ZADAR: Zadarski bogoslov Mario Mršić primio službu akolita

Bogoslov Zadarske nadbiskupije Mario Mršić iz župe sv. Ivana Krstitelja u Biogradu na moru, primio je službu akolita u utorak 4. svibnja u kapeli sv. Marka i zadarskih zaštitnika u Nadbiskupskom domu u Zadru.

Službu akolitata za vrijeme mise koju je predvodio u toj kapeli, podijelio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Suslavio je don Damir Šehić, nadbiskupov tajnik.

U svjetlu navještene Božje riječi: „Iz Antiohije i Ikonija nadođu neki Židovi, pridobiju svjetinu te kamenuju Pavla i odvuku ga izvan grada misleći da je mrtav. Kad ga, pak, okružiše učenici, usta on i uđe u grad. Sutradan ode s Barnabom u Derbu“,nadbiskup Puljić u homiliji je istaknuo iskustvo sv. Pavla. „Učenici su gorko zaplakali misleći da je Pavao mrtav. Probudila se u njima nada, vidjevši da je ipak živ, nakon čega su „utvrđivali duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri, jer nam je kroz mnoge nevolje ući u Kraljevstvo Božje“ rekao je mons. Puljić.

„Navješćivanje Evanđelja od nas traži spremnost na žrtvu, na progon, sve poradi Imena Gospodina Našega Isusa Krista“ naglasio je nadbiskup.

Rekavši da je „euharistija vrhunac i izvor života. Po njoj se Božji narod izgrađuje i raste. Akolit je službenik euharistije“, nadbiskup je citirao dio iz obreda dodjele službe akolita: „Vama se, naime, povjerava da budete pomoćnici prezbiterima i đakonima u izvršenju njihovog djela te da kao izvanredni službenici dijelite vjernicima i bolesnicima svetu pričest“.

„Akolit ima određene zadaće koje mu Crkva povjerava. Jedna od važnijih glasi: ‘Brinite se da obilatije živite od Gospodnje žrtve i da joj se savršenije suobličite’. Akolit se brine za službu oltara pomažući svećeniku i đakonu. Kada nedostaju redoviti službenici, njegova je dužnost da kao izvanredni službenik podjeljuje svetu pričest. U izvanrednim prilikama može izložiti vjernicima Presveti oltarski sakrament i na kraju ga pohraniti, ali ne može dati narodu blagoslov. U misi pomaže đakonu tako da nosi križ, misal ili svijeće“ opisao je službu akolita nadbiskup Puljić.

Kandidat za akolitat pristupa biskupu dok mu nadbiskup predaje posudicu s kruhom ili vinom za posvećenje, uz riječi: „Primi posudicu s kruhom (s vinom) za slavljenje euharistije. Budi takav da možeš dostojno služiti stolu Gospodnjem i stolu Crkve. Tako neka bude. Amen“.