UGLJAN: Proslava blagdana svetog Hipolita u crkvi sv. Hipolita

Blagdan svetog Hipolita, ranokršćanskog svećenika i mučenika iz 3. st., svečano je proslavljen u crkvi sv. Hipolita u župi Uznesenja BDM na otoku Ugljanu u petak, 13. kolovoza. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Hipolita predvodio je don Mirko Vidović, a suslavio je ugljanski župnik Marko Dokoza.

Crkva sv. Hipolita stara je više od osamsto godina, a u posljednjih desetak godina obnavljana je sredstvima Ministarstva kulture RH i darovima župljana. Zbog procesa obnove u crkvi sv. Hipolita više od jednog desetljeća nije se slavila misa, pa je don Mirko Vidović istaknuo da mu je posebna čast biti prvi svećenik koji u crkvi sv. Hipolita predslavi euharistiju nakon toliko godina.

Don Mirko je u propovijedi govorio o značenju mučeništva. Naveo je nekoliko podataka iz života sv. Hipolita koji je imao zanimljivu povijest sukoba s papama svoga vremena. Postao je tako prvim protupapom, ali progoni kršćana odveli su ga na Sardiniju gdje se susreo s papom Poncijanom, pokajao se za raskol koji je izazvao u Crkvi te je na kraju i mučen zajedno s papom.

Propovjednik je istaknuo Hipolitovu radikalnost u traženju istine kao pozitivnu vrednotu, ali je i upozorio na opasnost prelaženja preko granica što može biti pogubno za jedinstvo Crkve. Pozvao je vjernike da se čuvaju te napasti i da poštuju svećenike, biskupe i papu jer su oni, unatoč svojim slabostima i grijesima, u onome što je bitno za naše spasenje vođeni od Duha Svetoga.

Uzimajući za primjer povijest crkve sv. Hipolita u Ugljanu koja je bila porušena i zapuštena, Vidović je rekao da se tako i čovjek može naći u situacijama koje ga čine trošnim, praznim, porušenim. Ali, kao što se u crkvi sv. Hipolita nakon dugo vremena slavi euharistija kao simbol uskrsnuća, tako i čovjek može uskrsnuti po milosti Božjoj unatoč svojim pogreškama.

Na kraju misnog slavlja, župnik Marko Dokoza zahvalio je don Mirku što je prihvatio predvoditi trodnevnu duhovnu pripravu za ugljansku župnu svetkovinu Uznesenja Marijina na nebo koja je blagdanom sv. Hipolita zaključena.

Budući da je crkva sv. Hipolita iz 14. st. vjerojatno bila prva ugljanska župna crkva, don Marko je rekao da se to slavlje može smatrati povratkom na izvore i hodočašćem stazama naših predaka.

Osim zahvale predvoditelju Vidoviću, župnik Dokoza zahvalio je i svim župljanima koji su se potrudili da crkva sv. Hipolita bude uređena i pripremljena za proslavu svoga titulara. Misa je zaključena don Mirkovim mladomisničkim blagoslovom. Župljani su se nakon toga zadržali u kraćem druženju na otvorenom dijeleći radost zbog toga osobitog slavlja, sa željom da i proslava blagdana sv. Hipolita postane jedna od ugljanskih tradicija u zajedništvu Crkve.

M.D.

Foto: M. Dokoza