ZADAR, SVJETSKI DAN MIRA: PROPOVIJED mons. Ž. Puljića u katedrali sv. Stošije

1. Svetkovina Marije Bogorodice. Osam dana nakon Isusova rođendana, Crkva slavi blagdan Majke Božje – Bogorodice. Dostojno je i pravedno uz rođendan Sina Božjega posvetiti i dan Onoj koja je najzaslužnija da nam je stigao Spasitelj svijeta. U tom vidu prvi dan Nove godine darovan je Njoj, „koja je početak boljega svijeta“ (Trški Vrh -mundi melioris origo). Posvećujući prvi dan Nove godine Mariji-Bogorodici, Crkva želi staviti sve pod zaštitu Isusove i naše majke. Neka nas ona čuva, štiti i brani od svakoga zla i grijeha, od nesigurnosti i nereda, od gorčine i razočaranja, kao i duhovnih i životnih opasnosti. Sve to pokazuje opravdanost da se njoj, koja je rodila začetnika našega spasenja, posveti sam početak godine. Jer, ona je početka spašenoga svijeta.  

Nova godina ujedno je iSvjetski Dan mira, pedeset i peti po reduotkada je 1968. sveti Pavao VI. odredio neka se uz Novu godinu obilježava „Svjetski dan mira“. Papa Pavao VI. ga je slavio 11 puta, Ivan Pavao II. 27 puta i papa Benedikt XVI. osam puta. Papa Franjo ga obilježava deveti put. Teme koje su pape obrađivali veo ma su raznolike: Poticali su i pozivali na promaknuće ljudskih prava. Želiš li mir čini pravdu i brani život; Istina je snaga mira; Mir je Božji dar; Razvoj je novo ime mira; Ako želiš mir, pomozi siromasima; Vjerska sloboda, put koji vodi k miru. Odgajati mlade za pravdu i mir. Nikada više ropstva. Migranti i izbjeglice u potrazi za mirom.

2. Ovogodišnja poruka pape Franje je Međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad: sredstva za izgradnju trajnoga mira.  I danas je put mira nažalost daleko od stvarnog života. Unatoč mnogim naporima usmjerenim na konstruktivan dijalog među narodima, zaglušujuća buka ratova i sukobâ sve je jača. Dok se pandemijske bolesti šire, učinci klimatskih promjena i srozavanja okoliša pogoršavaju. Drama gladi i žeđi se pogoršava, a ekonomski sustav koji se temelji više na individualizmu nego na dijeljenju utemeljenom na solidarnosti i dalje prevladava.

Kao u danima drevnih proroka, tako se i u naše vrijeme vapaj siromaha i krik zemlje ne prestaje uzdizati, vapeći za pravdom i mirom, veli Papa u poruci. Svi mogu dati doprinos izgradnji mirnijeg svijeta, počevši od vlastitoga srca i odnosâ u obitelji, u društvu i s okolinom, pa sve do odnosa među ljudima i državama. Papa predlaže tri puta za izgradnju trajnoga mira. To su:

  • kao temelj za ostvarenje zajedničkih planova,

To su tri nezaobilazna elementa za stvaranje socijalnog pakta bez kojeg će svaki mirovni projekt počivati na klimavim nogama.Trenutna zdravstvena kriza:

3. Kriza je sigurno bolna, ali je pomogla izvući iz ljudi ono najbolje. Jer, tijekom pandemije vidjeli smo svjedočanstva suosjećanja, dijeljenja i solidarnosti.  Globalna kriza pokazuje nam u susretima i dijalogu pokretačku snagu zdrave politike kao vrstan oblik ljubavi prema drugome.

Papa u Poruci za Dan mira 2022. potom progovara o brizi za naš zajednički dom, te da treba ohrabrivati mlade ljude koji rade za pravedniji svijet, u kojem će se čuvati stvoreni svijet da ga čuvamo i njime upravljamo. Za putove do mira nezaobilazni su obrazovanje i rad koji su povlašteno okružje i mjesto međugeneracijskog dijaloga. Oni su glavni nositelji cjelovitog ljudskog razvoja i mira. Oni predstavljaju temelj povezanog i civiliziranog društva koje će biti kadro rađati nadu, blagostanje i napredak. Vojni su rashodi su porasli i nastavit će rasti. Stremljenje procesu razoružanja može se pokazati korisnim samo ako ta financijska sredstva budu posvećena zdravstvu, školstvu, razvoju i zaštiti okoliša. Stoga je potrebno oblikovati novu kulturnu paradigmu koja će uključiti obitelji, škole, sveučilišta, religije, vlade i cijelu ljudsku obitelj.

Govoreći o temi rada, Papa je istaknuo koliko je pandemija bolesti Covid19 štetno utjecala na svijet rada jer su milijuni proizvodnih aktivnosti propali; radnici su sve ranjiviji; obrazovanje na daljinu dovelo je do nazadovanja u učenju i u školovanju. Papa posebno upozorava utjecaj krize na neformalnu ekonomiju, u koju su često uključeni migranti, koji su, kako ističe, „izloženi raznim oblicima ropstva i bez sustava socijalne skrbi koji ih štiti“. A trenutno samo jedna trećina radno sposobnog stanovništva uživa sustav socijalne zaštite ili samo ograničeno.

4. Nasilje i organizirani kriminal rastu u mnogim zemljama, guše slobodu i dostojanstvo ljudi, truju gospodarstvo i sprječavaju razvoj općeg dobra. Papa apelira da politiku igra „aktivnu ulogu“ u promicanju „pravedne ravnoteže između ekonomske slobode i socijalne pravde“ potičući na poštivanje pravâ radnikâ. Papa na kraju upućuje zahvalu svima koji su se posvetili „velikodušno i odgovorno“ jamčiti ljudima obrazovanje, zaštitu prava, zdravstvenu skrb, te materijalnu potporu siromašnima i onima koji su ostali bez posla. Sve odgovorne, poziva hoditi hrabro i kreativno na putu dijaloga, obrazovanja i rada.

Na početku Nove 2022. godine zahvalni smo Mariji Bogorodici što je po djetetu Isusu donijela mir Božji nama ljudima, vremenima i narodima. On i ove godine želi osnažiti našu vjeru i naše zajedništvo noseći darove blagoslova i mira. Primimo ga, ugostimo ga i recimo mu da je on doista mir i čežnja duše naše.

Čestit Božić želim i mirom Božjim blagoslovljene dane Nove 2022. godine želim Vama, ovdje okupljenima, svima Vašima kao i svima do kojih će doprijeti ove Papine riječi. Neka nas sve Novorođeni obdari svojim darovima radosti, zdravlja i mira! Neka nas blagoslovi Gospodin i neka vas čuva. Neka svoj pogled svoj svrati na nas i mir nam donese. Neka nas licem svojim obasja i milostiv neka nam bude! Amen.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup

Katedrala, Nova godina 2022.