ZADAR: Nadbiskup Puljić i gradonačelnik Dukić u obilasku Katoličke osnovne škole Ivo Mašina na Bokanjcu

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić obišli su u utorak 4. svibnja zgradu Katoličke osnovne škole Ivo Mašina koja se gradi u predjelu Novi Bokanjac u Zadru u želji da se upoznaju s tijekom izvođenja radova te odgojno – obrazovne ustanove.

Nadbiskup Puljić izrazio je zadovoljstvo viđenim prostorima koji ispunjavaju najsuvremenije školske standarde u svom izgledu, prostranosti i opremljenosti.

„Kada sam došao iz Dubrovnika za zadarskog nadbiskupa, u prvom susretu s ondašnjim gradonačelnikom Zadra izrazio sam želju, da uz Klasičnu gimnaziju, Zadarska nadbiskupija ima i osnovnu školu. Tada je bilo u planu da se grade dvije škole. Hvala Bogu da se taj projekt ostvario i osobito se radujem da se ovako privodi kraju. Radovi se nisu odugovlačili. Usprkos problema koji su došli s pandemijom i s nestašicom radnika, gradnja škole je privedena kraju te se nadam da će najesen škola početi s radom“ rekao je nadbiskup Puljić.

Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra je izjavio: „Novi Bokanjac postaje pravi gradski, urbani kvart. Škola izgleda predivno, uskoro će biti useljiva i siguran sam da će roditelji i učenici biti oduševljeni kao i mi. Radi se sustav odvodnje, kanalizacija, nove ulice i instalacije. Puno truda i novaca je uloženo, a tako ćemo nastaviti i dalje. God. 2017. imali smo arhitektonske grafike, 2019. g. je položen kamen temeljac. Uskoro će svako dijete s Bokanjca imati mjesto u školi u svom kvartu. Hvala svima koji su u tome sudjelovali“.

Katica Skukan, ravnateljica osnovne škole Bartul Kašić je izjavila: „Osnovna škola Bartola Kašića pozdravlja otvaranje ove škole jer mi ćemo se s njenim otvaranjem rasteretiti u dijelu staroga Bokanjca gdje imamo područnu školu koja trenutno radi u tri smjene. I zbog velikog predupisa kojega smo imali u matičnoj školi, pred situacijom smo da se i tamo oforme tri smjene. Ali, s otvaranjem nove škole na Bokanjcu bit ćemo zadovoljni i mi i djeca na Bokanjcu. Prostor škole je prekrasan, djeca će imati nastavu u zaista suvremenim uvjetima i po modernom standardu, kakvu zaslužuju svi učenici u Zadru. Mislim da bi sve škole trebale tako izgledati u budućnosti. Svjesni smo vremena u kojem živimo i silne tehnike, informatizacije i tehnologije. Djeci treba tako suvremeni prostor, dvorana, vanjsko igralište je baš lijepo i moćno, rekla bih. Djeca će uživati u ovom prostoru“.

Don Roland Jelić, ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivo Mašina koja sada djeluje u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević je rekao: „Drago mi je kako svaki put kada dođem u školu, vidim da škola napreduje. Kako stvari sada stoje, s početkom nove školske godine, mislim da bismo 6. rujna trebali početi s nastavom u ovoj novoj zgradi. Sva djeca s područja Novog Bokanjca koja su izvršila predupis u našu školu, ima ih više od 25, svi će pohađati školu na Bokanjcu. Vjerujem da je to velika radost za djecu i roditelje, da će im škola biti nadohvat ruke. Vjerujem da ta škola neće biti samo mjesto odgoja i obrazovanja, nego i mjesto drugih kulturnih događanja koja će se održavati u Zadru. To nije škola samo Zadarske nadbiskupije, to nije škola samo Katoličke Crkve, to je škola svih ljudi grada Zadra. U tu školu je svatko dobrodošao“ poručio je don Roland Jelić.

Nova škola će imati osam razrednih odjeljenja, veliku sportsku dvoranu koja će se moći pregraditi da budu dva odvojena dvoranska prostora i pokretne tribine. Pokraj škole nalazi se veliko sportsko igralište i jedno manje igralište s atletskom stazom, oboje s tribinama.

U prizemlju škole nalaze se blagovaonica, kuhinja i učionice od 1. do 4. razreda. Svaki učitelj i nastavnik imaju svoj kabinet neposredno uz razrednu učionicu. Na katu su učionice viših razreda i za predmetnu nastavu, s opremljenim kabinetima.

Osobitost te škole je i suvremeni arhitektonski trend, da će se iz učionica moći izaći na betonirani dio, to su tzv. učionice na otvorenom, da se nastava po potrebi može održavati i vani, prema procjeni učitelja ili za neka specifična i praktična predavanja.

Troškovi toga financijski trenutno najvećeg projekta na području Zadra su unutar predviđenih okvira i ugovora. Svi sudionici susreta izrazili su zadovoljstvo tom školom za koju se pokazuje veliki interes na području cijele Zadarske nadbiskupije, odnosno županije. Škola je dar djeci, roditeljima, sadašnjim i budućim generacijama te će kao mjesto pouke i društvenih događanja od općega dobra doprinijeti boljitku cijele zajednice.

U obilasku su bili: inženjeri Toni Dujić koji vodi gradilište škole i Mario Romanjek, ispred izvođača radova, Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Ante Babić, zamjenik zadarskog gradonačelnika i Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra te mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i don Damir Šehić, tajnik zadarskog nadbiskupa.

Trenutno školu Ivo Mašina koja djeluje u zgradi Sjemeništa ‘Zmajević’ u središtu Zadra pohađaju 62 učenika u tri razreda. Prvi razred (24 učenika), drugi (20) i treći (18).

U školi je zaposleno 15 djelatnika s čijim su odgojno – obrazovnim radom roditelji jako zadovoljni. Upravo su roditelji sadašnjih učenika najveći promotori te škole, u izražavanju pohvala načinom rada u toj školi. Kapacitet nove škole na Bokanjcu je 500 učenika.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić