ZADAR: Susret nadbiskupa Puljića i mo. Ivana Repušića

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio je posjet u ponedjeljak 4. listopada u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru mo. Ivana Repušića, svjetski renomiranog dirigenta koji je značajni veleposlanik glazbene kulture i Hrvatske u svijetu. 

Povod susretu bila je zahvala mo. Repušića Zadarskoj nadbiskupiji za podršku u izvođenju klasične glazbe u crkvama u Zadru. Mo. Repušić, šef – dirigent Zadarskog komornog orkestra, značajne ustanove u kulturnom životu Zadra, nadbiskupu Puljiću uručio je Priznanje sljedećeg sadržaja: „U čast 60. godišnjice Zadarskog komornog orkestra, za potporu, suradnju i izniman doprinos umjetničkom djelovanju, priznanje Zadarskog komornog orkestra Zadarskoj nadbiskupiji“.

„Drago mi je primiti zahvalu za ono što je Zadarska nadbiskupija učinila u kontekstu kulturnih događaja u gradu, što je ustupila sakralne prostore za izvođenje klasičnih djela. Lijepo je što Nadbiskupija to može uklopiti u spektar kulturnih događaja i ustupiti crkve za izvođenje klasične glazbe Zadarskom komornom orkestru. To je podudarno sa sakralnim prostorom. Velika djela klasične glazbe rođena su na orguljama i stvarana oko crkava“ rekao je mons. Puljić, dodavši da su takvi događaji primjereno uklopljeni i u manifestaciju Krševanovi dani kršćanske kulture Zadarske nadbiskupije. Nadbiskup rado pohodi koncerte klasične glazbe koji se održavaju u zadarskim crkvama.

Mo. Repušić je rekao: „Trajno smo zahvalni podršci nadbiskupa Puljića i podršci župnika u divnim crkvama u kojima spoj ambijentalnosti i glazbe ostvaruje poseban ugođaj; s jedne strane poniznosti, a s druge strane veličanstvenosti, da u takvim prostorima možemo izvoditi divna djela klasične glazbe. Na neki način, privilegirani smo da možemo osjetiti spoj ambijentalnosti crkvenog prostora i klasične glazbe.

Trajno smo zahvalni i našim franjevcima u Zadru za suradnju i pruženu podršku u izvođenju glazbenih djela. Nadamo se da će ta suradnja i dalje trajati i da ćemo se svi zajedno uključiti u ostvarenje našeg zajedničkog sna: da Zadarski komorni orkestar dobije koncertnu dvoranu u koju će svi rado biti pozvani, kulturni hram koji će sigurno doprinijeti daljnjem razvoju glazbenog života i kulture u Zadru“ rekao je mo. Repušić.

Takvo Priznanje mo. Repušić uručio je i fra Andriji Bilokapiću, provincijalu Franjevačke provincije sv. Jeronima, u zahvalnosti što je i zadarska crkva sv. Frane mjesto izvođenja glazbenih djela koja promiču kulturu i podižu duh zainteresiranih posjetitelja. 

Mo. Repušić s radošću se prisjetio svoga odrastanja u Zadru koje se odvijalo oko prostora zadarske katedrale sv. Stošije i crkve sv. Frane.

„Uvijek je poseban osjećaj nastupati u Zadru. Ja sam kao dijete povezan s tim prostorom, bio sam ministrant u katedrali sv. Stošije, pripadao sam toj župi, bio sam s franjevcima. Zadarski poluotok je bio moj dnevni boravak. Nema gdje me nije bilo. Sjećanja se uvijek vraćaju. Gdje god idem, sidro je u Zadru. Uvijek se rado vraćam gradu. Koliko god je meni grad Zadar dao i pružio u mladosti, toliko nastojim svojim dijelom i vratiti Zadru“ rekao je mo. Repušić, istaknuvši: „Veliko mi je zadovoljstvo i drago mi je da i drugi građani Zadra, svi koji su na ključnim funkcijama, doprinose i podržavaju razvoj Zadarskog komornog orkestra i razvoj kulture i glazbenog života grada“.

Mo. Repušić dirigirao je na mnogim pozornicama svijeta i uvaženi je kulturni djelatnik koji promiče i duh najviše kvalitete i uspješnosti hrvatskih ljudi u svijetu koji cijeni i prepoznaje autentičnost. „Možemo biti ponosni i cijeniti ono što imamo u Hrvatskoj te nastojati usmjeriti svoju energiju, svoje ideje, volju i snove u ostvarenje novoga, u unaprjeđivanju i daljnjem razvoju. Ovo što imamo moramo njegovati i to cijeniti. Ako to ne poštujemo, onda ne poštujemo ni našu Hrvatsku. Moramo cijeniti visoke dosege našeg stvaralaštva i naše kulturne baštine, da bismo bili jači i da bismo zadržali autohtono što imamo. A imamo stvarno puno toga u Hrvatskoj s čime se zaista možemo ponositi“ poručio je mo. Ivan Repušić.

Mo. Repušić na susretu s nadbiskupom bio je u pratnji Linde Ivić Bijuklić, predsjednice udruge Zadarski komorni orkestar.

Ines Grbić      

Foto: I. Grbić