ZADAR: Svetkovina Duhova u katedrali sv. Stošije

Svetkovina Duhova u nedjelju 5. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru svečano je proslavljena večernjim misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Osobitost ovogodišnje proslave u zadarskoj prvostolnici bila je u tome što je prijepodnevno misno slavlje, kada na svetkovinu Duhova zadarski nadbiskup tradicionalno podjeljuje sakrament svete potvrde krizmanicima katedralne župe i župe sv. Šime, predvodio mons. Milan Zgrablić, imenovani zadarski nadbiskup koadjutor podijelivši svetu potvrdu krizmanicima iz te dvije župe.

„U zadarskoj prvostolnici krizmanici su primili sedam božanskih darova: mudrost, razboritost, znanje, savjet, jakost, pobožnost i strah Božji, kako bi bili sposobni držati Božje zapovijedi i ostati u ljubavi njegovoj. Budući da je Duh nevidljiv našim očima, kako prepoznati njegove tragove u nama i oko nas?

Nema Duha Božjega tamo gdje se Bogu ne moli, ujutro, po danu, navečer. Neće ga biti ni tamo gdje se ne ide na misu, u sakramentalnom životu ne sudjeluje, nedjelju i zapovjedne blagdane ne poštuje. Nema Duha gdje nema posluha; gdje se ne sluša i ne poštuje roditelje, učitelje i starije. Ne može se očekivati darove njegova Duha ako zavidimo i svađamo se s braćom, sestrama, susjedima; kad se ne pokoravamo Božjim zapovijedima, Crkvi i njenim odredbama. Ako se krade u susjeda ili u trgovini, ili se druge na to nagovara i pomaže im se, Duh Božji je sigurno odsutan“ upozorio je mons. Puljić, rekavši da se Duh Božji u nama i oko nas može prepoznati po ovim znakovima: ako volimo Isusa i njegovu Majku, kad njegujemo duh molitve, čitamo Sveto Pismo i opslužujemo nauk Crkve; ako si u kući poslušan, u crkvi pobožan, u školi pozoran, na putu pristojan, u vjeri  ponosan i ponizan, na poslu zauzet i ozbiljan; ako voliš i slušaš roditelje i svima oko sebe dobro želiš i dobro činiš; ako ne sramotiš svoju dušu, obitelj i župu. Onda postoje ozbiljni znakovi nazočnosti Duha Božjega“ poručio je mons. Puljić. Potaknuo je vjernike da na veliku svetkovnu Duhova usrdno i žarko mole: „Dođi Duše presveti, sa neba nas posjeti, zrakom svoje milosti. Jer, bez Božanstva tvojega čovjek je bez ičega, tone sav u crnom zlu“.

„Dođi i obdari nas darovima mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjega. Raspali nam srca da izgaramo tvojom ljubavlju! Nauči nas shvatiti da si ti sva naša radost i sreća te da je samo s tobom i u tebi naša sadašnjost, budućnost i naša vječnost“ naglasio je nadbiskup Puljić.

Navještena Božja riječ opisala je događaj u Jeruzalemu: „Pa kad nasta ona buka, strča se mnoštvo da sluša apostole i svatko ih je čuo na svom materinskom jeziku“.

„Evanđelist Luka nabraja tko je sve bio u Jeruzalemu: „Parti, Međani, Elamljani, žitelji Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, Frigije i Pamfilije, Egipta i krajeva libijskih oko Cirene, pridošlice Rimljani, Židovi, Krećani i Arapi“. Luka nabraja dvanaest naroda i zaključuje: „Svi mi čujemo ih gdje našim jezicima razglašuju veličanstvena djela Božja“. Broj dvanaest je u židovskoj i helenističkoj tradiciji broj univerzalnosti. Luka nabrajanjem dvanaest naroda nazočnih u Jeruzalemu za vrijeme silaska Duha Svetoga ističe univerzalno poslanje Crkve, u duhu Isusove odredbe: „Pođite po svem svijetu i učinite ljude mojim učenicima, i neka čuvaju moje zapovijedi kako bismo ostali povezani s Gospodinom““ rekao je mons. Puljić.

Zapovijedi koje valja održavati Mojsije je davno dobio urezane na dvije ploče na brdu Sinaju. „Odnose se na naš odnos prema Bogu i bližnjemu. Isus ih je u svom nastupu sveo na dvije osnovne zapovijedi: ljubiti Boga iznad svega, a bližnjega svoga kao samoga sebe. To Gospodin traži od nas kad nas u evanđelju naziva prijateljima i traži da ljubimo jedni druge i da čuvamo njegove zapovijedi. To je vidljivi i prepoznatljivi znak da smo Božji i da Boga poznajemo. Nije dovoljno znati što vjerujemo. Potrebno je pokazati kako nam je vjera u životu bitna, kako bez Isusa ne možemo“ poručio je mons. Puljić.

Nadbiskup Puljić nije predvodio prijepodnevno misno slavlje na Duhove u katedrali jer je osobnim dolaskom večer prije želio podržati osobito i veliko svjedočanstvo vjere Crkve u Hrvata, koncert ‘Progledaj srcem’ u Zagrebu.

Kao predsjednik HBK imao je odgovornost pohoditi jedinstveni duhovski događaj – koncert ‘Progledaj srcem’ na stadionu Maksimir koji je ove godine, održan uoči svetkovine Duhova, predstavljao najveće duhovsko bdjenje jedne mjesne Crkve u svjetskim razmjerima.

Nadbiskup Puljić čestitao je svim izvođačima, sudionicima i Laudato televiziji, organizatoru koncerta. Istaknuo je da smo pozvani biti konkretno blizu jedni drugima, gledati srcem, a to je dublji pogled od pogleda očima na prvoj, osjetilnoj razini. Mons. Puljić istaknuo je da je ‘Progledaj srcem’ pokazao kako je lice Crkve mlado, živo i svijetu u teškoćama ima što ponuditi, najveću vrijednost – Sina Božjega, Isusa Krista, jedinog Otkupitelja i Spasitelja čovjeka.

Ines Grbić

Foto Krizme u katedrali: Zadarski list