Pismo nadbiskupa Puljića Zadarskoj nadbiskupiji povodom Godine obitelji

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je svećenicima i vjernicima laicima u Zadarskoj nadbiskupiji Pismo u kojem najavljuje proglas Godine obitelji koja će, odlukom pape Franje, 8. prosinca započeti na razini cijele Crkve. Pismo nadbiskupa Puljića prenosimo u cijelosti.

Draga braćo svećenici, braćo i sestre u Kristu!

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije prošle godine, 8. prosinca 2020., papa Franjo uputio je Apostolsko pismo „Očevim srcem“ i proglasio „Godinu svetoga Josipa“, povodom 150. obljetnice njegovog proglašenja zaštitnikom sveopće Crkve (8. prosinca 1870.).

Za koji dan, 8. prosinca 2021. će završiti Godina svetoga Josipa, a prema odredbi pape Franje započet će godina posvećena obitelji, koja će trajati od 8. prosinca 2021. do početka Desetog svjetskog susreta obitelji u Rimu, 22. lipnja 2022. godine.

Tijekom ovoga razdoblja, Papa nas je pozvao posvetiti osobitu pozornost pobudnici „Radost ljubavi“ koja je objavljena prije pet godina (2016.). Pobudnica ima, uz uvodni dio i završnu molitvu Svetoj Obitelji, devet poglavlja (str. 255).

„Godina obitelji“ odvijat će se u vremenu kada po biskupijama diljem svijeta činimo „sinodalni hod“. A uz to, još uvijek je u tijeku pandemija COVID-a 19 zbog koje se treba pridržavati mjera u suzbijanju toga opakog virusa (dezinfekcija, distanca, maske, prozračivanje crkve i dvorane). Valjat će nam, stoga, sve to nekako umrežiti pa činiti što se u takvim okolnosti učiniti može.

Kad je prošle, 2020. godine u ožujku nastupilo vrijeme pandemije, u Nadbiskupiji smo imali akciju „Molitvom i prevencijom protiv koronavirusa“. Time se htjelo naglasiti kako uz potrebu držati se mjera da se spriječi zaraza, treba i ruke sklapati i moliti nebesku pomoć i zaštitu. Za to su u prvom redu pozvani svećenici, Bogu posvećene osobe, katehete, roditelji i svi vjernici. Previše je, naime, buke u eteru, diskusija i nerijetko jalovih rasprava, a premalo šutnje, molitve i meditacije.

Ovime pozivam svećenike, redovnice i redovnike, katehete, članove crkvenih bratstava, pokreta i molitvenih zajednica, kao i sve zauzete vjernike laike, neka dadnu svoj molitveni obol u ovom vremenu krize, kako pojedinačno, tako i na zajedničkim molitvama u župi.

O ovome će biti prigode obavijestiti vjernike ne samo na nedjeljnim misama, već i prigodom blagoslova obitelji koji župnici uobičajeno čine tijekom vremena došašća. Taj godišnji susret dobra je prigoda potaknuti župljane neka se mole u obitelji, kao i na zajedničkim slavljima u crkvi. 

U prilogu dostavljam ‘molitveni letak’ na kojem se nalaze određene molitve poslije pričesti za svaki dan u tjednu: za Crkvu i Papu, za duhovna zvanja, za obitelj i za Domovinu.

Tu je i molitva Gospi od zdravlja i svetom Roku za obranu od koronavirusa koja neka se moli svaki dan prije samog blagoslova na kraju mise.

Bio blagoslovljen vaš pastoralni pohod obiteljima. A ovo vrijeme došašća neka bude obilježeno našom osobnom, obiteljskom i zajedničkom molitvom.

Uz pozdrav i blagoslov od Gospodina,

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski