ZADAR: Svečana Večernja uoči svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije

Svetkovina sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, počela je Svečanom Večernjom koju je u katedrali sv. Stošije u Zadru u petak, 14. siječnja predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Himnom sv. Stošije Popjevkom veselom, blagdan objavite,počelo je slavlje nebeske zaštitnice Zadarske nadbiskupije koja je na Božić 304. g., za Dioklecijanovih progona, spaljena u Srijemskoj Mitrovici.

„Stošija je kao osobita Božja miljenica ušla u molitvu Prvog Rimskog kanona gdje molimo da „Gospodin i nama podari mjesto u društvu svojih svetih mučenika: Ivana, Stjepana… Agneze, Cecilije i Stošije…“. Iz njenog života osobito je uočljiva njena velika ljubav prema utamničenima i svima koji su bili u potrebi. Kada su joj prigovorili da „pazi i pomaže utamničenim kršćanima“, Stošija je odgovorila: „Jest, pazila sam ih kao zjenicu oka i ako bi koga uhvatila malodušnost, hrabrila sam ga; ako je tko bio tužan, tješila sam ga. Cjelivala sam noge nevoljnima kako izmoreni i iscrpljen ne bi klonuli“. Poput svoga voljenog Učitelja i ona je bila svjesna kako nam valja „hoditi ovom zemljom čineći dobra djela milosrđa“ koja su izraz uzvišene ljubavi prema bližnjemu“ rekao je nadbiskup Puljić, potaknuvši da zahvalimo Bogu što u sv. Stošiji imamo izvrsnu zaštitnicu, ali i dobar uzor i primjer kako to činiti.

„Svečanom Večernjom molitvom želimo zahvaliti Duhu Svetom koji i nas potiče činiti dobro poput svete Stošije koja je malodušne hrabrila, tješila i cjelivala kako ne bi od umora klonuli“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši sve da je nasljedujemo u krepostima.

Nadbiskup Puljić izrazio je dobrodošlicu dolasku mostarsko – duvanjskog biskupa  Petra Palića koji je sudjelovao u liturgiji Svečane Večernje, a bio je višegodišnji suradnik mons. Puljića u Dubrovniku i  Tajništvu HBK. Zadarska nadbiskupija darovala je biskupu Paliću veliku umjetničku sliku koja prikazuje apostolskog prvaka sv. Petra, autorice akademske slikarice Iris Mihatov Miočić.

U slavlju su sudjelovali i članovi Stolnog kaptola sv. Stošije s prepozitom mons. Josipom Lenkićem i začasni kanonik mons. Juraj Batelja iz Zagreba koji je četiri godine bio duhovnik u zadarskom sjemeništu Zmajević.

Na kraju Svečane Večernje, nadbiskup Puljić uručio je Priznanje sv. Stošije zaslužnim pojedincima i zajednicama koji su u različitim područjima aktivni u životu Zadarske nadbiskupije. Priznanje sv. Stošije primili su za očitovanu ljubav prema potrebnima,bolesnima i klonulima te za kreativnost u pastoralu i medijima, u katehezi i župnoj suradnji.

Ovogodišnja dodjela Priznanja po dodjeli pojedinim ustanovama bila je u znaku osobitih doprinosa tih laureata u javnom djelovanju za vrijeme pandemije. Ovogodišnjih 14 laureata Priznanja Svete Stošije su iz područja zdravstva, socijalne skrbi, obavijesnih sredstava i pastorala.

Iz područja zdravstva Priznanje sv. Stošije dobili su Opća bolnica Zadar, Specijalna bolnica za ortopediju – Biograd na Moru i Psihijatrijska bolnica na Ugljanu. Nagrada im je dodijeljena za osobitu ljubav i brigu prema čovjeku tijekom pandemije, u duhu misli sv. Ivana Pavla II. da su „bolnica svetišta ljudske patnje“.

U području socijalne skrbi nagrađeni suDom za starije i nemoćne osobe – Zadar, Dom za starije i nemoćne osobe sv. Ivan Pavao II. – Biljane Donje i Centar za rehabilitaciju – Sv. Filip i Jakov. Nagrada im je dodijeljena za osobito požrtvovno djelovanje prema starijima i nemoćnima, u duhu Evanđelja: „Što god učiniste jednom od najmanjih, meni učiniste“ (Mt 25).

Iz područja obavijesnih sredstava nagrađeni su HRT Radio Zadar, za realizacijuposebnog niza emisija ‘Ohrabri se, Božji narode prevencijom i molitvom’ koji se u vrijeme lockdowna svakodnevno emitirao od 18. ožujka do 16. svibnja 2020. godine – za suradnju i promicanje humanih i duhovnih vrijednosti putem valova Radio Zadra; TV Diadora, za ostvarenje suradnje u snimanju video serijala razmatranja o životu i djelu svetog pape Ivana Pavla II. povodom 100. godišnjice njegovog rođenja te novinarka Ines Grbić,za predstavljanje pastoralnih aktivnosti Zadarske nadbiskupije u hrvatskom medijskom prostoru i šire.

Iz područja pastorala nagrađeni su Marijanska Vinkovska mladež iz Kistanja i č. s. Blaženka Delongaza promicanje duha zajedništva i dobrotvornosti u župnoj zajednici, župni zbor Puntamika, Zadar i č. s. Marija Beroš – za promicanje duha zajedništva i dobrotvornosti u župnoj zajednici, Bratovština sv. Roka – Biograd na Moru, za aktivnu suradnju u župi sv. Stošije u Biogradu te njegovanje pobožnosti sv. Roku, Bratovština Duše u Čistilištu – Pakoštane, za aktivnu suradnju u župi Pakoštane i njegovanje pobožnosti dušama u čistilištu te vjeroučiteljca Nada Šarlija i zajednica „Marijina djeca – Da, Mama“ čija je Šarlija voditeljica, za kreativno i zauzeto okupljanje djece i radosno svjedočenje evanđeoske poruke. Nadbiskup je izrazio radost zbog tako velike vjerske zajednice djece rekavši da su djeca znak života i budućnosti u Zadarskoj nadbiskupiji, zalog opstanka naroda i Crkve.

Za vrijeme Svečane Večernje, mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, u prigodnom govoru podsjetio je na spomen 32. godišnjice biskupskog ređenja nadbiskupa Želimira Puljića. „U predvečerje slavlja sv. Stošije, želimo se sjetiti i važnog trenutka za našu Nadbiskupiju i našeg nadbiskupa, 32. godišnjice biskupske službe našeg nadpastira. Godišnjice nas podsjećaju na protok vremena i prolaznost našeg života. No, one nas i pozivaju da na tren svoj pogled usmjerimo prema proživljenome i u zahvalnosti srca Bogu izreknemo hvalu za darovano vrijeme“ rekao je mons. Lenkić. Taj je spomen prilika odati priznanje nadbiskupu Puljiću za njegovo služenje u Dubrovniku i Zadru.

„Bog Otac, Stvoritelj i darivatelj svega, dao je nadbiskupu da kao Kristov učenik i nasljedovatelj prema svom biskupskom geslu „Unitas, Libertas, Caritas“ bude radosni navjestitelj Božje riječi, tješitelj i odrješitelj zalutalih, slabih i palih duša i srdaca te da prikazuje euharistijsku žrtvu za spas povjerenog mu stada i da dijeli svete sakramente mnoštvu vjernika. U svom svećeničkom i biskupskom pozivu služi Bogu, Crkvi i svom narodu, u radosti, žalosti, nevolji i sreći. Potican Duhom Svetim i ojačan milošću Božjom, pridonosi obilne plodove srca i uma, vjere i kulture, znanosti i moralnih vrednota, pisanom i usmenom riječi, primjerom i djelom, poticajem, naukom i poukom“ rekao je mons. Lenkić, zahvalivši nadbiskupu Puljiću za sve što čini na dobro našeg naroda, Crkve i Nadbiskupije. „Darovao Vam dobri Bog obilje milosti i Duha mudrosti u razboritom vođenju Crkve zadarske te osjetljivost za povjerene duše naše Nadbiskupije“ poželio je mons. Lenkić u obraćanju nadbiskupu Puljiću.

Po završetku Svečane Večernje, nadbiskup Puljić i suslavitelji otišli su u pokrajnju lađu zadarske katedrale gdje se nalazi mramorni sarkofag sv. Stošije iz 9. st. gdje je Stošijine moći pokadio mons. Puljić i pred kojim su se pomolili zadarski nadbiskup, biskup Palić i svećenici, potom i pridošli puk.

Svečano pjevanje predvodio je Katedralni zbor sv. Stošije s dirigentom voditeljem mo. Žanom Morovićem i orguljašem Draganom Pejićem.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić