Proglas Godine obitelji u Zadarskoj nadbiskupiji

Br.1052/2021 Zadar Zadar, 30. studenog 2021.

Predmet: Proglas Godine obitelji u Zadarskoj nadbiskupiji

Draga braćo svećenici, braćo i sestre u Kristu!

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije prošle godine, 8. prosinca 2020., papa Franjo uputio je Apostolsko pismo „Očevim srcem“ i proglasio „Godinu svetoga Josipa“, povodom 150. obljetnice njegova proglašenja zaštitnikom sveopće Crkve (8. prosinca 1870.).

Za koji dan završit će Godina svetoga Josipa, a prema odredbi Pape Franje započet će godina posvećena obitelji, koja će trajati od 8. prosinca 2021. do početka Desetog svjetskog susreta obitelji u Rimu, 22. lipnja 2022. Tijekom ovog razdoblja Papa nas je pozvao posvetiti osobitu pozornost pobudnici „Radost ljubavi“ koja je objavljena prije pet godina (2016.). Pobudnica ima, uz uvodni dio i završnu molitvu Svetoj Obitelji, devet poglavlja (str. 255).

„Godina obitelji“ odvijat će se u vremenu kada po biskupijama diljem svijeta činimo „sinodalni hod“. A uz to još uvijek je u tijeku pandemija COVIDA 19 zbog koje se treba pridržavati mjera u suzbijanju tog opakog virusa (dezinfekcija, distanca, maske, prozračivanje crkve i dvorane). Valjat će nam, stoga, sve to nekako umrežiti pa činiti što se u takvim okolnosti učiniti može.

Kad je prošle godine u ožujku nastupilo vrijeme pandemije, u Nadbiskupiji smo imali akciju „Molitvom i prevencijom protiv koronavirusa“. Time se htjelo naglasiti kako uz potrebu držati se mjera da se spriječi zaraza, treba i ruke sklapati i moliti nebesku pomoć i zaštitu. A za to su u prvom redu pozvani svećenici, Bogu posvećene osobe, katehete, roditelji i svi vjernici. Previše je, naime, buke u eteru, diskusija i nerijetko jalovih rasprava, a premalo šutnje, molitve i meditacije.

Ovim pozivam svećenike, redovnice i redovnike, katehete, članove crkvenih bratstava, pokreta i molitvenih zajednica, kao i sve zauzete vjernike laike neka dadnu svoj molitveni obol u ovom vremenu krize, kako pojedinačno, tako i na zajedničkim molitvama u župi. O ovome će biti prigode obavijestiti vjernike ne samo na nedjeljnim misama, već i prigodom blagoslova obitelji koji župnici uobičajeno čine tijekom vremena došašća. Taj godišnji susret dobra je prigoda potaknuti župljane neka se mole u obitelji, kao i na zajedničkim slavljima u crkvi. 

U prilogu dostavljam „molitveni letak“ na kojem se nalaze određene molitve poslije pričesti za svaki dan u tjednu: Za Crkvu i Papu, za duhovna zvanja, za obitelj i za Domovinu. Tu je i molitva Gospi od zdravlja i svetom Roku za obranu od koronavirusa koja neka se moli svaki dan prije samog blagoslova na kraju Mise. Bio blagoslovljen vaš pastoralni pohod obiteljima. A ovo vrijeme došašća neka bude obilježeno našom osobnom, obiteljskom i zajedničkom molitvom.

Uz pozdrav i blagoslov od Gospodina,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski