Molitva za Domovinu u Godini sv. Josipa ‘Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Marijina’ počela u Obrovcu, završila u Karlovcu

„Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina“ iz Splita organizirao je i ove godine Molitvu za Domovinu u Godini sv. Josipa, prigodni program ostvaren u spomen na dvije velike obljetnice: 1142. obljetnice Branimirove godine, odnosno prvog međunarodnog priznanja Hrvatske i 334. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske.

Bio je to petu godinu zaredom skromni doprinos vjernika, laika, štovatelja Božjeg Milosrđa SMN-e, da se ne zaboravi spomen na tu veliku obljetnicu koja je utemeljena na pismima tadašnjeg pape Ivana VIII knezu Branimiru, datiranima na dan 7. lipnja 879. god.

Program je započeo 4. lipnja u Obrovcu, u najstarijoj župi u Hrvatskoj posvećenoj svetom Josipu, s krunicom Božjem Milosrđu i svetom misom koju je u Satu Milosrđa slavio župnik don Krešo Ćirak.

Nakon svete mise, grupa hodočasnika krenula je pješice preko Velebita (Tulove grede) prema Crkvi hrvatskih mučenika u Udbinu. Prvu etapu puta, do crkve Sv. Frane na Tulovim gredama, hodočasnike je pratio don Krešo s nekoliko svojih župljana.

Nakon dolaska u Udbinu, upravitelj svetišta preč. don Josip Šimatović, upriličio je cjelonoćno Euharistijsko klanjanje u kapeli Kraljice mučenika, nakon čega je u jutarnjim satima 7. lipnja slavio svetu misu. Večernju svetu misu s kratkim klanjanjem pred Presvetim slavio je don Jure Vrdoljak, župnik župe Sv. Mateja iz Splita s članovima župne molitvene zajednice Totus Tuus i djecom hrvatskih branitelja.

U okviru navedenog programa, dva člana Straže sv. Josipa iz Splita i jedan hodočasnik iz Šibenika, hodočastili su pješice od Vukovara, iz župe sv. Josipa u Borovu, do nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu, ukupno 16 dana.

Cilj toga hodočašća bio je prinijeti patnje i stradanja Vukovara – Grada heroja sv. Josipu na proslavi 334. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, u spomen na odluku Hrvatskog sabora od  9.-10. lipnja 1687. godine.

Specifičnost ovogodišnjeg programa bila je da se u ovoj Godini sv. Josipa izmoli poseban zagovor sv. Josipa za duhovnu obnovu hrvatskog naroda te da se istakne mjesto i uloga sv. Josipa u povijesti spasenja.

Osobitu snagu i motiv hodočasnici su crpili iz knjige p. Donalda H. Callowaya „Posveta svetom Josipu – Čudesa našega duhovnoga oca“ za koju je predgovor napisao don Krešo Ćirak, a objavljena je upravo u ovoj Godini svetog Josipa. Tiskana je i prigodna knjižica Mala povijest štovanja sv. Josipa u hrvatskom narodu koju je priredio don Krešo Ćirak u sklopu Krunice sa svetim Josipom.

U njoj se navodi i podatak da je odlukom Senata Dubrovačke Republike sveti Josip svetkovan kao zapovjedni blagdan još od 19. ožujka 1521. g., dakle prije 500 godina, što otvara pogled na činjenicu da su Hrvati, osim što su marijanski, još i Josipov narod.

Utemeljiteljica Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Marijina je klarisa s. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević).

Molitva za domovinu održala se i u sklopu inicijative „Duhovni spomenik pape Ivana Pavla II.“ čiji su nositelji štovatelji Božjeg milosrđa Splitsko makarske nadbiskupije, s nakanom duhovne obnove hrvatskog naroda.