Čestitka predsjednika HBK, mons. Ž. Puljića novom srijemskom biskupu koadjutoru Fabijanu Svalini, 7. listopada 2021.

Preuzvišeni novoimenovani koadjutore srijemski, dragi biskupe Fabijane!

Obradovala me vijest o Tvom imenovanju koadjutorom Srijemske biskupije pa želim uputiti svoju čestitku na ukazanome povjerenju koje Ti je očitovao papa Franjo. Neka bude blagoslovljeno Tvoje služenje i djelovanje u starodrevnoj biskupiji u Srijemu koja je prije 17 godina obilježila 1700. obljetnicu srijemskih mučenika (304. – 2004.).

Istina, pred brojnim suvremenim izazovima, kao i očekivanjima onih kojima si poslan, mogu Te obuzeti osjećaji straha i nemoći. Ali, ne boj se Fabijane. Ima Netko tko sve umješno vodi i upravlja. Uostalom, Crkva je Kristova, pa svu svoju brigu prepusti i povjeri Njemu.

Tvoje služenje u prvom redu usmjereno je prema “vjernicima partikularne Crkve srijemske”, koja je u sklopu Đakovačko-osječke metropolije. No, Tvoje biskupsko služenje bit će na otajstven način umreženo u zajedništvo drugih biskupija, ne samo iz metropolije već i šire.

Zajedništvo apostolskih nasljednika, koje je u naravi sakramentalno, dat će Ti dostatnu snagu i hrabrost u obavljanju povjerenih zadataka. A pratit će Te i molitvena potpora brojnih svećenika, redovnica i redovnika, kao i zauzetih vjernika laika.

Zahvaljujem Ti na predanom služenju u više institucija Hrvatske biskupske konferencije. Ovom čestitkom priključujem se časnom zboru molitelja da te Krist obdari radošću i pastirskom hrabrošću. A u Tvome pastoralnom radu neka Te prati zaštita Gospe od Ružarija i zagovor srijemskih mučenika, posebice sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije čije su moći od 1976. pohranjene u glavnom oltaru srijemske katedrale. Uz dobre želje i pozdrave primi moje iskrene čestitke iz Zadra. Neka Te Gospodin blagoslovi i čuva!

U bratskom zajedništvu odani u Gospodinu,

Želimir Puljić, nadbiskup zadarski,

predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.