ZADAR, SVEČANA VEČERNJA UOČI SV. STOŠIJE: NAGOVOR mons. Ž. Puljića

Himnom našoj zaštitnici „Popjevkom veselom blagdan objavite..“započeli smo slavlje naše nebeske zaštitnice kojoj je posvećena ova naša prvostolnica. Ona je, kao osobita Božja miljenica ušla u molitvu Prvog Rimskoga kanona gdje molimo da „Gospodin i nama podari mjesto u društvu svojih svetih mučenika: Ivana, Stjepana.., Agneze, Cecilije i Stošije…“ Iz njezinoga života osobito je uočljiva njezina velika ljubav prema utamničenima i svima koji su bili u potrebi. Kada su joj prigovorili da „pazi i pomaže utamničenim kršćanima“, ona je odgovorila: „Jest, pazila sam ih ko zjenicu oka i ako bi koga uhvatila malodušnost hrabrila sam ga; ako je tko bio tužan tješila sam ga. Cjelivala sam noge nevoljnima kako izmoreni i iscrpljen ne bi klonuli“.

Poput svog voljenog Učitelja i ona je bila svjesna kako nam valja „hoditi ovom zemljom čineći dobra djela milosrđa“, koja su izraz uzvišene ljubavi prema bližnjemu. Drago nam je da možemo i večeras Bogu zahvaliti što u Stošiji imamo ne samo izvrsnu zaštitnicu, već i dobar uzor i primjer kako to činiti. Stoga, i večeras ćemo od srca i zahvalno pjevati „Stošiju blaženu, Zadrani, častite“.

Osobito mi je drago što je s nama nazočan sutrašnji predvoditelj slavlja mons. Petar Palić moj višegodišnji suradnik u Dubrovniku, kao i u Tajništvu HBK, pa ga od srca pozdravljam i zahvaljujem na odazivu. Pozdravljam nazočne članove stolnog kaptola sv. Stošije, s prepoštom mons. Josipom Lenkićem na čelu,  katedralnog župnika don Josipa i začasnog kanonika mons. Batelju iz Zagreba koji je bio četiri godine duhovnik u našem sjemeništu. Uz nazočnu braću  svećenike, redovnike i sestre redovnice pozdravljam i sve vas koji ste došli sudjelovati na ovoj svečanoj Večernjoj molitvi uoči svetkovine sv. Stošije. Posebice pozdravljam one koji će večeras primiti „plakete za očitovanu ljubav prema potrebnima,bolesnima i klonulima, kao i za kreativnost u pastoralu i u medijima, u katehezi i u župnoj suradnji“ o čemu će biti riječi na kraju slavlja.

Ovom svečanom Večernjom molitvom želimo zahvaliti Duhu Svetom koji i nas potiče činiti dobro poput svete Stošije koja je „malodušne hrabrila, tješila i cjelivala kako ne bi od umora klonuli“. Pridružimo se glasovima naših pjevača pa nastavimo skupa skladno moliti, zahvaljivati i pjevati.

✠ Želimir, nadbiskup

Katedrala, 14. 01. 2022.