Poruka pape Franje za Prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, 25. srpnja 2021.

Drage bake i djedovi, drage starije osobe!

Isusove riječi: „Ja sam s tobom u sve dane” (usp. Mt 28, 20) ujedno su riječi koje rimski biskup, kao starija osoba, upućuje na ovaj prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Papa veli kako mu je poznato da „ova poruka stiže u teškome času pandemije koja se pokazala neočekivanom i silovitom olujom“. Jer, „mnogi su se razboljeli i umrli ili su svjedočili umiranju svojih dragih“, a drugi su „bili prisiljeni na samoću i izolaciju“. „Gospodinu su poznate sve patnje kroz koje smo prošli u tome vremenu. On je blizu svima koji doživljavaju bolno iskustvo onih koji su napušteni; nije ravnodušan na našu samoću koju je pandemije učinila još težom. Ali i kad se čini da posvuda vlada tama, kao tijekom ovih mjeseci pandemije, Gospodin nastavlja slati anđeleda nas tješe u našoj samoći i da nam ponavljaju: “Ja sam s tobom u sve dane”. Kaže to tebi, kaže to meni, svima. I to je bît ovog Svjetskog dana za koji sam htio da se prvi put slavi ove godine.. Neka svakog djeda i baku, svaku stariju osobu, posebice one koji su usamljeni, posjeti jedan anđeo

Gospodin nam šalje svoje glasnike i preko Božje Riječi. Pročitajmo svaki dan jedan tekst iz Evanđelja i molimo psalme i proroke! Sveto pismo nam pomaže shvatiti što Gospodin želi od nas u našemu životu… Gospodin nam je uvijek blizu, vječan i nikada ne ide u mirovinu… Nije važno koliko godina imaš, radiš li i jesi li ostao sam, ili si postao djed ili baka. Ne postoji dob za mirovinu u zadaći naviještanja evanđelja i prenošenja tradicije unucima. U ovom ključnom povijesnom trenutku pred vama je novi poziv. Pitat ćeš se, kako je to moguće kad mi snage malakšu?! .. To je moguće, veli Gospodin, kad čovjek otvori svoje srce za djelovanje Duha Svetoga koji puše gdje hoće. Duh Sveti je slobodan, ide kud hoće i čini što hoće… Dao Bog da ne zaboravimo starije osobe.. i da jednom otkrijemo da smo potrebni jedni drugima i dužnici jedni drugima… Nitko se ne spašava sam. Dužnici smo jedni drugima, jer svi smo braća.

U toj perspektivi, želim ti poručiti kako si i ti potreban graditi svijet sutrašnjice u obnovi ranjenog društva (Fratelli tutti, 77). Među raznim stupovima koji će nositi tu novu građevinu postoje tri stupa koja ti možeš pomoći postaviti. Neka Gospodin dadne snagu našim starcima da krenu tim putovima snova, sjećanja i molitve. Prorok Joel nekoć je dao obećanje da će „proricat sinovi i kćeri; da će starci sanjati snove, a mladići gledati viđenja“ (Joel 3, 1). Budućnost svijeta je u tome savezu između mladih i starih. Za to je potrebno nastaviti sanjati o pravdi, miru i solidarnosti.

Snovi su isprepleteni sa sjećanjem. Dragocjeno je bolno sjećanje na rat kako bi novi naraštaji naučili vrijednost mira. Oni koji su proživjeli ratna stradanja, pozvani su o tome govoriti. Sjećanje je stoga pravo poslanje starije čeljadi. Oni su pozvani biti čuvari sjećanja i prenositi ih drugima. Bez sjećanja nije moguće graditi kuću. Temelj života je sjećanje. I na kraju treći stup je molitva. Jednom prilikom rekao je papa Benedikt, taj sveti starac koji nastavlja moliti i raditi za Crkvu: „Molitva starijih osoba štiti svijet i može mu pomoći možda učinkovitiji od silnog truda i napora mnogih“. Stoga, tvoja molitva je, dragi djede i bako, vrlo dragocjen izvor, pluća bez kojih Crkva i svijet naprosto ne mogu disati (Evangelii gaudium, 262). Pogotovo u ova teška vremena za čovječanstvo dok u istoj lađi plovimo olujnim morem pandemije, tvoja molitva za svijet i Crkvu nije uzaludna, nego svima pokazuje vedro pouzdanje da ćemo sigurno doploviti do mirne luke.

Draga bako i djede, na kraju ove poruke spominjem primjer blaženog Charlesa de Foucaulda, koji je živio kao pustinjak u Alžiru gdje je svjedočio „želju osjećati se bratom svakoga čovjeka“ (Fratelli tutti, 287). On je, dakle, i u samoći pustinje zauzimao se za siromašne iz cijeloga svijeta i postao istinski brat i sestra svih. Molim i želim ovom porukom da svatko od nas poput njega proširi svoje srce i učini ga osjetljivim za patnje ugroženih kako bismo bili kadri zauzimati se za njih u svojim molitvama. Hrabro naprijed, dragi djedovi i bake, i neka vas Gospodin blagoslovi i krijepi. Neka vas trajno prate Isusove utješne riječi „Ne boj se. Ja sam s tobom u sve dane, do svršetka svijeta”.

Papa Franjo

P. s. Neka se ova Papina poruka pročita u nedjelju, 25. srpnja 2021.