ZADAR: Počeo susret ravnatelja katoličkih osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske

Susret ravnatelja katoličkih osnovnih i srednjih škola koje djeluju u Hrvatskoj počeo je u četvrtak 1. srpnja u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Dvodnevni susret organizacijski je koncipiran kao stručni skup ravnatelja katoličkih škola u Republici Hrvatskoj a inicijativa je Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole.

Domaćini u organizaciji susreta su ravnatelji tri zadarske katoličke škole: dr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar, don Roland Jelić, ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivo Mašina i Igor Cecić, ravnatelj Osnovne glazbene škole sv. Benedikta koja je jedina katolička škola umjetničkog usmjerenja u Hrvatskoj te s. Ana Lipovac, voditeljica Ureda za katoličke škole u Zadarskoj nadbiskupiji.

U Hrvatskoj djeluju 24 katoličke škole: 12 je klasičnih gimnazija, odnosno katoličkih srednjih škola i 12 katoličkih osnovnih škola.

„Nacionalni ured za katoličke škole u Hrvatskoj djeluje u sastavu HBK i stavlja veliki naglasak na katoličke škole, na identitet koji te škole trebaju svjedočiti u ovom svijetu. I ovim susretom želimo jačati naše zajedništvo, međusobno poznavanje, specifičnosti koje katoličke škole imaju – da nakon korona krize i određenog otuđivanja, ponovno i fizički budemo zajedno. Da razmotrimo što je bilo iza nas i kojim ćemo koracima krenuti naprijed, uvijek imajući na pameti da je nama uzor i primjer Isus Krist“ rekao je vlč. Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole.

Katoličke škole u radu s učenicima jako dobro su iznijele rad zahtjevne školske godine tijekom korona krize. „Budući da smo manje škole i imamo nastavu većinom u jednoj smjeni, korona krizu smo izvrsno podnijeli. Čak se u mnogim katoličkim školama nastava redovito odvijala uživo, ne online, što su podržali mnogi roditelji. Nije to bilo nasuprot nekome drugome, nego naši uvjeti i mogućnosti su takvi da smo se mogli tako organizirati“ istaknuo je vlč. Žuljević, rekavši da je vrijeme distance koje je bilo zbog korona virusa i ravnatelje katoličkih škola međusobno malo udaljilo.

„Mi u katoličkim školama trebali bismo se još bolje poznavati. Nakon ovih turbulentnih vremena i ugroze, ovim susretom želimo se i relaksirati, bolje upoznati, izmijeniti naša iskustva u vođenju škole, poboljšati što je moguće unutar katoličkih škola da bismo mi sami, ali i prema javnosti, djelovali usklađeno, kompaktno; da ne budemo međusobno različiti u našem radu, nego da težimo univerzalnosti u našim katoličkim školama“ naglasio je vlč. Žuljević.

Prvoga dana mr. don Marin Batur, vicekancelar Zadarske nadbiskupije, predstavio je dokument ‘Odgajati za međukulturalni dijalog u katoličkoj školi’ Kongregacije za katolički odgoj.

O razlogu odabira te teme vlč. Žuljević je rekao: „Želimo pokazati da katoličke škole nisu neko strano tijelo u ovom društvu nego, dapače – katoličke škole svojim kršćanskim vrijednostima i poštovanjem svakoga čovjeka žele doprinijeti bogatstvu ovoga društva, odgoju i obrazovanju. To je Crkva oduvijek činila. Njena povijest i tradicija traju više od 2000 godina. Mi to danas nastavljamo na istim temeljima. I ovim susretom želimo pokazati da katoličke škole nisu zatvorene škole. One su otvorene škole za svakog čovjeka. Nekad možemo čuti da su katoličke škole elitne, zatvorene ili konfesionalne. Ne. U naše katoličke škole ima mogućnost uči svako dijete. Ta je škola odabir roditelja, ali roditelji svojevoljno prihvaćaju program i vrijednosti koje nude katoličke škole“ istaknuo je vlč. Žuljević.

Predstojnik Nacionalnog ureda smatra da još ima mjesta u tome da se ljudima koji nisu upućeni u rad katoličkih škola otklanjaju predrasude o zatvorenosti katoličkih škola. „Još ima prostora za to činiti. Laganim koracima uspijevamo u našem društvu da katoličke škole budu prihvaćene, da budu partnerske škole i s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH – jer radi se o istom čovjeku, o istom djetetu, obitelji, ljudima koji su među nama, žive s nama. Zato se mi kao Crkva želimo ozbiljno uključiti u taj, ne samo obrazovni, nego i odgojni proces u našem društvu“ poručio je predstojnik Ivica Žuljević.

„Zahvalni smo i počašćeni što nam je Nacionalni ured HBK dao povjerenje u organizaciji takvog  susreta. To je radni aktiv koji uključuje u sebi duhovnu i rekreativnu dimenziju. Na kraju smo školske godine, svima nam je potrebno druženje, zajedništvo, ali i ohrabrenje, podjela iskustava između ravnatelja različitih škola iz cijele Hrvatske“ rekao je mr. don Ante Sorić o susretu koji je počeo zajedničkom molitvom svih sudionika.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić