POLJSKA: Nadbiskup Puljić, predsjednik HBK, u pohodu Poljskoj na beatifikaciju kardinala Wyszynskog – Susret s kardinalom Stanislavom Dziwiszom

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, boravi u Poljskoj od 10. do 14. rujna zbog sudjelovanja na središnjoj proslavi beatifikacije poljskog kardinala Stefana Wyszynskog i sestre Róże Maria Czacka, koja će se održati u nedjelju 12. rujna u Varšavi.

Za vrijeme boravka u Poljskoj, nadbiskup Puljić posjetio je umirovljenog kardinala Stanisława Jana Dziwisza u Krakovu u subotu 11. rujna, koji ga je primio u svojoj rezidenciji.

Za vrijeme susreta, kardinal Dziwisz i nadbiskup Puljić izmijenili su drage i srdačne uspomene na sv. Ivana Pavla II. kojemu je hrvatski narod zauvijek zahvalan, a na iznimno pastirski način bio je blizak Hrvatima i u najtežim trenucima rata. Prisjetili su se i Papinih pohoda Hrvatskoj te posebnog ozračja koje je očitovano na svim mjestima Papinih susreta s klerom i pukom. Svima je ostao u sjećanju odlazak Ivana Pavla II. iz Zadra 2003. g., što je ujedno bio i Papin odlazak iz Hrvatske zadnjeg dana njegovog stotog apostolskog putovanja kojim je darovao hrvatski narod u pet gradova, te je i taj put Papa izrazio naklonost prema „ljubljenom puku hrvatskom“, kako se narodu koji ga je dočekivao diljem Hrvatske tada obratio papa Woytila.

U zahvalnosti Bogu za dar Velikoga Pape o čijem je djelovanju i pontifikatu mons. Puljić napisao i više članaka, nadbiskup Puljić zahvalio je i kardinalu Dziwiszu na brizi i pažnji koju je kao osobni tajnik iskazivao prateći dinamično i požrtvovno djelovanje Karola Wojtile, najprije kao krakowskog nadbiskupa, a potom i kao pape, od 1966. g. do Papine smrti 2005. g.

Nakon susreta s kardinalom Dziwiszom, nadbiskup Puljić posjetio je svetište sv. Ivana Pavla II. gdje je mons. Puljić slavio i misu. U donjem dijelu crkve, u velikoj kapeli, čuvaju se relikvije krvi sv. Ivana Pavla II., a u jednoj od susjednih manjih kapela posvećenoj Gospi, zaštitnici Poljske, brojne su uspomene na poljskog papu: biskupski štap, krunice, medaljice i drugi nabožni predmeti koje je Papa koristio za života.  

Osobita relikvija koja se čuva u svetištu je i Papina reverenda na kojoj su vidljivi znakovi krvi. Tu reverendu je sv. Ivan Pavao II. imao na sebi na dan atentata 13. svibnja 1981. na Trgu Svetog Petra. U nacionalnom svetištu nalazi se i nadgrobna ploča ispod koje je Ivan Pavao II. bio pokopan nekoliko dana nakon što je u subotu 2. travnja 2005. g. preminuo u Apostolskoj palači u Vatikanu. Ta je ploča nakon kanonizacije Ivana Pavla II. i premještanja tijela u baziliku Sv. Petra, darovana Nacionalnom svetištu u Krakovu.

D.Š.

Foto: Privatna arhiva mons. Puljića