PAG, SVETKOVINA VELIKE GOSPE – PROPOVIJED mons. Želimira Puljića

Zanosno narod do tebe kreće, moleć’ se tebi i Sinu tvom

1. Velika Gospa nas podsjeća na istinu naše vjere da je Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena na nebo. To je kruna Bogu predanog života. Zbog toga rado dolazimo Gospi kako bismo preporučili sebe i sve svoje njezinoj majčinskoj brizi. A  marijanska svetišta postaju izvrsnom školom duhovnosti, prikladnim lječilištem duša i mjestom posebnih vjerničkih nadahnuća. Jer, ona je Majka našeg Spasitelja, majka naša i majka Crkve. A majka nam je uvijek bliska, draga i sveta. Nju se poštuje i voli, jer njezina je ljubavi nesebična i vjerna. Kad nas spopadne osjećaj kako su nas svi zaboravili, sigurni smo da nas naša majka neće ni zaboraviti, niti napustiti. Ona je uzvišeno i sveto stvorenje koje zazivamo kad nam je najteže. Majka je veliko prirodno otajstvo pred kojim sagibamo glavu puni poštovanja i zahvalnosti. Ona je milosni izvor života, nositelj najvećeg altruizma, nesebičnosti i požrtvovnosti.

2. To se vidi i osjeća u životu obitelji gdje majke nose glavni teret na svojim krhkim ramenima. A sve članove obitelji i ukućane grle svojim srcem, pažnjom i ljubavlju. One to mogu jer često kleče pred Gospom, najvećom Majkom i najsavršenijom ženom povijesti. Pred njom, na stepenicama oltara i na pričesnoj klupi one mole blagoslov i pomoć. Zato je sveti Ivan Pavao II. u apostolskom pismu „Dostojanstvo žene“ (Mulieris dignitatem) posebice zahvalio ženama-majkama jer one su „Božji osmjeh djetetu koje dolazi na svijet i vodilje prvih koraka na njihovom životnom putu“. Napredak se vrjednuje uglavnom prema „znanstvenim i tehničkim kategorijama“, veli Papa a zaboravlja se „društveno-etička dimenzija“ koja se „nečujno razvija u obitelj i u društvu“ zahvaljujući upravo „urođenom geniju“ žrtve i dobrote koji žene imaju.

Još uvijek nas zbunjuju događaji i vijesti koje slušamo ili čitamo o zlostavljanju i ponižavanju žena. Kao vjernike zbunjuje nas i promicanje „lažne emancipacije“ koju šire određena ideološka središta koja ne prihvaćaju Božji plan s obitelji, a odbacuju  kršćansku antropologiju o čovjeku. Stoga, na ovom Gospinom slavlju želimo preporučiti Mariji na nebo uznesenoj, neka bdije i pomaže suvremenim djevojkama da budu dobre i plemenite cure, a sutra odgovorne i zauzete žene i majke. Neka štiti sve vrijedne supruge i dobre majke u našim obiteljima da budu i ostanu na visini majčinskog poziva i zadatka. A to će teško ostvariti bez Boga i Marije, bez vjere i pobožnosti, bez molitve i sakramentalnog života. I premda stvari ponekad izgledaju crno, pod utjecajem „crne kronike“, nismo bez nade. Ima među nama dosta velikih, čestitih, uzornih i plemenitih djevojaka, žena i majki. One su snaga obitelji i društva. One su duša našeg puka, stožer obiteljskoga života i budućnost naših sela i gradova.

3. One su osobita snaga u odgojno-obrazovnim institucijama: dječjim vrtićima, školama, sveučilištima, kao i u staračkim domovima. A u vrijeme nedavne pandemije pred COVIDOM-19 osjetili smo osobitu njihovu predanost i hrabrost u zdravstvenim institucijama. Naime, u nesigurnim uvjetima i opasnim okolnostima medicinsko je osoblje, posebice sestre, pružilo svjedočanstvo osobite zauzetosti i herojske žrtve i brige za naše zdravlje u bolnicama i lječilištima. Uz blagdan Velike Gospe, koja je kao savršena žena i majka okrunjena i na nebo uzenesena, želimo večeras zahvaliti Mariji za svjetlo dobrote i dar „ženskog genija“ koji je posebice zasjao u spremnosti medicinskih sestara tijekom pandemije da požrtvovno služe u potrebi oboljelih i ugroženih. Njihovo je hrabro svjedočanstvo bilo je nerijetko ravno mučeništvu.

Uz medicinsko osoblje tu su tijekom teške pandemije bili brojni zauzeti ljudi iz društvenog i političkog života koji su u tim teškim danima i mjesecima zdravstvene neizvjesnosti za opće dobro žrtvovali svoje vrijeme i energije, te nesebično pružali svoje znanje i sposobnosti kako bi uz opasnost virusa poticali na preventivno djelovanje. Usprkos brojnih ograničenja, koje nametalo takvo stanje, omogućili su nužno funkcioniranje ekonomije, te zdravstvenog i odgojno-obrazovnog sustava. Neka Gospa od zdravlja štiti sve koji su još u opasnosti, te sa svojim Sinom podari nam vrijeme mira i zdravog okruženja, kao i normalnog života, rada i funkcioniranja. Molimo je uz to neka nam pomogne liječiti rane stresova i problema i učini nas još više odgovornima i osjetljivima za potrebe svojih bližnjih.

4. Povezani u duhu s tisućama vjernika diljem svijeta i naše Domovine preporučimo večeras našoj nebeskoj Majci sebe i svoje obitelji. Njoj, savršenoj ženi i majci preporučamo večeras posebice djevojke, žene i majke iz naše nadbiskupije i našega naroda. Neka ih Duh Božji vodi i obdari svojim darovima kako bi uvijek imale strahopoštovanje pred Bogom, pred životom i pred vječnošću. Naše molitve i zavjete prinosimo njoj koja „nada naša i zora spasenja“. Svjesni Marijine uloge u prošlosti, kao i potrebe da nam bude blizu u našoj sadašnjosti, obraćamo joj se i žarko molimo neka dođe u domove naših obitelji. Ona je bila i ostala nezaboravni stijeg naših pobjeda i stalan poticaj naših obnova, kako u vjerskom odgoju djece i mladih, tako i u borbi očuvanje kršćanskih vrjednota koje su nam namrli naši stari.

U tom vidu obraćamo se Mariji na nebo uznesenoj i molimo je neka ustane i pohiti u naša sela i gradove, u naše gore i na naše more; onako kao što je žurno išla pohoditi svoju rođakinju Elizabetu. Dok joj se obraćamo i zahvalno molimo da nam dođe, bude i ostane s nama, duša nam radosno pjeva: „Ah, ne ogluši se, usliši Djevo, ponizne molbe smjerni nam glas. Vjerujemo u te, majko i djevo… Jer, ti si nam bila nada i spas“. Gospo na nebo uznesena, moli za nas. Amen!

✠ Želimir Puljić, nadbiskup

Pag na Veliku Gospu, 15. kolovoza 2021.