ZADAR: Otvoren Sinodalni hod u Zadarskoj nadbiskupiji – Mons. Puljić: Sinoda je prigoda za ozračje slušanja i govorenja, što stvara osjećaj blizine u Crkvi

Sinodalni hod u Zadarskoj nadbiskupiji otvoren je svečanim misnim slavljem koje je u katedrali sv. Stošije u Zadru u nedjelju17. listopada predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon obnove krsnih obećanja na početku mise, mons. Puljić poškropio je puk u katedrali blagoslovljenom vodom. Nadbiskup je rekao da je ove nedjelje „svečano diljem svijeta“ jer biskupi u mjesnim Crkvama započinju sinodalni put kojega je papa Franjo otvorio tjedan prije u bazilici sv. Petra u Rimu.

„Ovaj sinodalni hod kojeg je sazvao papa Franjo ima za cilj obnovu Crkve. Sinoda je plod Drugog vatikanskog sabora. Za nas je Drugi vatikanski sabor sa svojim dokumentima orijentir. Koncil je plod Duha Svetoga. I sinoda i sinodalni hod plod je svega toga“ istaknuo je mons. Puljić.

U tom kontekstu, podsjetio je na 60. godišnjicu početka Drugog Vatikanskog sabora (1962.-2022.) koji je bio otvoren 11. listopada 1962. „Papa Ivan XXIII. (1881.-1963.) imao je hrabrosti u svojim staračkim godinama sazvati, pripremiti i otvoriti Koncil, i to usprkos brojnim dvojbama i protivnim mišljenjima. On je tada bio u 81. godini života. U tri godine intenzivnog rada (1962.-1965.) usvojeno je 16 koncilskih dokumenata raznolikog sadržaja i vrijednosti: četiri konstitucije, devet dekreta i tri deklaracije. Ti dokumenti čine cjelovitost saborskog nauka koji je „imao donijeti obnovu Crkve radi čega je Sabor i sazvan“, rekao je sv. Pavao VI. A papa Franjo u svojoj 84. godini života, što su, prirodno gledajući, godine kad čovjek misli na osobno zdravlje, odmor, a Papa misli na reformu Crkve“ zadivljujuće je naglasio mons. Puljić.

Od Papinih poticaja važnih za tijek sinodalnog hoda, nadbiskup je istaknuo kako je važno da svi članovi Crkve, u svim njenim staležima, međusobno otvoreno razgovaraju i jedno drugo slušaju.

„Kad je u ožujku 2020. g. papa Franjo najavio temu sinode ‘o sinodalnosti’, rekao je da Gospodin traži neka „laici, pastiri i biskup Rima hode zajedno”. Jer, „unutar Crkve nitko se ne može uzdići iznad  ostalih“.  Dapače, „potrebno se prignuti i staviti se u službu braće i sestara”, kako je tumačio sv. Ivan Zlatousti. Zato se oni koji vrše službu vlasti nazivaju ministrima, što se prema izvornom značenju prevodi kao služitelji, najmanji od svih. Papa se potpisuje, sluga slugu Božjih. Papa poziva narod, svećenike i biskupe neka hode i slušaju jedni druge, da imaju uho za svoga bližnjega.  A svi zajedno neka slušaju Duha istine (Iv 14,17), kako bi spoznali što Duh Sveti govori i poručuje Crkvama (Otk 2,7) u ovo naše vrijeme i u ovim okolnostima“ rekao je mons. Puljić.

„Papa kaže da je Crkva pozvana biti institucija blizine: biti blizu ljudima, blizu problemima, blizu otpisanima, blizu onima na periferiji. Crkva je institucija blizine, koja je, kad je tako blizu, kadra preuzeti na sebe ljudske slabosti, ljudsko siromaštvo te Božjom utjehom liječiti rane i ozdravljati slomljena srca. Papa teološki govor izvrsno umije pretočiti u razumljivo. Što si bliže čovjeku, što si bliže njegovim patnjama, njegovim problemima, kadar si uzeti na sebe, podijeliti s osobom. Ne kaže narod bez razloga, podijeljena muka je upola manja, a podijeljena radost je duplo veća. Mi rijetko znamo dijeliti muke, probleme i radosti. To je važno, u ovoj godini hoda učiti i to“ potaknuo je nadbiskup Puljić. 

Podsjetivši na Papine riječi da „Sinoda nije parlament ni centar za istraživanje“, kao što postoji puno takvih centara, nego „crkveni događaj gdje je Duh Sveti glavni protagonist“, nadbiskup je istaknuo kako se „očekuje da svi postanemo osjetljivi, pa najprije poslušamo i čujemo govor jedni drugih, a onda ustupimo prostora Duhu Svetom pa poslušamo njegov nagovor“.

„Kako je lijepo pronaći trenutke tišine, sabranosti i u obitelji. Pomolimo se i ostanimo u tišini, da u svom srcu čujemo govor odozgor. Duh Sveti ne može se čuti u buci. Treba nam tišina, sabranost. Zato Papa kaže, čuti jedni druge, a onda dati prostora Duhu Svetom da on progovori i da ga čujemo. Tako će Sinoda dati prigodu svima koji u njoj budu aktivno sudjelovali „osjećati se u Crkvi kod kuće“. Kako je to lijepo kad se negdje nađemo, pitamo kako ti je bilo, a on kaže, Pa kao kod kuće. Osjetio sam se kod kuće. I u sinodalnom hodu će biti lijepi doživljaj ako na kraju budemo mogli reći, u tom razgovoru, diskusijama, u tim okupljanjima, osjećali smo se kod kuće“ poručio je mons. Puljić. 

Nadbiskup je istaknuo Papin poticaj kako je važno biti kadar „čuti, govoriti i slušati“. „Zaista, makar smo odrasli, morali bismo poći u školu učenja; kako govoriti, kako se izražavati, kako slušati – bez vrijeđanja, bez ponižavanja i uvažavati ono što drugi kaže. Nesporazumi nastaju jer se ljudi nisu čuli, nisu se razumjeli. Takvo ozračje slušanja i govorenja stvara osjećaj blizine. Stoga je Papa pozvao sve „neka postanu stručnjaci u umijeću slušanja i susretanja“. To nam je zaista potrebno kao kruh svagdanji“ istaknuo je nadbiskup.

„Svrha Sinode nije izrada novih dokumenata“, kaže papa Franjo, nego, „Sinoda je višestruka prigoda da se kod vjernika i pastira iznova probude snovi, proroštva i vizije, vizije budućnosti, nešto drugačije nego je to obični pogled. Da se pruži šansa nadida punim dahom procvjeta i potakne uzajamno povjerenje. Često nadu puno toga uguši. Blago nama ako na kraju ovog hoda možemo reći, uspjeli smo kod sebe i kod drugih probuditi takvu nadu i veće povjerenje. Treće, da članovi Božjeg naroda nauče povijati ranejedni drugima. To ćemo biti kadri ako uspijemo ostvariti onu blizinu o kojoj Papa govori. Sinoda je prigoda ostvariti i doživjeti tu blizinu“ istaknuo je mons. Puljić.

Prema papi Franji, Sinoda je prigoda da članovi Božjeg naroda nauče i „umrežavati odnose kako bi se probudili zamrli snovi i oživjela zora nade“. „Da u tom hodu, u tom slušanju, razgovoru, u tim raspravama, jedni od drugih učimo stvarati pozitivno ozračje. To nam je danas potrebno kao kruh“ istaknuo je mons. Puljić, upozorivši da smo izloženi negativnim stvarima i informacijama, „a imamo toliko dobra i može biti toliko dobra. Stvarajmo pozitivno ozračje, a to možemo ako pozitivno razmišljamo, osjećamo, pozitivno doživljavamo druge i sve oko sebe. To pozitivno ozračje će onda „prosvijetliti naše umove, zagrijati srca i vratiti snagu mišicama našim“, kako je slikovito govorio papa Franjo na Sinodi mladih, 3. listopada 2018.“ podsjetio je mons. Puljić.

Nadbiskup je rekao i da navještena čitanja Božje riječi uvode u duh sinodalnosti. Djela apostolska govore o prvoj objavi Duha Svetoga kad su se našli mnogi narodi, mnogih jezika, ali svi su govor Božji razumjeli na svom vlastitom jeziku. Pavao u Poslanici Korinćanima govori da je Crkva jedno tijelo. „Kao što je ljudsko tijelo sačinjeno od mnogih udova i svi zajedno djeluju: neće oko reći, neću ja za vas gledati, ili ruka, neću ja za vas raditi. Sve je sinkonizirano, takvo je i tijelo Crkve – različite su službe, karizme, zadaci, ali svi zajedno tvorimo mistično Tijelo Kristovo. Papa Franjo ovim sinodalnim hodom to želi probuditi kod svih. Papa kaže, vjernici, pastiri i biskup Rima, papa, hode zajedno – to je smisao sinode“ poručio je mons. Puljić.

Navještaj Evanđelja o učenicima iz Emausa govori „što znači zajedno hoditi, zajedno pitati, zajedno problematizirati, na kraju zajedno slaviti euharistiju i prepoznati Isusa u lomljenju kruha. Papa sve nas potiče i poziva da krenemo poput učenika iz Emausa na taj hod – da pitamo, raspravljamo, da problematiziramo, zaključujemo, da zajedno slavimo euharistiju i da naše srce bude ispunjeno radošću, jer taj hod smo prošli i zajedno živjeli, zajedno diskutirali. Hvala, Papa, da nas tako potičeš i da nam takve smjernice daješ. Neka bude blagoslovljeno naše hodanje, da na kraju možemo poput učenika iz Emausa reći; lijepo nam je bilo, srce nam je gorjelo jer smo porasli u Božjoj spoznaji, shvatili što znači biti kršćanin u ovom svijetu. I sve to probudilo je nade od kojih čovjek živi“ poručio je mons. Puljić.

Nadbiskup je pozvao sve vjernike da mole za blagoslov i uspjeh sinode. „Molite na tu nakanu. Jer bez molitve ne možemo ništa. S molitvom se puno može postići“ potaknuo je mons. Puljić. Za vrijeme mise vjernici su zajedno izmolili molitvu Stojimo pred tobom, Duše Sveti. Ta starodrevna molitva će se moliti diljem Hrvatske i svijeta. Tom molitvom započinjalo je svako zasjedanje Drugog vatikanskog sabora i u povijesti se koristila na koncilima, sinodama i drugim skupovima Crkve.

Sinodalni hod odvija se na tri razine: na razini partikularne Crkva (2021.), biskupske konferencije (2022.) i na razini kontinenta Europe. „Sinodalni hod će trajati do listopada 2023. g. kada će se u Vatikanu, kao po običaju za susret sinode, okupiti predstavnici, biskupi iz cijelog svijeta, da ispričaju kako je bilo na sinodalnim hodovima u mjesnim Crkvama“ rekao je nadbiskup Puljić.

Na kraju mise, nadbiskup je puk blagoslovio relikvijom sv. Ivana Pavla II. koja je dar kardinala Stanislava Dziwisza. Upravo je papa Woytila zaslužan za oživotvorenje koncilskih dokumenata u obnovi Crkve te je od 28 dosad održanih sinoda, sazvao i predsjedao s najviše njih – sv. Ivan Pavao II. zaključio je 21 sinodu.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić