ZADAR: Misno slavlje na Blagovijest i Dan Sveučilišta u Zadru u crkvi sv. Dimitrija

Na blagdan Blagovijesti kada Sveučilište u Zadru ujedno slavi svoj Dies Academicus, svečano misno slavlje u crkvi sv. Dimitrija u Zadru u petak, 25. ožujka predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH. Propovijedao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Blagdan Blagovijesti je nadpovijesni događaj koji govori o susretu Marije i anđela Gabrijela, kako je opisao evanđelist Luka, rekao je nadbiskup. „Tada se nebo spustilo na zemlju, a Bog zakoračio u ovaj svijet. Taj nadpovijesni događaj uspoređuje se s danom stvaranja, jer u oba slučaja čula se riječ Fiat – Neka bude(Post 1,3s; Lk l,38). Kad je Bog izgovorio prvi put tu riječ, stvoren je svijet i živa bića. Drugi puttu je riječ izgovorila Marija nakon upita anđela Gabrijela hoće li biti Majkom Božjom“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je nakon Marijinog „Neka mi bude“ Bog postao čovjekom, a Isusovim dolaskom počelo je razdoblje novoga i vječnoga saveza. „Zato je Blagovijest ne samo Marijin dan, nego i Kristov blagdan gdje se u središtu otajstva nalazi Krist i njegovo Utjelovljenje“ istaknuo je nadbiskup Puljić.

„Djevica Marija svojim Neka mi bude postala je Majkom Božjom i prvim Svetištem u kojem se nastanio Isus Krist, Spasitelj svijeta. Zato je tako lijepa i tako sveta. Ures neba i ponos zemlje. Sva Božja i sva naša! U tom vidu, znakovito je što je prije 20 godina upravo na Blagovijest održana konstituirajuća sjednica Senata i donesen Statut Sveučilišta u Zadru. Sudionici toga akademskog čina i nesvjesno su povezali povijest ponovnog utemeljenja Sveučilište s nadpovijesnim događajem Božjeg utjelovljenja kojeg crkvena liturgija slavi taj dan. U tom nadpovijesnom činu Marija je imala odlučujuću ulogu. Tko onda ne bi poželio biti blizu nje i zvati se njenim djetetom“ naglasio je mons. Puljić, preporučivši Gospi učenike, studente i mlade.

„Neka im studij bude poticaj svim srcem i umom tragati za istinom, mirom i dobrotom. Neka njihovim radom i zauzimanjem raste i jača zajedništvo, cvjeta znanost i znanje, produbljuje se humanost i međusobna potpora i pomoć. Sve te nakane i želje preporučujemo Mariji koja je bila i ostala stijeg naših pobjeda i stalan poticaj naših obnova“ poručio je zadarski nadbiskup.

Sveučilište u Zadru slavi svoj Dies academicus na blagdan Blagovijesti jer je status Sveučilišta u Zadru obnovljen 25. ožujka 2002., kada je održana konstituirajuća sjednica Senata i donesen Statut zadarskog Sveučilišta koje baštini tradiciju Generalnog učilišta Dominikanskog reda iz 1396. godine koji je među prvima u Europi djelovao u Zadru.  

„Dan Sveučilišta u Zadru uz blagdan Gospodnjega Navještenja govori nam o nadpovijesnom i povijesnom događaju. Povijesni datumi upućuju nas na temelje ove visokoškolske ustanove, davne 1396., te na njenu obnovu 2002. godine. Duga sveučilišna tradicija i ovo kratko razdoblje obnove budi u nama ponos i odgovornost“ istaknuo je mons. Puljić, čestitavši Dan Sveučilišta Upravi, profesorima, djelatnicima i studentima.

Budući je obnova važne institucije Sveučilišta u Zadru vezana uz blagdan Marije Nuncijate, „neka ona svojim zagovorom prati rad ove institucije kako bi bila osjetljivom čuvaricom istine i dobrote te slobodnim prostorom na kojem će se trajno tragati za njima. U kontekstu Isusovog utjelovljenja koga je Bog Otac poslao da pomogne ljudima da se spase, prikladno je reći kako je cilj i svrha odgojno-obrazovnih institucija voditi brigu o drugima i pomagati im da rastu, napreduju, postanu zrelim i zauzetim članovima u obitelji i u društvu. Ta pomoć uključuje razvoj umnih sposobnosti, odgoj srca za plemenite osjećaje i osposobljavanje volje za djelovanje“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da se, prema pedagozima, umreženi troplet odgojnog procesa odvija na intelektualnoj razini traganjem za istinom putem znanja i umovanja; na čuvstvenoj razini odgojem za ljepotu, plemenitost i dobrotu preko ljubavi te na voljnoj razini odgojem za akciju i motivaciju.

„Teoretski to izgleda vrlo jednostavno. No, valja priznati kako nije nimalo lako odgajati um, oduševljavati srce i volju. Nisu bez razloga teoretičari odgoja pisali kako se tu radi o pravom „križu odgojitelja“ zbog čega se oni često osjećaju nemoćnima. To nikako ne znači kako valja pustiti neka „sve voda nosi“ i „okaniti se ćorava posla“ odgajanja i poticanja. Naprotiv, valja trajno s apostolom Pavlom truditi se „bilo to zgodno ili  nezgodno“, pa uz poticaje i odgoj pružati dobar primjer, u duhu poznatog Mažuranićeva stiha: ‘A sve ono što govori inom, on sam svojim potvrđuje činom’“ potaknuo je mons. Puljić.

Mariju nazivamo Majkom dobrog savjeta, Pomoćnicom kršćana, Majkom Crkve i Majkom obitelji te je nadbiskup njenoj zaštiti preporučio studente i profesore, odgojitelje i roditelje, „uz osobitu zahvalu svima koji su uključeni u prosvjetni, pedagoški i znanstveni rad, sa željom neka ustraju u tom časnom odgojnom poslu i zadatku. Crkva s interesom prati sve što se tiče odgoja i obrazovanja jer smatra da su škole i sveučilišta vrlo važne i potrebne ustanove u društvu. To su odgojne radionice u kojima se uči djecu i studente zajedno živjeti, razgovarati, slušati, drugima pomagati i poštivati ih. I nadasve, rasti u znanju i dobroti, humanosti i plemenitosti“ poručio je nadbiskup Puljić.

U misi su koncelebrirali prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, don Ivan Šibalić, studentski kapelan u Zadru i još desetorica svećenika, među kojima su i neki profesori Teološko – katehetskog odjela.

Na kraju mise nuncij Lingua je rekao: „Papi Franji na srcu je molitva za mir, osobito sada u Ukrajini. Sve vas pozivam, ujedinimo se u toj molitvi, makar na duhovan način, povjeravajući mir Marijinom Bezgrešnom srcu, osobito mir u Ukrajini. Nažalost, svjesni smo da diplomacija nije uspjela i da nije riješila problem rata. Možda imamo potrebu za čudom. Molimo za to čudo i molimo za mir“ potaknuo je nuncij Lingua.   

U misi su sudjelovali prof. dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, prorektori: prof. dr. Nedjeljka Balić Nižić (za studije i studente), prof. dr. Josip Faričić (za strategiju razvija i izdavaštvo), prof. dr. Zvjezdan Penezić (za znanost i informacijsku infrastrukturu) i prof. dr. Slaven Zjalić (za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija), profesori i djelatnici Sveučilišta te studenti.

Nuncij Lingua uručio je prigodni dar rektorici Vican i prorektorima, a svima koji su bili na misi nuncij je darovao sličicu na kojoj je lik pape Franje i Molitva sv. Franje za mir.    

Na kraju mise, prigodno obraćanje nunciju Lingui uputio je dr. don Zdenko Dundović. „Misu slavimo za spasenje svakog čovjeka, i za one koji ne vjeruju i koji odbijaju Krista, da Gospodin takne njihova srca. To je naša obveza, sami se obratiti Gospodinu i ponuditi obraćenje drugima. Neizmjerno mi je drago što ste dva dana proveli s nama, iz više razloga. Čovjeka možete upoznati preko guglanja, a možete ga upoznati i osobno. Drago mi je da ste nam otvorili dio svoga života i privatnosti, svoga srca, da ste se zaista pokazali kao službenik Gospodnji. U kontekstu onoga kako sam razumio Vaše izlaganje o stradanju kršćana na Bliskom Istoku, drago mi je da ste nas pozvali da vidimo vlastito licemjerje i da se vratimo poniznosti. Poniznost nam je svima potrebna i jedino što čovjeka može privući Bogu. Tako je Isus govorio. Hvala Vam na prisnosti i ljudskosti koju nosite. Nadam se da ćete u svojoj službi Katoličke Crkve i Svetoga Oca, našem hrvatskom narodu providjeti dobrih pastira, mudrih i razboritih upravitelja, koliko Vas Bog poživi i koliko Gospodin odluči da u toj službi ostanete u Hrvatskoj. Hvala Vam od srca, u ime Sveučilišta u Zadru i Teološko – katehetskog odjela. I mi smo našli okrilje u sveučilišnoj zajednici pa se trudimo dati svjedočanstvo i prostoru koji je obilježen znanjem i znanošću. Iz naše bogate povijesti možemo i mi dati i tome doprinijeti. Hvala Vam, neka Vas prati Božji blagoslov“ rekao je dr. Dundović u zahvalnosti nunciju Lingui.

Pjevanje na misi predvodio je Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo. Žana Morovića.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić