NAJAVE DOGAĐAJA ZA MJESEC LIPANJ U ZADARSKOJ NADBISKUPIJI

1. Susret obiteljiZadarske nadbiskupije, osobito obitelji s brojnom djecom, održava se u subotu, 11. lipnja u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru.

Susret počinje u 18,20 sati molitvom krunice čija će otajstva predmoliti bračni parovi. Svečano misno slavlje u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise predviđeno je druženje obitelji na Trgu sv. Ante ispred župne crkve.

Taj događaj na nadbiskupijskoj razini je dio duhovne priprave ususret ređenju mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa koadjutora.

2. Blagdan sv. Ante Padovanskog svečano se slavi u ponedjeljak 13. lipnja  u župi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru. Koncelebrirano misno slavlje u 19 sati na Trgu sv. Ante ispred župne crkve predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Mise na Smiljevcu su i u 7, 8.30 i u 10,30 je misa s blagoslovom djece.

3. Susret kateheta, molitvenih zajednica, bratstava, duhovnih pokreta i udruga djelatnih u Zadarskoj nadbiskupiji održava se u srijedu, 15. lipnja u crkvi sv. Šime u Zadru s početkom u 20 sati.

Taj je događaj također dio duhovne priprave na nadbiskupijskoj razini ususret ređenju mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa koadjutora.

4. Na Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak, 16. lipnja, misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon mise, nadbiskup Puljić će predvoditi tijelovsku procesiju s Presvetim  središtem Zadra, od katedrale sv. Stošije, Kalelargom do crkve sv. Šime gdje će nadbiskup puku udijeliti blagoslov s Presvetim.

U svetkovini Tijelova u katedrali i tijelovskoj procesiji sudjeluje sav prezbiterij grada Zadra, redovnici franjevačkih samostana sv. Frane i sv. Mihovila,  redovničke zajednice u gradu Zadru i vjernici gradskih župa, kao izraz ljubavi prema Kristu u otajstvu Euharistije.

5. Svećeničko ređenje trojice zadarskih đakona održava se u subotu, 18. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 10 sati za vrijeme misnog slavlja koje predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Budući zadarski svećenici su don Mario Mršić iz župe Biograd-Kosa, don Frane Šindija iz župe Bibinje i don Mate Žilić iz župe Briševo.

Đakoni su završili teološki studij, obavili đakonski praktikum i položili đakonske ispite u Zagrebu gdje su s đakonima iz Zagrebačke metropolije pohađali predviđene predmete za đakonsku godinu.

6. Susret mladih Zadarske nadbiskupije održava se u katedrali sv. Stošije u Zadru u četvrtak, 23. lipnja s početkom u 20 sati.

Na tom susretu koji je dio duhovne priprave na nadbiskupijskoj razini ususret biskupskom ređenju u Zadru će sudjelovati i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

7.  Biskupsko ređenje imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora mons. Milana Zgrablića održava se u subotu, 25. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati.

Glavni zareditelj mons. Zgrablića je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK.

Suzareditelji su mons. Dražen Kutleša, splitsko – makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj i mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup porečki i pulski.

Biskupsko ređenje u Zadru zadnji put bilo je prije 32 godine kad je 9. lipnja 1990. zaređen mons. Ivan Prenđa (1939.-2010.) kao zadarski nadbiskup koadjutor.

I.G.