ZADAR: Na blagdan sv. Josipa radnika, nadbiskup Puljić predvodio misno slavlje na Plovaniji

Na blagdan sv. Josipa radnika u subotu 1. svibnja, svečano misno slavlje u župi sv. Josipa radnika na Plovaniji u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Prije 40 godina, 14. rujna 1981. g., sveti Ivan Pavao II. objavio je svoju treću encikliku ‘Laborem Exercens’ – Radom čovjek. Ona se bavi ljudskim radom i socijalnim naukom Crkve, a započinje riječima: „Radom čovjek mora zaraditi svoj kruh i doprinijeti stalnom napretku znanosti i tehnologije, kulturno i moralno, u društvu u kojem živi u zajednici sa svojom braćom“. Prije šest godina objavljen je zbornik „Kultura rada u Hrvatskoj“ (570 stranica). Svoje priloge dali su 55 autora, što pokazuje interes koji je izazvao Peti socijalni tjedan, osobito zbog odabrane teme o kulturi rada koju se obradilo interdisciplinarno s egzistencijalne, obiteljske, društvene i duhovne, osobne i svetopisamske strane“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je istaknuo i korisnost usvojene Deklaracije toga socijalnog tjedna, „koja kroz jedanaest stavova izriče nadu i želju kako prevladati aktualnu krizu te radu vratiti duhovnost i dostojanstvo, a poduzetništvu pravedna načela. Ta se načela ostvaruju po pravednoj zaradi, pravednoj plaći i pravednom porezu. No, da bi se to moglo ostvarivati potreban je odgoj za rad i sustav vrijednosti, za kulturu tradicije, posebice obiteljske. Jer, dvije su ugrožene skupine ljudi s obzirom na rad: nezaposleni koji su isključeni iz svijeta rada i oni koji su prezaposleni, pa su zbog opterećenosti isključeni većim dijelom iz obiteljskog i društvenog života“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je istaknuo da je „čovjek svojim radom usmjeren na Stvoritelja. Kada to ne bi tako bilo, čovjek (radnik) postao bi rob onoga što stvara. Rad je velika ljudska i kršćanska vrijednost“. Dovršenje svijeta Bog je prepustio čovjeku te „svakim svojim činom čovjek obogaćuje, uljepšava i usavršava stvoreni svijet. Ali, može ga i osiromašiti, pokvariti i uništiti“. Mons. Puljić je podsjetio kako su „Pape s pravom upozoravali na realnu opasnost da „tehnokrati postanu novim gospodarima Zemlje“, pa čovjek izgubi slobodu, a rad svoju originalnu vrijednost, ako „tehnika podjarmi čovjeka u svoju službu“.

Čovjeku je „Gospodin povjerio da oplemenjuje i razvija stvoreni svijet putem rada koji i njega samoga oplemenjuje i usavršava. U središtu takvog promišljanja je čovjek koji je radom usmjeren na Boga od kojega „dolazi svaki dobar dar“ i k njemu sve teži (Jak 1, 17)“ poručio je mons. Puljić.

Nadbiskup je rekao da su odlike sv. Josipa kao velikog Božjeg ugodnika te da je bio skromni stolar i vjerni Marijin zaručnik, otac koji je koji je bio u sjeni Nebeskog Oca, pravi muškarac koji brani i štiti život te se u brizi za svetu obitelj pokazao kreativnim i hrabrim skrbnikom. Potaknuo je puk da moli sv. Josipa neka bdije nad Hrvatskom i našim narodom te da pomaže radnicima u njihovim životnim potrebama.

I.G.