ČESTITKA PREDSJEDNIKA HBK, ZADARSKOG NADBISKUPA ŽELIMIRA PULJIĆA NOVOIMENOVANOM DUBROVAČKOM BISKUPU ROKU GLASNOVIĆU

Dragi Roko,

Već sam Ti putem telefona izrazio svoje čestitke na imenovanju dubrovačkim biskupom, a sada to činim ovim pismom na ukazanom povjerenju koje Ti je očitovao papa Franjo. Neka bude blagoslovljeno Tvoje služenje na novom polju rada i djelovanja u biskupiji svetoga Vlaha koju „štite legije anđela“ (Urban VIII.). Tvoje imenovanje dubrovačkim biskupom objavljeno je na blagdan sv. Andrije koji je nakon susreta s Isusom rekao bratu Šimunu „našli smo Mesiju” i doveo ga k njemu (Iv 1, 35-42). Andrija je, dakle, vrlo brzo „naučio zvanje apostola”. A on će također, kako pišu evanđelisti, primijetiti u mnoštvu „dječaka s pet ječmenih kruhova i dvije ribe” i dovesti ga k Isusu kako bi mu „pomogao“ nahraniti ljude koji su došli slušati ga.

I ti si, dragi Roko, nakon dolaska iz Janjeva našao se u mnoštvu vjernika Šibenske biskupije. Tu si u župnim dvoranama i crkvama, u svetištima i liturgijskim prostorima tražio i našao Učitelja koji te primio u zbor svojih svećenika. Sada nakon višegodišnjeg pastoralnog iskustva u raznim službama šibenske Crkve, odgovorni su te „primijetili i predložili“ Svetom Ocu za pastira Dubrovačke Crkve. Simbolično je da potomak negdašnje kolonije Dubrovčana u Janjevu, vraća se u svoju staru postojbinu, u službi duhovnog pastira drevne Dubrovačke biskupije. Čestitam i želim obilje Božjeg blagoslova.

Normalno je da očekivanja onih kojima si poslan mogu stvoriti određene bojazni i strahove. Ali, ne boj se, jer nisi sam. Uostalom, biskupstvo je na otajstven način umreženo u zajedništvu s drugim biskupima, a to zajedništvo nije obično, nego sakramentalno; i utkano je u tajnu biskupske službe koja „stvara školu zajedništva“. Uz to puno je onih koji će Te pratiti svojom naklonošću i molitvama, od svećenika, redovnica i redovnika, do zauzetih i odanih vjernika laika. Želim Ti iskrenu dobrodošlicu u časni zbor biskupa Hrvatske biskupske konferencije da nam budeš dobar suradnik i mudar savjetnik.

Preporučit ću Tvoj rad zaštiti naše Majke Marije, svetoga Vlaha zaštitnika Grada, svetog Nikole janjevačkog omiljenog svetca i Tvoga nebeskog pokrovitelja svetoga Roka. Neka Te njihova pomoć ispuni poniznim i radosnim služenjem, hrabrim i odanim svjedočenjem i zahvalnošću.

Uz iskrene čestitke i srdačan pozdrav iz Zadra sa željom neka Te Gospodin blagoslovi i čuva!

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

——-

Preuzvišeni gospodin

Mons. Roko Glasnović,

imenovani dubrovački biskup

Biskupa Jeronima Milete 2a,

22000 ŠIBENIK