BIBINJE: Blagdan Sv. Roka proslavljen u župi sv. Roka

Blagdan sv. Roka svečano je proslavljen u ponedjeljak 16. kolovoza u župi sv. Roka u Bibinjama.  Svečano misno slavlje u crkvi sv. Roka iz 17. st., koja je nekada bila bibinjska župna crkva, predvodio je don Žarko Relota, župnik župe sv. Petra u zadarskim Pločama.   

„Od sv. Roka mogli bismo naučiti iščitavati Bibliju i živjeti po načelima koja su nam u njoj zadana. Iščitavati život Isusa Krista, njegove riječi, pokušati provesti u djelo ono što nam je Isus ostavio zapisano i na što nas je pozvao da živimo“ rekao je don Žarko, istaknuvši kako je sv. Roko vidio da je evanđelje jedino što mu treba, da na takav, evanđeoski način, želi biti Božji službenik, Božji sluga. Na taj način želji nasljedovati Isusa Krista.

Ljude se proglašava svetima jer su nasljedovali Isusa Krista, rekao je propovjednik. Sv. Roko ostavio je sve što je posjedovao i odlučio slijediti Krista.

„Na taj način Roko je htio pokazati da ga ništa ne može vezati uz sebe više od njegovog Boga. Niti on želi biti uz nekoga više vezan, nego uz Boga. Uzalud mi sve bogatstvo, ako nisam vezan na Boga. Uzalud mi sve imanje, ako nisam povezan s Bogom. Uzalud mi sva blaga ovoga svijeta, ukoliko nisam prigrlio život Isusa za koji vjerujem da će i meni donijeti život vječni. Takav je bio sv. Roko koji i nas okuplja oko Isusa Krista, zato je velik“ rekao je don Žarko. Bog je učinio da se po cijelom svijetu slavi Rokovo ime i da se vjernici okupljaju oko njegovog lika, „jer će na taj način biti više prigrljeni od Boga i sami će više prigrliti Boga“.

Prema predaji, kada je sv. Roko u jednom periodu života živio sam, pas mu je donosio jesti i lizao mu je rane. „Budući da Roko nikad nije ostavio Gospodina Boga, ni Bog nije ostavio njega kad je bio sam. I tako je Bog pokazao Roku ono što je zapisano u Svetom Pismu: ‘Ako te otac i mati ostave, ja te nikad napustiti neću’. Bog ga je držao uza se i pokazao mu, kao što si ti meni služio, tako ću se ja pobrinuti da tebi ništa ne nedostaje. Kao što si ti do kraja htio pripadati meni, tako ću ti ja pokazati da u svakom trenutku vodim računa o tebi. To su naš Bog i sv. Roko“ poručio je don Žarko, istaknuvši da sv. Roku nije smetalo što je plemićke krvi, da bude Bogu odan. „Roka nije ta slava odvojila od Boga. Shvatio je: Pusti ti sve to, slavu, čast, bogatstvo i novac. Sve mi to može biti samo opterećenje u životu i odvojiti me od Boga. A ja Bogu želim pripadati do kraja. Takav je bio sv. Roko, takvi budimo i mi“ potaknuo je don Žarko Relota. 

Nakon mise tradicionalno je održana velika svečana procesija u kojoj Bibinjci, među kojima mnogi nose upravo ime Roko po svome župnom naslovniku i zaštitniku, pjevaju Himan sv. Roku čiji pripjev glasi „Zdravo, Roko, odvjetniče, slavni Božji ugodniče“.

Tijekom procesije don Žarko je nosio relikvijar s moćima sv. Roka. Bibinjski župnik Zdenko Milić zahvalio je svima na sudjelovanju te je poželio da Bibinjci i dalje nasljeduju kreposti sv. Roka. Prepoznatljiva bibinjska vrednota je otvorenost životu njihovih obitelji, što je bilo vidljivo i u procesiji u kojoj su sudjelovali mnogi roditelji i mlade obitelji s djecom. Naime, Bibinje su među vodećim primjerima pozitivnog prirasta stanovništva u Hrvatskoj, a tome doprinosi i njihovo vjerničko uvjerenje, oslonjenost na Boga i življenje crkvenosti.      

Ines Grbić

Foto: I. Grbić