ZADAR: Svetkovina Tijelova u katedrali sv. Stošije i tijelovska procesija kroz Zadar

Na Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak, 16. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Među zadarskim svećenicima u misi je koncelebrirao i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić.

„Tijelovo je dan javne zahvalnosti i klicanja Isusu koji prebiva među nama. To je svetkovina u čast Kristu koji po Euharistiji nastavlja liječiti bolesne, hraniti gladne, tješiti žalosne, obraćati grešnike i praštati grijehe“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da veliko otajstvo Isusove prisutnosti u euharistiji „ne shvaćamo našom pameću, ali u duši osjećamo zadovoljstvo Boga koji je među nama. Vjerom pristupamo, vjerom ga primamo i vjerujemo da je on s nama kroz sve dane do svršetka svijeta“ rekao je mons. Puljić, potkrjepljujući smisao otajstva Tijelova riječju: „Dragost je moja biti sa sinovima ljudskim, ostanite u mojoj ljubavi“ (Iv 15, 9).

„Euharistijski Krist nije neki simbol ili slika, relikvija, nego živi Bog među nama, Mesija i Spasitelj koji nas svojim Tijelom liječi i hrani za život vječni. „Tko jede od ovoga kruha živjet će uvijeke“ (Iv 6, 51). Nama putnicima u ovom prolaznom svijetu potrebna je takva neprolazna hrana. Prolazi ovaj svijet i njegova slava. Gospodin je blizu. Vjerujući kako je svaka misna pretvorba predokus Božjeg Kraljevstva i navještaj njegovog konačnog dolaska jednoga dana, na kraju svake pretvorbe molimo ‘Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo’“ rekao je nadbiskup, potaknuvši da se „družimo s Isusom kako bi rasla naša svijest i odgovornost koju nam je Bog povjerio po krštenju. Hranimo se svetim Tijelom njegovim kako bismo mogli svjedočiti da je on jedini otkupitelj čovjeka koji ima odgovore i na naša brojna pitanja. Već dvije tisuće godina Crkva to sa zahvalnošću čini, jer zna da je misno slavlje središte kršćanskoga života“ rekao je zadarski nadbiskup.

„Neposredno pred dramu suočenja sa snagama zla i smrti, Isus nam ostavlja simbole vjernosti i ljubavi. To nam je najdraža i najdragocjenija uspomena. Ona je spomen čin koji najavljuje novo doba i novo vrijeme, novo nebo i novu zemlju. Ta božanska pretvorba nadilazi vremena i prostore. To zahvalno slavimo, ispovijedamo i radosno spominjemo“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši da se pred tim velikim otajstvom na koljena bacio i sv. Toma Akvinski, pa spjevao poklonstvenu pjesmu: „Klanjam ti se smjerno, tajni Bože naš, što pod prilikama tim se sakrivaš“. „To je pjev učenjaka i sveca koji se trudio dokučiti srcem i razumom to veliko otajstvo“ rekao je nadbiskup.

Na Tijelovo se diljem svijeta održavaju procesije s Presvetim „pa Tijelovo izgleda pravo svjetsko slavlje. Iz katedrala, crkava i kapela izlaze kolone vjernika koji pjesmom i molitvom izražavaju svoju vjeru i zahvalnost po gradskim ulicama i trgovima koji postaju prostor pobožnosti i klanjanja. U središtu svega je mala hostija pred kojom padaju na koljena učeni i neuki, bogati i siromašni, zdravi i bolesni“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da Tijelovo koje ljude sjedinjuje u jednoj misli, poklonu i ljubavi, „pokazuje da ljudi mogu biti blizu jedni drugima samo kad su blizu svome Bogu“.

„Krist je poželio do kraja svijeta „ostati sa svojima te biti naša poputbina i snaga. Zbog toga je na Posljednjoj večerirekao svojim učenicima: ‘Uzmite i jedite od ovoga svi: ovo je tijelo moje’ i zapovjedio im neka to čine njemu na spomen. Toga se sjećamo uz veliku svetkovinu Tijelova“ rekao je zadarski nadbiskup.

Nakon mise, nadbiskup Puljić predvodio je tijelovsku procesiju s Presvetim središtem Zadra, od katedrale sv. Stošije, Kalelargom do crkve sv. Šime gdje je nadbiskup puku udijelio blagoslov s Presvetim.

U svetkovini Tijelova u Zadru tradicionalno sudjeluje prezbiterij grada Zadra, redovnici zadarskih franjevačkih samostana,  redovničkih zajednica u gradu Zadru i vjernici gradskih župa, među kojima su na počeku procesije bile prvopričesnice u bijelim haljinama koje su prosipale cvijeće.

I.G.

Foto: I. Grbić