ZADAR: Misa na Uskrs u katedrali sv. Stošije

Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju, 17. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je svečano misno slavlje kada je podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom. 

„Svetkovinom Uskrsa slavi se Isusova slavna pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zlobom, istine nad lažima i duha nad materijom. Uskrsnuli Krist je svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame“ poručio je nadbiskup Puljić, poželjevši blagoslovljene uskrsne blagdane novom zadarskom nadbiskupu koadjutoru Milanu Zgrabliću, svećenicima, redovništvu i svim vjernicima laicima: „Neka budu širitelji radosti i pouzdanja te pružaju odgovore svakome tko ih za pita za razloge uskrsne nade koja je u njima“.

Nakon što je pratila Isusa na njegovom krvavom putu, mala skupina Isusovih učenika proživljava trenutke tuge i razočaranja.

„Od straha se zaključavaju, dvoume, ne shvaćaju i zdvajaju. Sve im se okreće. A Židovi, s druge strane, osiguravaju grob sa stražom da ne bi tko došao od Isusovih, ukrao ga, pa onda rekao da je uskrsnuo. Vidjeli su da je umro i proboli su mu srce kako bi se uvjerili da nije živ. A onda postavljaju stražu i izmišljaju konstrukcije kako bi netko od njegovih mogao doći, ukrasti ga i reći da je uskrsnuo“ rekao je mons. Puljić.                                                                             

Za razliku od Velikog petka kada je Petar tri puta zanijekao da poznaje Gospodina, jer je vidio kako ga ponižavaju i ljudski gledano, razumljivo je da se preplašio, u navještenom Prvom čitanju na svetkovinu Uskrsa „Petra skoro ne prepoznajemo. Navješćuje istinu o Uskrslome. Na kraju kaže, ‘Mi smo tome svjedoci’. Nakon Duhova, osnažen Božjom snagom, Petar ustaje i navješćuje Židovima: Vi ste ga uhitili. Ali, mi smo tome svjedoci, Bog ga je uzvisio“ naglasio je mons. Puljić.

„Pod križem su mu dobacivali: „Ako si Sin Božji siđi, pa ćemo  ti vjerovati“. Događajem uskrsnuća Isus je doista pokazao da je Sin Božji. Ali, to nije učinio na zahtjev Židova, nego kad je sam htio i to u času kad su se najmanje nadali: „U prvi dan u tjednu, u ranu zoru, još za mraka“. Stoga je taj „prvi dan u tjednu“, tj. nedjelja „sveti dan što nam ga učini Gospodin““ istaknuo je mons. Puljić, rekavši da je nedjelja „stoljećima bila glavno duhovno vrelo i stvarala je duhovni identitet našega čovjeka. Sačuvani lekcionari, pistule, molitvenici i statuti govore koliko je nedjelja ušla u duh hrvatske kulture i ponašanja. Zato je Crkva čuvala svetost dana Gospodnjeg“.

Nedjelja je bila „dan narodnog veselja kad se sklapalo ženidbe, krštavalo i primalo sakrament svete potvrde. A na sam dan odijevalo se svečano ‘misno odijelo’, što je stvaralo skladan odnos vjere i kulture. Neka nam svaka nedjelja bude i dan obiteljskog druženja, izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti“ potaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup je poželio „sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju kojima osobito zahvaljujemo za požrtvovnost tijekom pandemije. Blagoslovljene uskrsne blagdane želim našim obrtnicima, ratarima i pomorcima, svima koji zarađuju kruh svoj svagdanji“ poručio je nadbiskup Puljić, zaključivši porukom apostola Petra koji na svetkovinu Uskrsa navješćuje dan Isusovog uskrsnuća te je u jednoj svojoj propovijedi rekao: „Nema uistinu pod nebom drugog imena danog ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista uskrsloga“ (Dj 4,12).

I.G.

Foto: I. Grbić