ZADAR: Svetkovina Tijelova u katedrali sv. Stošije

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak 3. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise, nadbiskup je predvodio i tijelovsku procesiju Širokom ulicom do crkve sv. Šime, u kojoj je mons. Puljić blagoslovio puk s Presvetim.

„Svetkovina Tijelova vraća nas nezaboravnoj Isusovoj posljednjoj večeri koju je ‘vruće želio blagovati sa svojim apostolima’, kako Isus sam reče. Kad je Isus na Posljednjoj večeri okupio svoje učenike, onda im je pružio kalež i rekao: ‘Ovo je čaša moje krvi, novoga i vječnoga saveza’. Apostolima je bilo jasno te večeri kako nastupa mesijansko razdoblje novoga saveza i to u Krvi Kristovoj. Svetkovina Tijelova dobra je prigoda posvijestiti i naše savezništvo s Bogom“ potaknuo je mons. Puljić, podsjetivši kako je Isus na Posljednjoj večeri izgovorio svoju oporučnu misao i rečenicu: „Ovo činite meni na spomen“.

„Oporuka se treba izvršiti. Slaveći njegova otajstva, sudjelujući na euharistijskom slavlju, mi izvršavamo Isusovu oporuku jer želimo da se to slavi, da i mi sudjelujemo kod toga slavlja. Mi siromašni, grešni pozemljari, usuđujemo se priključiti silnoj četi anđela pa pjevati ‘Blagoslovljen koji dolazi u Ime Gospodnje’. Liturgija divno umrežuje ovozemaljsku i nebesku stvarnost. Više od 2000 godina s poštovanjem i zahvalnošću Crkva slavi euharistiju, a ona je središte kršćanskog života. Apostoli su to shvatili pa su svaki dan hrlili u hram, lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu hvaleći Boga i uživajući naklonost svega naroda“ rekao je mons. Puljić. 

Blagujući Tijelo Kristovo osjećamo plod Isusovog otkupljenja te je nadbiskup rekao da nas „svaka misa koju slavimo vodi prema slavlju Posljednje večere. Misa je nekrvno obnavljanje onoga što se zbilo u Dvorani posljednje večere i na Maslinskoj gori. S radošću se toga spominjemo i sa zahvalnošću slavimo jer možemo sudjelovati u tom otajstvu. Isus nas nije ostavio same. Obećao je da će biti s nama kroz sve dane do svršetka svijeta i darovao nam je sebe“ rekao je nadbiskup, potaknuvši da razmišljamo o tom velikom otajstvu te da i „na izvanjski način pokažemo što je nama bitno“.

„Bitna nam je euharistija, bitna nam je Božja prisutnost među nama, bitna nam je Crkva u kojoj smo mi živi udovi, njegova odabrana djeca. Nikad dovoljno ne možemo zahvaliti za taj veliki dar“ poručio je mons. Puljić, podsjetivši da apostol Pavao ukratko iznosi temeljnu istinu o Krvi Kristovoj, o Kruhu i zajedništvu koje stvaraju Tijelo i Krv Kristova.

„Zahvaljujemo Kristu što je pod znakovima kruha i vina ostavio samoga sebe. Neposredno pred dramu suočenja sa snagama zla i smrti, (zadnja rečenica navještenog Markovog evanđelja glasi ‘Otpjevavši hvalospjev, zaputiše se prema Maslinskoj gori’), Isus ostavlja simbole vjernosti i ljubavi kao najdražu i najdragocjeniju uspomenu – euharistiju, po kojoj se zbiva čudesna preobrazba čovjeka, povijesti i svemira. Događa se božanska pretvorba koja nadilazi vremena i prostore. To zahvalno ispovijedamo i radosno spominjemo. Slavimo i častimo Tijelo Kristovo. Euharistijski Krist je u središtu kršćanske vjere i života, kao jedini posrednik između Boga i ljudi. On je naša hrana i naša popudbina koji nas svojim tijelom liječi i hrani za život vječni“ naglasio je mons. Puljić.

I procesijom s Presvetim oltarskim sakramentom ulicama grada „izričemo žarku želju i molitvu neka Krist dođe i ostane u našem gradu i Nadbiskupiji, u našim srcima i obiteljima“ te je mons. Puljić poželio da Isus svojim dolaskom i bivanjem među nama probudi optimizam, radost i nadu.

Svetkovina Tijelova u Zadru tradicionalno okupi brojne vjernike iz gradskih župa. Za vrijeme procesije ulicama grada, svečano su zvonila katedralna zvona sv. Stošije, a Katedralni zbor s voditeljem mo. Žanom Morovićem predvodio je pjevanje pjesama posvećenih otajstvu euharistije.   

Ines Grbić

Foto: I. Grbić