KISTANJE, SPROVOD mons. NIKOLE DUČKIĆA – GOVOR nadbiskupa Ž. PULJIĆA NA MISI ZADUŠNICI

Uvod na sprovodnoj misi za mons. Nikolu Dučkića

Župna crkva sv. Nikole u Kistanjama, 3. 01. 2022.

Prošle godine obilježili smo „Godinu svetog Josipa“, a u njegovim litanijama stoji da je on „hranitelj Sina Božjega“, „potpora obitelji“ i „zaštitnik umirućih“, kao i „svjetlost patrijarha“. Patrijarsi su, naime, bili veliki muževi Staroga zavjeta kojih je bilo dvadeset i dva. Desetorica su živjeli prije općeg potopa, a dvanaestorica nakon potopa. Prvi je bio Adam, praotac roda ljudskoga, a Noa, koji je doživio opći potop, bio je deseti. Za Abrahama, praoca naše vjere, koji je bio među posljednjim patrijarsima, znamo da je na Božji poziv ostavio svoj rodni kraj i pošao kamo ga je Jahve uputio. I pokojni mons. Dučkić poput Abrahama „ostavio je svoje rodno Janjevo“ uoči velikog Jubileja Crkve, i krenuo s narodom u Hrvatsku, u Kistanje, 1999. godine. Ovdje je dekretom moga predšasnika mons. Prenđe tri godine bio sužupnik, a onda 15 godina župnik. Tu je 1. listopada 2016. proslavio zlatnu Misu, a propovijedao je mons. Petar Palić, koji će i pod ovom sprovodnom misom održati homiliju.

Prije četiri i po godine mons. Dučkić je zamolio da ga oslobodim župničke dužnosti, pa je pošao u zasluženu mirovinu i ostao ovdje među svojima, sve do svoje smrti. Vi ste ga, dragi vjernici i u mirovini od milja zvali „naš župnik“.  S pravom to velite jer pratio vas je vjerom i pouzdanjem starozavjetnog patrijarha Abrahama na vašem putu, od Janjeva do Kistanja. Kao višegodišnji učitelj i odgojitelj u vjeri brojnih pokoljenja, on je živom pobožnošću požrtvovno služio Bogu, Crkvi i narodu, pa s pravom zaslužuje i naslov „janjevačkog patrijarha“. Ne iznenađuje stoga da su uz brojne svećenike, redovnice i redovnike, te silan broj vjernika iz različitih dijelova Domovine i inozemstva, na ovo misno slavlje stigla i petorica biskupa koje od srca pozdravljam i zahvaljujem na žrtvi koju su učinili. To su nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj, biskup prizrenski Dodë Gjergji (biskup njegove rodne župe Janjevo), mostarsko duvanjski biskup mons. Petar Palić koga je mons. Dučkić krstio, novoimenovani dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. S nama su s izrazima suosjećanja i u molitvi povezani šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Ante Ivas koji je bio osobni prijatelj pokojnika. Svoju sažalnicu uputio je vrhbosanski nadbiskup kard. Vinko Puljić, mostarsko-duvanjski biskup u miru mons. Ratko Perić i skopski biskup mons. Kiro Stojanov.

Osobito mi je drago što sam na blagdan Svete Obitelji, 26. prosinca, predvodio ovdje misno slavlje i obišao mons. Dučkića u njegovoj bolesničkoj sobi odakle je zadnjih godina mogao upućivati nebu samo molitve i vlastito trpljenje za sve vas koji ste danas stigli ispratiti ga na vječni počinak. Zahvalni smo Božjoj Providnosti što smo ga imali, kao i za svjedočanstvo istinskog misnika koji je s ljubavlju i oduševljenjem vršio svećeničku službu, pa je kao takav dopratio desetak svećenika do oltara i desetak časnih sestara do njihovih zavjeta. Neka ga Svemogući nagradi za to sveto i plemenito djelo. – Iskreni izrazi suosjećanja vjernicima ove župne zajednice, rodbini i prijateljima, kao i svima koji su mons. Nikolu poznavali i cijenili. Božjem milosrđu preporučujemo njegovu plemenitu dušu jer, čvrsto je vjerovao u Krista i znao da njegov izbavitelj živi. Iako nas smrt uvijek ražalosti, očima vjere prihvaćamo neizbježni rastanak jer nam je Isus svoji uskrsnućem najavio zoru nade. A Otac, bogat milosrđem, neka i njega pridruži uskrsnuću Krista Gospodina, koji i nas sada poziva na gozbu Riječi i euharistije. Ali, zove nas i na obraćenje. Pokajmo se, stoga, za svoje grijehe i propuste kako bismo dostojno proslavili ova sveta otajstva.  

✠ Želimir, nadbiskup