ZADAR, Crkva sv. Šime: SVEČANA VEČERNJA SV. ŠIMUNA – PROPOVIJED mons. Ž. PULJIĆA

1. Okupili smo u ovom dragom nam svetištu svetoga Šime kako bismo svečanom Večernjom njemu u čast objavili gradu i nadbiskupiji da započinje njegova svetkovina. Priprema za velike blagdane završava svečanom uočnicom i pohvalama svetcima u čast. Večeras se našom pjevanom Večernjom pridružujemo brojnim štovateljima koji u Gradu i diljem svijeta iskazuju počast ovom osobitom Božjem miljeniku, svetom Šimunu. Kratki odlomak iz svečanoga spjeva u čast „Kristu Čovjekoljupcu“ koji ću navesti pokazuje raspoloženje iosobnu molitvu čovjeka-grješnika koji moli, kaje se, pjeva i zahvaljuje velikom zagovorniku i odvjetniku, sv. Šimi:

„Izabran si za blagovjesnika, sveti pravedni starče Šimune, kako bi objavio Krista ljudima. Tebi, koji uživaš osobitu naklonost Gospodina kojeg si u naručju svome nosio, prinosimo pohvalne pjesme. Moli za spasenje svih nas koji ti s ljubavlju večeras kličemo: Raduj se, pravedni starče Šimune.Raduj se, jer si u svojim staračkim sjedinama istinsku mudrost  sjedinio, te kao muž pravedan i bogobojazan Duhom Božjim svjedočio. Raduj se, jer si prema Božjim zapovijedima neporočno hodio, te cijelim svojim životom  Gospodinu ugodio. Raduj se, što te sila Duha Božjega ponukala da dođeš u hram baš kada su roditelji Isusovi tamo stigli da izvrše ono što je propisivao Zakon. Tada si uzeo dijete i u Duhu spoznao da je to Krist, obećani Spasitelj svijeta“.

2. Starac Šimun u tom blagoslovljenom susretu upoznao je i Spasiteljevu majku Mariju, koju osobito častimo u ovom mjesecu listopadu kao kraljicu svetoga Ružarija. A to je blagdan koji upravo danas spominjemo. Crkva Isusovih učenika, naime, trajno je povezana s Isusovom Majkom s kojom je započela svoj ovozemni hod na Duhove u dvorani Posljednje večere. S njome će završiti i svoj hodočasnički put prema eshatonu. Marija je, dakle, uz Isusa u središtu Crkve. Stoga je pozdravljamo hvalospjevom njezine rođakinje Elizabete i velimo: „Blagoslovljena si ti među ženama, jer povjerovala si da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina“.

A ovaj blagdan kraljice Krunice ustanovio je papa Pio V. kao uspomenu na pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Lepanta 7. listopada 1571. Pučka je pobožnost, naime, pripisala tu pobjedu zagovoru Djevice koju se molilo i zazivalo molitvom krunice. U ovaj blagdan ‘svetog Ružarija’ lijepo se uklapaju i godine naše molitve i neizvjesnosti iz nedavnog Domovinskog rata kad su naši branitelji, goloruki i s krunicom oko vrata ustali u obranu slobode i narodnog identiteta. Ovdje je prekjučer obilježen Dan obrane grada Zadra. Nakon nemilosrdnih napada kroz pet punih dana grad je obranjen „srcem, domoljubljem i zajedništvom hrvatskih vojnika, policajca i civila“ rekao je netko na toj proslavi. I dogodilo se čudo slobode, ne samo ovdje već diljem napadnute i razarane Domovine, zahvaljujući moćnom zagovoru Presvete Djevice koju smo zazivali i molili. Krunica je tako postala simbolom obrane naših ognjišta i naših svetišta.

3. Uz našu Gospu žitelji ove Nadbiskupije nerazdvojivo su povezani sa svetim Šimom  koga s pravom više od sedam stoljeća nazivamo svojim Pokroviteljem i na  njegov blagdan hrlimo iskazati mu poštovanje. On je, naime, na dan prikazanja u hramu u Jeruzalemu dočekao svetu Obitelj i na ruke primio maloga Isusa. U tom divnom događaju susreli su se Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. U tom susretu povezao se Betlehem s Jeruzalemom. I dok se u Betlehemu Isus rodio, te postao stanovnikom ove zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun primio u naručje, on će podnijeti muku, umrijeti, uskrsnuti i uzići na nebo.

Zbog toga uoči svetkovine starca Šimuna kličemo, radujemo se i pjevamo: Pravedniče, sveti Šime, častimo ti sveto ime! Častimo ga kao osobitog zaštitnika Grada i Nadbiskupije i pokrovitelja, pa preko njega upućujemo Isusu molitve za naše mlade i stare, za našu sadašnjost i budućnost. I molimo ga neka nas sve blagoslovi i čuva. Neka se pod njegovom brigom i zaštitom ostvaruje diljem naše Domovine duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi. Njemu, čuvaru svetoga hrama koji je zaštitnik malenih i nada svih koji se pripremaju poći s ovoga svijeta na bolji zahvalno kličemo: Blaženi i pravedni Šime, častimo ti sveto ime! Moli za nas, sada i uvjeke. Amen!

✠ Želimir, nadbiskup

Crkva sv. Šime, 7. 10. 2021.