelova Hrvatske, u misi je koncelebrirao i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Svećeništvo je milosni Božji dar Duha Svetoga, a svećenički poziv posebno zvanje, rekao je mons. Puljić. „Svećeničko zvanje nije shvatljivo mjerilima ovoga svijeta, nego mjerom vjere. Jer, u njemu se ostvaruje vječno svećeništvo Isusa Krista. Druga zvanja čovjek može vršiti dobro ako i nema vjere. U svećeničkom zvanju to je temelj jer svećenik može biti samo čovjek vjere. Narod Božji gleda i prihvaća svećenika očima vjere“ istaknuo je nadbiskup, rekavši da su svećenici svetim činom reda i biskupovim dekretom ovlašteni propovijedati, dijeliti svete Tajne i odgajati Božji narod.

„Istina, ima ljudi koji bi mogli i znali ljepše i zanimljivije sve to činiti. Ali, nisu pomazani ni poslani. Nemaju ovlasti ni „kredencijalnog pisma“. Stoga, pitanje svećeništva silno je ozbiljna stvar“ naglasio je mons. Puljić, rekavši kako su svećenici pozvani biti „Kristovi svjedoci i znak protivljenja u ovom opakom svijetu“. Trebaju biti „svjetlo za sinove svjetla i tama za sinove tame“, kako je govorio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić.

Poželjevši da Duh Sveti ređenike obdari poniznošću srca, postojanošću duha i pouzdanjem u Boga, nadbiskup je poručio: „Neka postojanim duhom svjedoče da neće biti dvorjani koji se dodvoravaju kriterijima ovoga svijeta, već neustrašivi propovjednici onostranih vrednota; da neće biti trstika koju vjetar ljulja, već proročki navjestitelji Božje pravde i njegovog kraljevstva, poput Ivana Krstitelja. Neka čvrstim pouzdanjem u Boga, poput Abrahama i blaženika Alojzija Stepinca, prolaze svijetom pjevajući sa psalmistom: U Tebe sam se, Gospodine, pouzdao“ potaknuo je nadbiskup Puljić.

Prostracija ređenika na zemlju, dok se zaziva zagovor svetaca nebeske Crkve, „vanjski je izraz naše nemoći, ali i molitve za nove ređenike, da ih Duh Sveti obdari darovima poniznosti, postojanosti i pouzdanja u Boga“ rekao je nadbiskup.

Sveti red je dar Crkvi, narodu, zajednici, nadbiskupiji i svijetu, rekao je mons. Puljić, poželjevši da svećenici budu „dar ljubavi bez koristoljublja, darivanja bez pridržaja i služenja bez uvjetovanja“.

Nadbiskup je zamolio Gospodina koji je svećenike uzvisio na službu nebeskih tajna, „da budu dostojni sluge oltara te da ono što njihov glas iznese, njegovom posvetom bude i potvrđeno“.

„Gospe od zdravlja i Kraljice svećenika, potkrijepi naše molitve pred Srcem svoga Božanskog Sina. Neka svi ovogodišnji hrvatski mladomisnici budu svjetlo“ zamolio je mons. Puljić.

U ime ređenika koji su na kraju mise uputili svoj mladomisnički blagoslov, prigodnu riječ uputio je don Mario Mršić. Zahvalivši za darove vjere, života i poziva, don Mario je rekao: „Lako je postati svećenik, ali teško je ostati. Stoga vas molim, da još jače i žarče molite za nas, kako bismo izbjegli svaki oblik oslanjanja na svoje snage, hladni pristup prema drugima, banalizaciju sakramenata, samo biti i imati. Kako bismo izbjegli svaki oblik nezdravog aktivizma. Daj nam Bože, ponizno i otvoreno srce koje će biti poslušno poticajima Duha Svetoga“.

U želji da ih prati Božji blagoslov i zagovor Marije, Majke svećenika, nadbiskup Puljić čestitao je srebrni svećenički jubilej ovogodišnjim zadarskim misnicima, koji su 1997., prije 25 godina, primili svećenički red. To su Josip Lenkić, Alojzije Knežević, Šimun Šindija i o. Ryszard Reikowski, kao i zadarskim kanonicima koji slave 40. obljetnicu svećeničkog ređenja (1982.); to su Anđelko Buljat i Zdenko Milić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić