GOVOR ZADARSKOG NADBISKUPA ŽELIMIRA PULJIĆA U PRIGODI IMENOVANJA NADBISKUPA KOADJUTORA MILANA ZGRABLIĆA

Drago mi je što u ovom svečanom trenutku objave radosne vijesti, da je časna Zadarska nadbiskupija, „ecclesia Iadertina“, dobila nadbiskupa koadjutora, mogu izreći trostruki hvala:

  • Najprije hvala Božjem Duhu što se „u svom letu“ preko Velebita, Risnjaka, Snježnika i Učke zaustavio u „krasnoj zemlji, Istri miloj, u domu roda hrvatskoga“ (himna Istarske županije), pa pronašao „Milana iz Pazina“. Njemu je odredio neka se nakon petogodišnjeg boravka u ovom Gradu, kao pitomac i odgojitelj u Sjemeništu Zmajević od prije 32 godine, „vrati u Zadar“ i preuzme odgovornu službu nadbiskupa koadjutora. Hvala Duhu Božjem čiji su „sudovi uvijek nedokučivi, a i njegovi putovi neistraživi“ (Rim 11, 33).
  • U ovoj prigodi upućujem iskrenu zahvalu Svetom Ocu, Papi Franji, kao i svima koji su mu pomagali da mi nakon moje zamolbe pronađu suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa.
  • Posebice, pak, hvala mons. Milanu Zgrabliću što je sa strahopoštovanjem i u poniznosti prihvatio uključiti se u zbor apostolskih nasljednika, usprkos brojnih izazova i teškoća koje biskupski red i služba u ovo naše vrijeme sa sobom donose. 

Uz ovu trostruku zahvalu usuđujem se, kao stariji brat i kolega, uputiti poštovanom nadbiskupu koadjutoru, ne samo iskrenu i srdačnu dobrodošlicu, već i riječi ohrabrenja i poticaja.

  • Ne bojte se, dragi Milane, zadataka i izazova koji Vas očekuju. Božji puk, svećenici i ljudi ovoga kraja, koje ste svojevremeno imali prigodi izbliza upoznati, s radošću žele čim prije vidjeti i susresti svoga novoga pastira. Oni već sada skupa sa mnom za Vas mole i u Vaše molitve toplo preporučuju svoje želje i svoje nakane.
  • Veseli me što će naše mjesne Crkve, Istarska i Zadarska, sada biti više povezane. Tome će svakako doprinositi i zajedništvo nas kao apostolskih nasljednika. A to zajedništvo, kao što znamo i vjerujemo, nije obično, već sakramentalno. Neka Vam, poštovani Nadbiskupe koadjutore, svijest o tom zajedništvu dadne dodatnu motivaciju, snagu i hrabrost. Nismo, naime, sami. Puno je onih koji će nas diljem naših biskupija pratiti svojom ljudskom potporom i molitvama kako bismo odgovorno izvršili svoje zadatke i bili dobri i sveti pastiri povjerenog stada.
  • S tim mislima i dobrim željama upućujem imenovanom Zadarskom nadbiskupu koadjutoru mons. Milanu Zgrabliću, iskrenu i srdačnu dobrodošlicu. Njegov dolazak i rad preporučujem našoj odvjetnici BDM, svim hrvatskim svecima i blaženicima, posebice bl. Miroslavu Bulešiću i našim zadarskim svecima-zaštitnicima: Sv. Stošiji, Sv. Šimi, Sv. Krševanu i Sv. Zoilu. Vama, pak, svećenici i djelatnici obavijesnih sredstava, koji ste bili dionici ovoga radosnog susreta i priopćenja, zahvaljujem na dolasku i nazočnosti. Hvala na pozornosti.

 ✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 7. travnja 2022.

Foto: I. Grbić