ZADAR, KATEDRALA SV. STOŠIJE, MISA NA BOŽIĆ: PROPOVIJED mons. Ž. Puljića

Isus je rođenjem u obitelji posvetio obitelj

1. Kad god se nađemo pred jaslicama razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg rođenja. Očima vjere, naime, promatramo u malom dijetetu Bogo-čovjeka kako leži na slami. Doista, nedokučivo otajstvo i tajna Božjeg promisla. Zbog toga svečano božićno predslovlje i veli da je po tajni utjelovljene Riječi očima naše duše sinulo novo svjetlo. I dok u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima. Otajstvo Božića najbolje povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka. Jer, Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. Ponesen radošću zbog tog događaja sveti je Karlo Boromejski uskliknuo: „Evo nam toli slavljenog vremena, dana spasenja, mira i pomirenja; vremena za kojim nekoć s toliko želja i uzdaha žuđahu žarko i gorljivo drevni patrijarsi i proroci. Jer, poslao nam je Onoga koji će nas pozvati u nebo i u rajske nas odaje uvesti, samu nam istinu otkriti, poštenu nas življenju poučiti“. 

Zbog toga uz božićne blagdane dijelimo i primamo čestitke i izričemo dobre želje. Božić, naime, nije običan dan. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja. Istina, našim umom mi ne možemo dokučiti razloge zašto je Bog došao s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza? Zašto je odlučio postati čovjekom? Nema adekvatnog odgovora na ta pitanja, osim slutnje kako je to učinio jer je čovjeka volio. „Bog se utjelovio u ljudskoj povijesti jer se raduje čovjeku“, govorio je sveti Ivan Pavao II.

2. Svojim rođenjem u obitelji Isus je posvetio svaku ljudsku obitelj. Zbog toga uz ovogodišnji Božić i blagdan Svete Obitelji koji se sutra slavi, obraćam se posebice vama, dragi roditelji, jer ovo je vaš dan. Uloga i zamisao obitelji kao božanske institucije opisana je na stranicama Biblije gdje stoji da je Bog stvorio čovjeka, muško i žensko, te im u srce usadio zakone života i ljubavi. A Sin Božji se svojim utjelovljenjem „sjedinio sa svakim čovjekom“ i sa svakom obitelji. Rođenjem od Djevice Marije „postao je uistinu jedan od nas“ (GS 22). Radio je ljudskim rukama i ljubio ljudskim srcem. A veliki dio života proveo je u u nazaretskoj skrovitoj obitelji, gdje je poslušan roditeljima „rastao, jačao se i napunjao mudrošću i milošću Božjom koja je bila u njemu“ (Lk 2, 40). Crkva stoga drži glavnim zadacima i ciljevima njezinoga pastorala služiti i pomagati obiteljima, o čemu ću sutra govoriti.

U tom vidu potičem vas i pozivam, dragi roditelji, budite svjesni svoga obiteljskog zvanja i milosnog stanja kojeg ste baštinili sakramentom svete ženidbe. Svojim bračnim životom pozvani ste svjedočiti obiteljske vrjednote i unositi novu svježinu i polet u župne zajednice gdje živite i gdje se okupljate na svetim misama. Svojom pak aktivnom nazočnošću u društvu pozvani ste stvarati ozračje u kojem će se poštivati život i promicati društvene vrline koje se rađaju u obiteljskom odgoju. Neka vam sveta Obitelj iz Nazareta pomogne ostvariti poslanje koje ste prihvatili činom sklapanja ženidbenog saveza, i neka vas prati svojom zaštitom i svojim nebeskim zagovorom.

3. Budući da je Božansko utjelovljenje usko povezano s obitelji, Isus i ove godine želi susresti sve naše obitelji. Jer, Božić je obiteljski blagdan. Zbog toga je potrebno da obitelj kao „intimna zajednica života i ljubavi“ (GS 48) obnovi i učvrsti svoje zajedništvo. Neka tijekom godine koja je posvećena obitelji, svi bračni parovi u našoj Nadbiskupiji obilježe godišnjicu svoga vjenčanja i danih obećanja. Neka budu svjesne da su one osnovna stanica župne zajednice. Svetim ženidbenim vezom postale su „prvom životnom stanicom društva“ i prvom „školom društvenih vrlina“. I kao što je „Bog savezom ljubavi i vjernosti prišao svome narodu, tako u činu vjenčanja Spasitelj i Zaručnik Crkve dolazi u susret  kršćanskim supruzima“ (GS 48) i obnavlja prvotni naum koji je Stvoritelj upisao u srce muža i žene.

Božiću kao obiteljskom blagdanu ne treba posebne reklame i komentara. Sve je rečeno u samom događaju. Njegovo je ime Emanuel, Bog s nama. On je jedini Spasitelj jučer, danas i uvijeke. On se zato rodio i došao na svijet. Stoga i ove godine smijemo se nadati njegovom pohodu. U iščekivanju tog milosnom dolaska pod naš krov, u naše obitelji i naša naselja, od srca mu kličemo i molimo: Dođi, Gospodine Isuse! Jer znamo i vjerujemo: Tvoja su vremena i vjekovi!

Svim vjernicima diljem Zadarske nadbiskupije želim sretan Božić i mirom blagoslovljenu Novu 2022. godinu, uz srdačan pozdrav u Gospodinu,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup