ZADAR: Polnoćka u katedrali sv. Stošije

Misu polnoćku na Badnjak u petak, 24. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.  

„U rođenom djetetu Isusu koga je rodila Marija, dogodio se Božji poklon – dar zemlji, svim ljudima, svim vremenima i svim narodima, svakom pojedinom čovjeku koji mu otvori svoje srce“ poručio je mons. Puljić. Potaknuvši da zahvalimo Bogu što se te svete noći ispunio toliko iščekivani trenutak i taj sveti događaj, nadbiskup je rekao da je to „događaj bez presedana, koji se zbio samo jedanput u povijesti. I od toga događaja i godine brojimo“.

Božić se dogodio kao naizgled običan zemaljski događaj, ali događaj Isusovog rođenja ipak je bio poseban, jer je „Gospodin obznanio spasenje svoje i svi krajevi svijeta vidješe spasenje Boga našega“, rekao je nadbiskup, citirajući proroka Izaiju: „Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku“. 

Za Mariju i Josipa nije bilo mjesta da se Marija porodi u kući, pa je jedan čovjek ponudio štalicu. „Nije mu zabilježenO ime. O, blaženi čovječe, koji si zapisan u Božju memoriju. Možemo samo misliti kad si došao Bogu, kako je bio radostan da si ti bio taj koji je dao prostor novorođenom Spasitelju“ rekao je mons. Puljić.

„Bog je odredio svojim anđelima neka tu radosnu vijest hitno prenesu pastirima koji su čuvali svoja stada po betlehemskim brežuljcima. „Ne bojte se“, rekoše anđeli, „evo javljam vam blagovijest i veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno u jaslama“ (Lk 2,10-12)“ rekao je nadbiskup, podsjetivši na pjesmu nebeskih glasnika: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ (Lk 2,14).

Potaknuvši da se poklonimo Novorođenom djetetu koje leži u jaslama, nadbiskup je zahvalio „našim očevima koji su u vjerničkom zanosu sročili divne božićne pjesme“, rekavši da i te pjesme govore o radosti božićnog otajstva koje čovjeka ispunjava nutarnjim mirom, radošću i veseljem.

„Neka novorođeni Isus obdari sve svojim blagoslovom i u Novoj 2022. godini. Mir i blagoslov novorođenoga Isusa Krista počivao nad gradom Zadrom, Nadbiskupijom i u srcima njezinih žitelja. Njegovo rođenje neka ispuni naše duše istinskom čežnjom za nebeskim dobrima“ poželio je nadbiskup Puljić.

I.G.

Foto: I. Grbić