ZAGREB, 6. SOCIJALNI TJEDAN: Pozdravni govor predsjednika HBK, mons. Ž. Puljića

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, uputio je pozdrav na otvaranju 6. hrvatskog socijalnog tjedna u petak 21. listopada u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Drago mi je što u prigodi održavanja VI. hrvatskog socijalnog tjedna s temom „Demografija, iseljavanje i migracije“ mogu pozdraviti sve vas nazočne: Uzoritog kardinala Josipa Bozanića, braću nadbiskupe i biskupe, predstavnike iz hrvatskog  kulturnog, političkog, znanstvenog i javnog života. Na osobit pak način pozdravljam organizatore i predavače šestog Hrvatskog socijalnog tjedna kao i sve vas nazočne na ovom tjednu. Posebice bih htio pozdraviti nazočne predstavnike iz naših (nad)biskupija, kao i one koji nas po biskupijama prate „u živo“ putem medija.

Lijepo je što Hrvatski socijalni tjedni, nakon četiri održana Tjedna između 1932. i  1940., te dulje stanke za vrijeme Drugog svjetskog rata i razdoblja komunističke vladavine, ponovno se održavaju. Na poticaj hrvatskih biskupa sa zasjedanja u Lovranu (2010.) održan je Peti socijalni tjedan u prostorijama HBK, upravo prije deset godina  od 21.do 23. listopada 2011., s temom „Kultura rada u Hrvatskoj“. Pohvalno je što su obrađene teme s Deklaracijom, koja je upućena hrvatskoj javnosti, objavljeni u zborniku koji je predstavljen 3. ožujka 2015.

Iz pozivnice i programa vidi se da je organizator ovog Šestog hrvatskog socijalnog tjedna Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve na čelu s prof. dr. Stjepanom Balobanom. Dok prof. Balobanu harno zahvaljujem, pozdravljam i zahvaljujem predsjedniku Upravnog vijeća Centra mons. Đuri Hraniću, koji je kao predsjednik Komisije HBK Iustitia et Pax nadležan za odnose između Centra i Hrvatske biskupske konferencije. Zahvaljujem i predsjedniku Programskog odbora prof. dr. sc. Gordanu Črpiću, Generalnom tajniku HBK, prof. dr. sc. Krunoslavu Novaku, kao i svim njihovim suradnicima u ovom hvale vrijednom akademskom djelu. Sigurno najveća hvala ide vama, poštovani predavači koji ste prihvatili poziv i potrudili se pripremiti i obraditi zadane teme koje su vrlo aktualne, egzistencijalne i zahtjevne.

Povijesni preokret u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća omogućio je bolje poznavanje crkvenih socijalnih dokumenata, kao i veću angažiranost laikata u društvu. Spomenimo samo dva susreta vjernika laika u Zagrebu 1992. pod geslom: „Obnoviti lice zemlje“, te drugi 1995. s temom „Crkva, demokracija, opće dobro u Hrvatskoj“.

Na oba susreta izražena je želja i najavljena potreba organiziranog proučavanja i širenja socijalnog učenja Crkve, čemu će doprinijeti i odluka HBK o osnivanju Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve (1996.) i njegovo službeno otvaranje za dvije godine (1998.). Hrvatske biskupe osobito raduje što socijalni nauk Crkve dobiva sve više na važnosti i značenju. Jer, preko socijalnog nauka Crkva nastoji ispuniti svoju trostruku zadaću u društvu: Objavljivati i ukazivati na ljudsko dostojanstvo i prava čovjeka, te u isto vrijeme upozoravati na moguće nepravde i druga zla i poroke ljudi i društva.

Dok zahvaljujem organizatorima Šestog socijalnog tjedna, kao i svim predavateljima i sudionicima na ovom skupu o važnoj temi demografije, iseljavanja i migracije, već sada se radujemo, ne samo objavljivanju zbornika, već i najavi slijedećeg, sedmog socijalnog tjedna. Želim plodno zborovanje, te blagoslovljen rad i ugodan boravak, u duhu sinodalnog hoda koji smo prošle nedjelje započeli u našim biskupijama i diljem svijeta.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 22. listopada 2021.